måndag 17 februari 2020

En fantastisk lirare men inte fläckfri

Ingen har väl undgått Kobe Bryants öde. Tillsammans med åtta andra, inklusive hans dotter Gianna, dog han i en helikopterolycka i närheten av Calabasas i Kalifornien.
Kobe Bryants basketkarriär var fantastisk. Inte ännu 20 fyllda bildade han radarpar tillsammans med Shaquille O´Neal i Los Angeles Lakers. Under denna era vann Lakers fem NBA-mästerskap. Kobe själv blev flera gånger nominerad till MVP, Most Valuable Player, i slutspelen. Han vann också OS-guld med USA i Peking 2008.
När Kobe Bryant slutade 2016 hade han noterats för 33 643 poäng, fjärde högst i NBA:s historia. Kobe Bryant började använda helikopter som färdmedel för att undvika den hektiska trafiken i Los Angeles och få mer tid över till familjen.
På morgonen den 26 januari 2020 kraschade helikoptern i höjderna i närheten av Calabasas. De totalt nio passagerarna var då på väg till en basketbollturnering med Mambaakademin, en satsning som bland annat Kobe stod bakom. Dottern Gianna var en av spelarna.
Olyckan är fortfarande under utredning, men klart är att de inte var försedd med ett nödvändigt terrängvarningssystem. Piloten ska dock ha haft mer än 20 års erfarenhet.
Med detta sagt var allt inte rosenskimrande runt Kobe. 2003 anklagades han för våldtäkt på en 19-årig anställd vid ett spa. Offret vågade till sist inte vittna, varav anklagelserna lades ned. Kobes skuld debatteras dock ännu.
Hans beteende kan och ska inte ursäktas. Kobe Bryant gjorde mycket för att återupprätta sitt rykte, i de läger där det skadats. Han var en talesperson för kvinnlig idrott och var coach åt sina fyra döttrar.
Vad jag inte visste om Kobe Bryant var att han spenderade mycket av sin barndom i Italien. Här var hans pappa professionell basketspelare. Här lärde sig Kobe språket och fick kärleken till fotboll. Något jag heller inte visste var att han vann en Oscar för den animerade kortfilmen "Dear Basketball".
På nätet finns många hyllningar till Kobe Bryant. Från en legend till en annan, här är Dr Dres hyllning.

Plymouthbröderna ses som Sekternas sekt

De har kallats för Sekternas sekt. Plymouthbröderna som framförallt har ett starkt fäste i Småland, främst Ljungby och Smålandsstenar.
Hörde om dem på podden Sekter. Det här handlar om religiösa fundamentalister. Rörelsen grundades i Irland 1829. Till Sverige kom de på 1870-talet. Till rörelsen kan man inte ansöka, utan man föds in.
Målsättningen är att skapa en kristen renhet. Det goda finns i Gud. Nattvarden är det viktigaste. Det mesta av rörelsen handlar om apokalypsen, världen kommer gå under, frågan är bara när. Förbuden är många. Man får inte kolla på tv eller lyssna på radio. Äger man en mobiltelefon kan det vara skäl för uteslutning. Man får inte sitta till bords med icke-medlemmar. Den enda bok man bör läsa är Bibeln. Du får absolut inte vara fackligt ansluten.
Kvinnosynen är nog det allra värsta. Självklart är här kvinnan underordnad mannen. Kvinnan bör inte arbeta, om inte särskilda skäl föreligger, och gör hon så får hon absolut inte tjäna mer än mannen. Kvinnliga chefer förekommer överhuvudtaget inte.
Medlemmarna får ytterst få influenser utifrån. Världen utanför sekten betraktas som satan och därför för medlemmar inte engagera sig i samhället.  Enligt avhoppare handlar det om kvalificerad hjärntvätt. Hoppar du av ses du som död. En ledare, Bruce Hayles, har sagt att om du hoppar av kan du lika gärna ta gift för du är inte värd något. När man är 12 år får man valet att vara kvar eller hoppa av. Hoppar du av så får du inte längre äta med familjen. Värre är att du betraktas som död. Det har sagts att det är som att befinna sig på "månens baksida". Med detta sagt förekommer det inte många avhopp hos 12-åringar...
Isoleringen i rörelsen ses dock som nyckeln till framgång. Många driver framgångsrika företag, där bröder arbetar. Man ska premiera varandra, hjälpa varandra, hålla ihop.
I Sverige finns skolor där rörelsen står bakom, One School Global. Finns bland annat i Långaryd. Runt om i världen finns ett hundratal liknande skolor. Att läsa vidare på universitet är dock inte tillåtet. Kritiker och avhoppare har sagts att skolans mål och mening är att isolera barnen från världen.
Varför är då rörelsen så stark i Ljungby och Smålandsstenar? Rörelsen kom till Sverige genom Samuel Hedman. Han besökte Ljungby 1878. Detta blev fokus på att Småland blev huvudfästet. Även besöket av James Taylor i början på 1960-talet var en stark faktor. Du blev rörelsen ännu renare, eller extremare om du så vill. Sekten ökar, p-piller och abort är självklart förbjudet. Rörelsen har cirka 45 000 medlemmar.
För att läsa in sig mer på rörelsen kan man läsa boken "Sekternas sekt" av avhopparen Christer Nilsson. I podden intervjuades Claes Svahn på Dagens Nyheter. Han är expert på sekter.

Valencia tar all min tid

Har varit borta länge från bloggen nu. Och från läsningen. Och från musiken. Från historia. Anledningen är ett nypptäckt rasande fotbollsintresse. Har sett matcher så ofta jag kommer åt. Favoritlaget ser ni ovan, Valencia CF. Förr handlade det om spelare som Gaizka Mendieta, Ruben Baraja, Claudio Lopez och Kily Gonzales. Nu njuter jag av bländande fotbollsteknik och kämpaglöd av Gaya, Kondogbia, Ferran Torres, Goncalo Guedes med flera. 
Ska försöka också hinna med lite annat mellan varven. Har en krim av Anders De La Motte som jag ska sätta tänderna i.