onsdag 30 september 2020
Hitlers favoritskulptör Breker
Åker man till olympiska stadion i Berlin finns de där ännu, verken från Hitlers favoritskulptör Arno Breker. Han var själv aldrig medlem i nazistpartiet men efter nazisternas fall började Brekers stjärnglans att dala.
Kvinnorollens klichéer synliggörs i Shermans fotokonst
Fotokonstnären Cindy Sherman ställde ut på National Portrait Gallery i London hösten 2019. Min tanke var att se utställningen under mitt studiebesök med biblioteket. Tyvärr hanns det inte med i det späckade schemat. Gillar hennes fotografier med sig själv i centrum som porträtterna kvinnorollens olika klichéer.
Kubistmålaren Lhote inspirerade Lempicka
Kubistmålaren Andre Lhote var en av Tamara de Lempickas lärare. Och visst syns det att Tamara inspirerades mycket av hans arbeten.
Tamara de Lempicka
När Tamara Gurwik-Gorska var 13 år blev hon skickad till en privatskola i Schweiz. Hon var uttråkad och ointresserad av att gå i skolan. Då beslutade sig hennes mamma för att de skulle resa till Italien för avkoppling. Där föddes hennes intresse för konst.
tisdag 29 september 2020
fredag 25 september 2020
torsdag 24 september 2020
onsdag 23 september 2020
måndag 21 september 2020
lördag 19 september 2020
fredag 18 september 2020
David försöker finna sin inre indier
Kan David Batra finna sin inre indier? I tv-serien på SVT sitter David med sin pappa i dennes hus i Lund. De pratar om hur David skulle klara sig i Indien. "Du skulle inte klara 24 timmar", säger pappan. David antar utmaningen och tar kontakt med SVT:s korrespondent Malin Mendel som bor i Bombay sedan 15 år tillbaka. Halvön där Bombay ligger bor 20 miljoner människor. Redan tidigt står det klart att här kommer David få det tufft. Efter ett besök i slumkvarteret Dharavi kan man utläsa vämjelse i Davids ansikte. Hur ska han klara detta? Obetalbart är också i hans min när han försöker komma på ett tåg i värsta rusningstrafik. Panik!!! Han blir även nikotinförgiftad, får en inblick i Bollywood och vara med på ett clownuppträde. I säsong 2 försöker David slå igenom som komiker i Indien. I Sverige är han ett välkänt namn men i Indien får han börja från scratch.
Farsot härjar i Korea
Vad är det för mystisk farsot som drabbat kungen? Densamma har hållits inspärrad i sitt palats. Få vet orsaken. Samtidigt pågår en maktkamp där den ondskefulla drottningen försöker fängsla kungens son, kronprinsen, för förräderi. Kronprisen får ge sig ut på landsbygden och får där komma i kontakt med sjukdomen som härjar i landet.
Underhållande zombieäventyr i minst sagt annorlunda miljö.
tisdag 15 september 2020
Lovecraft tipsade om mystikern Roerich
Konstnären Nicholas Roerich fick jag höra talas om när jag läste en bok av HP Lovecraft. Hans måleri skulle vara något utöver det vanliga. Visst är han fascinerande med sin religiösa mystik. Roerich föddes i St Petersburg 1874. Efter utbildning fick han hela världen som arbetsfält. Efter att bolsjevikerna tagit makten i Ryssland blev Roerich, som varit engagerad i den kommunistiska rörelsen, missmodig och flyttade till Finland tillsammans med sin familj. Via England kom Roerich sedermera till USA. Hans stora önskan var dock att få komma till Indien vilket han gjorde i ett senare skede av livet. Inför besöket blev han vän med exempelvis HG Wells och Rabindranath Tagore. Hans vistelse och influenser från Asien är påtagligt i hans konstnärsskap.
måndag 14 september 2020
”Här brusar strömmen förbi”
Böcker doftar gott. Jag öppnar dem och borrar ner ansiktet i dem.
När Stina Ekblad är ung vill hon bli författare. Tidigt upptäcker hon poesin. Ett liv utan poesi är inget liv.
För att bli författare behövs bara en penna, resonerar Stina. Så småningom inser hon att hon är bättre på att tolka dikterna än att skriva dem.
söndag 13 september 2020
fredag 11 september 2020
Kvarteret Korpen
Kom in i Picards klocka, det finns plats för fler
Citat ur Kvarteret Korpen, av Bo Widerberg, med Thommy Berggren, Keve Hjelm, Emy Storm och Ingvar Hirdwall
torsdag 10 september 2020
onsdag 9 september 2020
Målningen som fick Proust att gapa
"Vy över Delft" målades 1660-1661 av Johannes Vermeer. Vid sidan av "Den lilla gatan" är det Vermeers enda bevarade landskapsmålning. 1902 såg Marcel Proust konstverket i Haag. Enligt honom var det "den vackraste målningen i världen". Målningen är också omtalad i hans romansvit "På spaning efter den tid som flytt" och Vermeers konst beskrivs som "estetisk perfektion".
Nu finns målningen på konstmuseet Mauritshuis i Haag. Här finns också ett annat praktverk av Vermeer, "Flicka med pärlörhänge".
lördag 5 september 2020
fredag 4 september 2020
"Igelkottens elegans" Muriel Barbery
Rene Michel är portvakt i en ståtlig fastighet i Paris finare kvarter. Hon är en självlärd älskare av konst, musik, filosofi och litteratur. Hon lever sitt liv diskret bakom en övertygande schablonbild av den vresiga och obildade portvakten med få intressen utöver katten och skräniga teveprogram.