måndag 17 februari 2020

Plymouthbröderna ses som Sekternas sekt

De har kallats för Sekternas sekt. Plymouthbröderna som framförallt har ett starkt fäste i Småland, främst Ljungby och Smålandsstenar.
Hörde om dem på podden Sekter. Det här handlar om religiösa fundamentalister. Rörelsen grundades i Irland 1829. Till Sverige kom de på 1870-talet. Till rörelsen kan man inte ansöka, utan man föds in.
Målsättningen är att skapa en kristen renhet. Det goda finns i Gud. Nattvarden är det viktigaste. Det mesta av rörelsen handlar om apokalypsen, världen kommer gå under, frågan är bara när. Förbuden är många. Man får inte kolla på tv eller lyssna på radio. Äger man en mobiltelefon kan det vara skäl för uteslutning. Man får inte sitta till bords med icke-medlemmar. Den enda bok man bör läsa är Bibeln. Du får absolut inte vara fackligt ansluten.
Kvinnosynen är nog det allra värsta. Självklart är här kvinnan underordnad mannen. Kvinnan bör inte arbeta, om inte särskilda skäl föreligger, och gör hon så får hon absolut inte tjäna mer än mannen. Kvinnliga chefer förekommer överhuvudtaget inte.
Medlemmarna får ytterst få influenser utifrån. Världen utanför sekten betraktas som satan och därför för medlemmar inte engagera sig i samhället.  Enligt avhoppare handlar det om kvalificerad hjärntvätt. Hoppar du av ses du som död. En ledare, Bruce Hayles, har sagt att om du hoppar av kan du lika gärna ta gift för du är inte värd något. När man är 12 år får man valet att vara kvar eller hoppa av. Hoppar du av så får du inte längre äta med familjen. Värre är att du betraktas som död. Det har sagts att det är som att befinna sig på "månens baksida". Med detta sagt förekommer det inte många avhopp hos 12-åringar...
Isoleringen i rörelsen ses dock som nyckeln till framgång. Många driver framgångsrika företag, där bröder arbetar. Man ska premiera varandra, hjälpa varandra, hålla ihop.
I Sverige finns skolor där rörelsen står bakom, One School Global. Finns bland annat i Långaryd. Runt om i världen finns ett hundratal liknande skolor. Att läsa vidare på universitet är dock inte tillåtet. Kritiker och avhoppare har sagts att skolans mål och mening är att isolera barnen från världen.
Varför är då rörelsen så stark i Ljungby och Smålandsstenar? Rörelsen kom till Sverige genom Samuel Hedman. Han besökte Ljungby 1878. Detta blev fokus på att Småland blev huvudfästet. Även besöket av James Taylor i början på 1960-talet var en stark faktor. Du blev rörelsen ännu renare, eller extremare om du så vill. Sekten ökar, p-piller och abort är självklart förbjudet. Rörelsen har cirka 45 000 medlemmar.
För att läsa in sig mer på rörelsen kan man läsa boken "Sekternas sekt" av avhopparen Christer Nilsson. I podden intervjuades Claes Svahn på Dagens Nyheter. Han är expert på sekter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar