onsdag 17 februari 2021

Kejsaren stängde Platons akademi för att den var hednisk


 

Platons akademi var inte en formell skola eller högskola i den mening vi känner till. Snarare var det ett mer informellt samhälle av intellektuella som delade ett gemensamt intresse för att studera ämnen som filosofi, matematik och astronomi. Platon ansåg att kunskap inte bara var ett resultat av inre reflektion utan i stället kunde sökas genom observation och därför läras ut för andra. Det var baserat på denna tro att Platon grundade sin berömda akademi.

Plats för Platons skola

Mötesplatsen för Platons akademi var ursprungligen en offentlig lund nära den antika staden Aten. Trädgården hade historiskt varit hem för många andra grupper och aktiviteter. Det hade en gång varit hem för religiösa grupper med sin lund med olivträd tillägnad Athena, gudinnan för visdom, krig och hantverk. Senare namngavs trädgården efter Akademos eller Hecademus, en lokal hjälte efter vilken akademin namngavs. I slutändan lämnades trädgården åt medborgarna i Aten för användning som gym. Trädgården var omgiven av konst, arkitektur och natur. Det var berömt utsmyckat med statyer, gravar, tempel och olivträd.

Platon höll  sina föreläsningar där i den lilla lunden, där senior- och juniormedlemmar i den exklusiva gruppen av intellektuella träffades. Det har antagits att dessa möten och läror använde flera metoder, inklusive föreläsningar, seminarier och till och med dialog, men primär instruktion skulle ha genomförts av Platon själv.

Akademiledare

En sida på akademin från School of Mathematics and Statistics University of St. Andrews, Skottland säger att Cicero listar ledarna för akademin upp till 265 f.Kr. som Democritus, Anaxagoras, Empedocles, Parmenides, Xenophanes, Sokrates, Platon, Speusippus, Xenocrates , Polemo, Crates och Crantor.

Efter Platon

Så småningom gick andra instruktörer med, inklusive Aristoteles , som undervisade vid akademin innan han grundade sin egen filosofiska skola i Lyceum. Efter Platons död överlämnades akademins drift till Speusippus. Akademin hade fått ett sådant rykte bland intellektuella att den fortsatte att verka, med stängningsperioder, i nästan 900 år efter Platons död. Den var värd för en lista över kända filosofer och intellektuella, inklusive Demokrit, Sokrates , Parmenides och Xenokrates. Faktum är att Akademins historia sträckte sig över en så lång period att forskare generellt gör en åtskillnad mellan Old Academy (definierad av Platons tid och hans mer omedelbara efterträdare) och New Academy (som börjar med ledningen av Arcesilaus).

Avslutande av akademin

Kejsaren Justinian I , en kristen, stängde akademin 529 e.Kr. för att vara hednisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar