måndag 10 maj 2021

Hallie Rubenhold ”Fem kvinnor”


 Alla av Jack The Rippers offer var prostituerade, det vet väl alla?

Antagligen är man inte förvånad att denna stereotypa syn på så kallade "fallna kvinnor" i stort sett är densamma 1888 som 2021. Hallie Rubenhold har i sin bok "Fem kvinnor" valt att fokusera sin berättelse på just kvinnorna som drabbades. 

Vilka var de? Vilka tankar och förhoppningar hade de på livet? Vad var det som gick fel?

"Jack The Rippers victims have just become corpses? Can´t we do better?", frågar hon sig själv i en intervju i The Guardian. 

Det enda gemensamma med dessa kvinnor, som ständigt har klumpats ihop i samma massa, var att de hamnade på samma ställe, det vill säga i Whitechapel där denna besinningslösa och empatilösa mördare härjade. 

Hallie Rubenhold framhåller i sin bok att det inte finns några belägg för att tre av dem kvinnor som mördades, Polly, Annie och Catherine, var prostituerade överhuvudtaget. De arbetade bland annat som hushållerskor. Offret Elisabeth Stride var tillfälligt prostituerad, men innan hon hamnade på denna väg drev hon ett kaffehus i Poplar i östra London. Den enda som med rätta kunde tituleras som prostituerad var det sista offret, Mary Jane Kelly. 

Rubenholds teori om kvinnorna var att de, baserat på kropparnas position, mördades medan de sov utomhus. En gemensam nämnare är just att dessa kvinnor inte var bemedlade nog att hitta ett härbärge för natten varför de tvingades att sova ute på gatan. 

Whitechapel var i slutet på 1800-talet ett vidrigt ställe. Dorset Street, där Mary Jane Kelly mördades i sin bostad, beskrevs som den "värsta gatan i London". 

Det är uppfriskande att Hallie Rubenhold inte ägnar någon energi åt att undersöka vem Jack The Ripper var. Inte heller uppehåller hon sig vid de förfärliga detaljerna i morden. "Jag förstår inte poängen. Vi kommer aldrig få reda på det. Jack The Ripper är död. Det enda sätt på vilket vi kan ge rättvisa till offren är att respektera dem. Att finna mördaren är högst irrelevant. Det är dags att gå vidare".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar