söndag 5 juli 2020

Hur Sture förvandlades till Quick

Sveriges värsta seriemördare någonsin eller den präktigaste rättsskandalen? Sture Bergwall togs 1991 in på den psykiatriska avdelningen på Säters sjukhus efter ett misslyckat rån. Där blev han sittande, ensam, apatisk och utan livslust. Den enda vännen hade han i en kvinnlig skötare. Uttråkad började han en dag berätta för henne att han kanske gjort sig skyldig till hemska saker. I en tidning läste han så om pojken Johans försvinnande i Sundsvall i början av 1980-talet. Detta är berättelsen om hur Sture blev Thomas Quick.
Från att ha varit ingen blev han allt på Säter. Ständigt försedd med benso berättade han den ena makabra detaljen efter den andra. Han berättade till och med att han blivit matad kött från sin styckade lillebror och att morden han senare begick var ett sätt att reparera skadan han åsamkat sin bror.
Thomas Quick hade suttit kvar hela livet på Säter om det inte varit för en man, journalisten Hannes Råstam. Han började intressera sig för fallet och att det egentligen inte fanns ett enda tekniskt bevis mot Quick. Han träffade på poliser som hoppat av polisutredningen som de betraktade som en fars. Quick vallades och vallades på ett så demonstrativt sätt att han med tiden sökte upp svaren så att de passade med detaljerna i morden.
Bakom denna vallning stod personalen på den psykiatriska avdelningen på Säter. Gruppen jobbade med så kallade bortträngda minnen och leddes av den beryktade Margit Norell. Det hela beskrivs i böckerna som skrivits och i filmen som en sekt.
David Dencik spelar Thomas Quick, Jonas Karlsson Hannes Råstam och Alba August spelar researchern Jenny Kuttim. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar