onsdag 5 maj 2021

Patrick Radden Keefe: Säg inget - En sann historia om mord och terror på Nordirland

1972 försvann 38-åriga tiobarnsmamman Jean McConville från sitt hem i Belfast. McConville var född i en protestantisk familj men gift med en katolsk man. Det ryktades om att hon var spion för britterna. Detta ska vara skälet till att hon kidnappades och senare hittades mördad. Att det var IRA som stod bakom bortförandet och mordet klarlades tidigt. Men vem mördare henne? På vems order? 

Dolours Price, en av de så kallade "bombflickorna" har sagt att hon var med då Jean McConville sköts. En som kände till mordet, och till och med ska ha beordrat det, var Gerry Adams. Denna Adams som senare blev ledare för IRA:s politiska gren Sinn Fein. Adams har förnekat att han var en IRA-man, trots alla uppgifter om detta. Adams åtalades 2027 för sin inblandning och kännedom om fallet Jean McConville, men det bedömdes inte finnas tillräckligt med bevis.  

Boken fokuserar mycket på de ikoniska systrarna Price. Systrarna anslöt sig till en lång tradition av irländskt motstånd. Redan under medeltiden hade irländarna fastat för att uttrycka sitt missnöje. Det var ett vedertaget uttryck för passiv aggressivitet. I en pjäs från 1903 inleder en poet i 600-talets Irland en hungerstrejk framför grindarna till kungliga palatset. 

W.B Yeats skrev: En gammal dåraktig sed, att om en man behandlas illa, eller tycker sig så behandlad och svälter vid en annans tröskel tills han dör, då ska de fattiga och arma för all framtid skrika sig hesa vid tröskeln. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar