måndag 31 augusti 2020

"Rodham" Curtis Sittenfeld


 Jag kan ha skrivit den stora amerikanska romanen. 

Det menade författaren Curtis Sittenfeld om sin roman Rodham. Kärnfrågan i boken är vad som hade hänt om Hillary Rodham inte gift sig med Bill Clinton? Hade Amerika sett annorlunda ut? Hade Black Lives Matter inte behövts? Hade USA bejakat Parisavtalet?


fredag 21 augusti 2020

Dubbelt starkt av Mark Ruffalo

Mark Ruffalo gör en lysande insats i "I Know This Much Is True" där han spelar rollerna som tvillingarna Dominick och Thomas. Bröderna går helt olika vägar i livet. Serien öppnar starkt då Thomas sitter på ett allmänt bibliotek. Han yrar om Gud samtidigt som han tar upp en stor kniv och skär av sig sin egna hand. Vi får sedan följa Dominicks kamp att få hem sin bror från institutionen där han placeras. 

Spännande tv-serie och bok om Golden State Killer




 Allt började med en ung tjej som var ute och joggade blev indragen i en gränd och mördad. Detta väckte en besatthet hos unga Michelle McNamara om brott. Hon startade bloggen True Crime Diary och fick här upp intresset för särskilt en förövarare, en man som terroriserade Kalifornien på 70- och 80-talen. Mannen blev först känd som "Visaliaröjaren", sedan som "East Area Rapist" och sedan "Original Night Stalker".

Michelle kunde inte förstå hur denne brottsling i stort sett var okänd för allmänheten, trots att han var verksam betydligt längre än exempelvis Zodiac. En del trodde att mannen var död men inte Michelle. Med sitt "Brev till en ensam man" skriver hon hur en dag den gamle våldtäktsmannen kommer höra fotsteg på sin uppfart. Tiden har kommit för honom att sona sina brott. 

 Så blev det också. 2018 greps Joseph DeAngelo i sitt hem i Citrus Heights i Kalifornien. Här hade han bott i cirka trettio år. Hans hem låg i epicentrum av hans brottsliga verksamhet. Han gjorde sig skyldig till minst 50 våldtäkter och tio mord. Det som fällde honom var till stor del Michelle McNamaras förtjänst. Hon menade att svaret i att hitta "Golden State Killer", ett begrepp som hon själv myntade, låg i DNA-tekniken. Genom sökningar i släktforskningsdatabaser  kunde man hitta fram till DeAngelo. 

Tyvärr fick inte Michelle vara med om det. Hon dog två år tidigare, i sin säng, där hon hade sin laptop och sitt eget privata kontor. 

Sträng mamma ställer till oreda

Pianolärarinnan Erika Kohut är på väg mot de 40. När hon föddes gjorde fadern sorti så hon bor ensam med sin strängt kontrollerande mor.
Allt ska modern veta:
”Modern vill spara och barnet vill alltid ha. Och då köper Erika just en klänning, nästan ännu förgängligare än en klatt majonnäs på en fisksmörgås.”
Erika, som jobbar på Wiens konservatorium, gör fåfänga och misslyckade försök att väcka liv i sin pianistkarriär. Kontrollen från modern gör det omöjligt för henne att leva ett eget liv. Så en dag träder eleven Walter Klemmer in i hennes liv. Han blir besatt av Erika och har som enda mål att erövra henne. Samtidigt ger sig Erika i smyg ut på sina egna äventyr, i Wiens mer sjabbiga områden där hon bland annat går på porrbiografer. Hon inleder så småningom ett depraverat förhållande med Walter som i sinom tid går kraftigt överstyr.