måndag 1 februari 2021

Wannsee


Wannsee är en stadsdel i stadsdelsområdet Steglitz-Zehlendorf i Berlin, Tyskland och även en pendeltågsstation (S-bahn) från 1874 med samma namn som ligger i orten. Området ligger vid sjön Großer Wannsee. Här hölls Wannseekonferensen den 20 januari 1942.

Wannsee är ett populärt utflyktsmål för berlinarna. Här finns flera bad; det mest kända är Strandbad Wannsee. Sjön Großer Wannsee är mycket populär för båtfolk, inte minst seglare. I Wannsee finns flera segel-, yacht- och roddklubbar som har sina klubbhus i anslutning till sjön.

Under slutet av 1800-talet utvecklades Wannsee till ett välmående villaområde, vilket det fortfarande är. Här har flera kända tyskar bott, bland andra Willy Brandt, Claus Schenk von Stauffenberg och Max Liebermann. I ett av villaområdena finns byggnaden där Wannseekonferensen hölls. Huset är idag museum och utbildningsplats.

I stadsdelen ligger delar av världsarvet Palats och parker i Potsdam och Berlin, bland annat ön Pfaueninsel, Schloss Glienicke och Jagdschloss Glienicke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar