lördag 30 november 2019

Kan udda vänskap vara räddningen?

Försupen författare som tappat konsten tar in på Grand Hotel i Oslo i ett sista desperat försök att skriva en uppföljare till succéromanen han skrev tio år tidigare.
Samtidigt har han en dödsdom hängande över sig, fortsätter han dricka så kommer han att dö inom ett par månader.
Då träffar han en tioårig pojke med Tourettes. En udda vänskap tar sin början. Frågan är om det kommer hjälpa den store forne författaren att få rätsida på sitt liv? Och vad kan pojken få ut av denna vänskap?
I rollerna ser vi bland annat Atle Antonsen och Vera Vitali. 

torsdag 28 november 2019

Dagens konst: David Hockney

2018 såldes ”Portrait Of An Artist” för 90,3 miljoner dollar. David Hockney hade därmed målat den dyraste målningen någonsin av en nu levande konstnär.
Hockney föddes i Bradford där han också devis utbildade sig. Vid Royal College Of Art i London mötte han R B Kitaj som förknippades med popkonsten.
Hans första projekt i tryck var en serie med sexton etsningar där han självbiografiskt avbildar Hogarths Rake’s Progress.
Hockney arbetade också mycket med fotomontage. Det är dock för sina swimmingpooler i det kaliforniska landskapet han är mest känd.

The Great Smog Of London

I början av december 1952 svepte en tät dimma in över London. Det hade rått en period av kallt väder  och den kalla väderleken gjorde att invånarna använde mer kol för att hålla sig varma.
Det var också vindstilla och allt i kombination med föroreningar från kolkraftverk i innerstaden, bland annat i Fulham och Battersea, skapade det som senare skulle benämnas The Great Smog Of London.
Sikten var kraftigt begränsad, gjorde att en del människor förolyckades i trafiken. 
Uppemot 4 000 personer dog som en direkt följd av smogen. 
London har sedan 1300-talet lidit av dålig luftkvalitet, en situation som försämrades under 1600-talet, men The Great Smog är känt som den värsta föroreningen i landets historia.
Bild: På fotografiet syns dimman som sveper in vid Nelsonkolonnen på Trafalgar Square. 

Humor som är pinsam och som gör ont

Har nyligen sett en tv-serie i det lilla formatet, "Kurs i självutplåning" som är baserad på Henrik Bromanders seriealbum. Huvudrollerna i tv-serien görs av Evelyn Mok och Jonatan Unge. Det handlar om humor som är pinsam och gör ont. Evelyn Moks karaktär Maria åker på clownkurs, clowner ska ju vara något roligt, men för Maria handlar det om någon vecka i helvete då ledaren för kursen är en sadistisk självupptagen man som riktat in sig på att göra livet surt för just henne. 
Samtidigt har kompisen Tore det tufft på sjukhuset, då han misslyckats med sina läkarstudier och får finna sig i att fortsatt jobba som undersköterska. Han är längst ner på den hierarkiska stegen. 
Jag tyckte att serien blev bättre och bättre. Smart humor. Ska ta mig an Henrik Bromanders album snarast. 

tisdag 26 november 2019

Fröken Julie ett livsfarligt drama

Midsommarnatt. Fröken Julie träffar betjänten Jean i köket. Ett livsfarligt spel tar sin början. 
Det är bakgrunden till August Strindbergs berömda drama, som spelats på scener världen över. Strindberg skrev dramat under sin vistelse på det förfallna slottet Skovlyst i Danmark, och det är inte utan man tänker på Augusts förhållande med friherrinnan Siri von Essen när man läser. 
En inledande flirt leder till en dans. Samtidigt faller Jeans fästmö, kokerskan Kristin i sömn. 
Jean varnar Julie för att inte gå för långt: "Det finns eldfarlig inrättning i grannskapet", säger han och syftar på sig själv. Fröken Julie är fräck och låter inte sin charmoffensiv stoppas. 
Liknelserna mellan författare Strindberg och Jean är slående. Jean: "Jag har läst mycket romaner och gått på teatrarna. Dessutom har jag hört fint folk tala, och där har jag lärt mig mest". 
Kurtisen eskalerar när Julie följer med Jean in på hans rum. Där äger ett sexuellt möte rum, även om det inte skrivs ut. Efter sammankomsten är de båda fortfarande vänner, och de börjar tala om att resa utomlands tillsammans. Synen på klasskillnaden kommer dock fram. 
"Jag har mina fackkunskaper, min oerhörda erfarenhet, min språkkännedom! Det är kapital som duger vill jag tro!", utbrister Jean. 
"Men för det kan ni inte ens köpa en järnvägsbiljett", svarar Julie syrligt. 
När Julie inser att resan bara är en fantasi känner hon skammen. 
"O Gud i himmelen, gör slut på mitt eländiga liv! Tag mig bort från denna smuts som jag sjunker i! Rädda mig! Rädda mig!", utbrister. 
Jean kommer dock inte till någon räddning utan eldar istället på. 
"Så rått som du uppfört dig i afton har aldrig någon av mina vederlikar uppfört sig. Tror du att någon piga antastar manfolk som du, har du sett någon flicka av min klass bjuda ut sig på det sättet? Sådant har jag bara sett bland djur och fallna kvinnor!". 
Julie ser till sist ingen annan utväg än att dö för egen hand, ivrigt påhejad av Jean. 


Vem är egentligen Dame Hilary?

Jag har haft den länge på mitt skrivbord.
Memoarerna "Skuggan av ett liv" av Hilary Mantel. Tidigare har jag av henne läst novellsamlingen "Mordet på Margaret Thatcher" och förtjusts.
Nu ska jag ta reda på vem Dame Hilary egentligen är.
Som flicka ville hon vara pojke. Blev besviken när hon fick en dockservis i present. Hon var egen som barn. "En av mina svårigheter var att jag inte hade förstått att skolan var obligatorisk. Jag trodde att man bara kunde pröva och att om man inte trivdes var det fritt fram att återgå till tidigare vanor".
Det enda hon lärde sig i småskolan St Charles Borromeo i Glossop utanför Manchester var att "kontrollera blåsan" eftersom hon inte ville gå på de nedgångna toaletterna.
"Jag var illa lämpad att vara barn", skriver Mantel.
I 20-årsåldern drabbades hon av psykiska besvär. Behandlades med tunga mediciner, psykofarmaka, som förvärrade hennes tillstånd. Hennes egentliga sjukdom var endometrios.
Vid den tidpunkt började hon skriva om franska revolutionen vilket senare blev sviten Frihet, Jämlikhet och Broderskap. 
2009 fick hon sitt genombrott med Wolf Hall. Med den vann hon Man Booker Award, en bedrift hon lyckats med två gånger i sitt författarskap.

söndag 24 november 2019

Allvarsamt men engagerar inte

Jennifer Aniston har på senare på gjort mer allvarsamma roller. I Cake är allvaret betydligt. Den nämnda huvudrollsinnehavaren har förlorat sin son i en bilolycka och hon är själv ärrad för livet. I en stödgrupp, som hon blir sparkad från, blir hon besatt av en annan deltagare som tagit livet av sig genom att hoppa från en vägbro. 
Allvaret till trots är detta en film där det inte händer ett jota.

Streep glänser i komisk pärla om svindel

Världens största läcka har det kallats, Panamapappren. Allt bottnar i hur juristbyrån Mossack Fonseca i Panama skapade skalbolag för investerare, såväl hederliga som skrupelfria, för att gömma pengar i bolag som inte har någon verksamhet och i reell mening inte existerar.
Ett annat ord för detta är brevlådeföretag.
En annan beskrivning är en massiv korruption av advokatyrket.
Penningtvätt är inte heller en ovanlig syssla i dessa bolag.
En av de som drabbas är karaktären Ellen Martin (Meryl Streep) i filmen The Laundromat. 
Under en båtfärd i närheten av Niagarafallen omkommer hennes man i en olycka. När hon kontaktar sitt försäkringsbolag visar det sig att det är just ett sådant här brevlådeföretag och hon blir blåst på både sina pengar och en drömlägenhet i Las Vegas.
Ellen bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt och tar ett plan till Nevis där försäkringsbolaget är registrerat. Där möts hon av en brevlåda.
Kul roller som Mossack och Fonseca görs av Gary Oldman och Antonio Banderas.
Glänser mest i denna tragikomiska pärla om svindel gör Meryl Streep.

fredag 22 november 2019

Lars Lerin träffar Bjarne Melgaard

"En bildkonstnär skapar sin egen moral".
Konstnären Bjarne Melgaard är Norges mest kända konstnär efter Edward Munch.
Lars Lerin träffar honom i New York. De har mycket gemensamt, men får väl aldrig någon riktigt genuin kontakt som Lerin har fått med andra av sina gäster.
Båda har ett droghelvete bakom sig och finner ett oerhört stöd hos sina respektive mammor. Deras konst är exceptionellt olika. Då Lars Lerin målar färgstarka landskap är Melgaard mer intresserad av människans mer depraverade inslag. Penisar i olika storlekar är ett säkert kort.

Blyg regent tar över efter dödssjuka män

1947 Buckingham Palace. Monarken George VI, spelad av suveräne Jared Harris, spottar blod. Hans undersåtar menar att orsaken kan vara kylan men senare visar det sig att han drabbats av lungcancer. Dottern Elizabeth gifter sig med marinofficeren Philip Mountbatten. Vid vigseln i Westminster Abbey ser vi hur Winston Churchill stjäl showen, när han kliver in i klosterkyrkan till stående ovationer. John Lithgow är en av flera storartade skådisar i denna magnifikt snygga serie.
George VI och Winston är vänner, men har även andra saker gemensamt. De är nämligen båda svårt sjuka. När det blir dags för kungen att göra samväldesresan ger han uppdraget till den svårt blyga och oerfarna Elizabeth.Det går ju inte att nämna The Crown utan att nämna Claire Foy som är formidabel som blivande drottning. Serien är mer aktuell än någonsin med prins Andrews övergrepp på unga flickor och hans samröre med miljardären Epstein som begick självmord efter att ha varit intresserad av samma perverterade saker.
Jag har bara sett ett avsnitt och är redan fast.

Böljande mur i skönt engelskt landskap

Det är fortfarande benämnt som det största byggnadsverket i Storbritannien. Ikoniska Hadrianus mur, 2 000 år gammal. Från ena sidan av norra England, Solway Firth i väster, till andra sidan, Tynemouth i öster, böljar den över det sköna, gröna landskapet, elva mil lång.
Under år 43 erövras Britannia under kejsar Claudius styre. Cirka 20 år senare reser sig invånarna i Britannia mot det romerska imperiet. Det blir uppror, och romarna blir nästan utkastade runt år 60. Upproret håller i sig. Runt 119 beslutar sig överhögheten i Rom för att ta till drastiska metoder.
Hadrianus åker i egen hög person till Britannia. Året är 122 e kr. Muren sätts upp, byggd av sten, torv och trä. Ursprungligen 4,5 meter hög och tre meter bred samt vitrappad var den en imponerande syn.
Syftet med muren var att den skulle skilja den romerska civilisationen i söder mot "vildarna" i norr.
Många roliga fynd har hittats, bland annat skivtavlorna i trä som upptäcktes vid platsen för det romerska fortet Vindolanda strax söder om muren.
Hadrianus Wall blev uppsatt som världsarv på Unescos lista runt 1987.

Strindberg gör upp med sin ungdomstid

Önskar man inblick i August Strindbergs uppväxt och ungdomstid ska man med fördel läsa Tjänstekvinnans son. Denna uppgörelse med sitt förflutna skrev Strindberg vid 37 års ålder.
Det är en mastig produktion. Strindbergs alter ego heter i boken Johan. Den självbiografiska romanen skrevs 1886, alltså året efter att han blivit åtalad för innehållet i Giftas.
Titeln Tjänstekvinnans son anspelar på att Strindbergs far gifte sig med familjens tjänsteflicka efter att hustrun gått bort.
Beskrivningarna av dåtidens verklighet kan appliceras på den tid vi lever idag.
Ett exempel är då Johan blivit lärare vid Klara skola.
"Nu samlades klassens tre avdelningar i den stora salen för att bereda sig till att gå ut på gården och hämta luft. Beredas är just ordet, ty en så enkel akt som att gå ut på gården fordrade en lång förberedelse. En noggrann beskrivning skulle uppta ett tryckark och möjligen bli räknad till de moderna karikatyrerna, vi får nöja oss med en antydan".
Tjänstekvinnans son är som sagt mastig, och ofta svårläst. Strindberg avhandlar i boken bland annat dansk litteraturhistoria. Han tar upp kontroversen mellan snillet Oehlenschläger och kritikern Baggesen, som för oss idag kan tyckas passé men som då det begav sig var en oerhörd händelse.
En intressant iakttagelse är när Johan, alias Strindberg, får jobb på Kungliga biblioteket som då låg i slottet: "När han nu för första gången kom in i bibliotekssalen, stor som Berns salong och alldeles full med böcker, häpnade han. Det var ett hav, i vilket han ville störta sig med huvudet förut och dricka det ur botten. Han blev ödmjuk inför detta ofantliga mänskoandens arbete".
Strindberg må vara en stor författare men han har en fruktansvärd inställning till kvinnan, exempelvis hans åsikt om prostituerade:
"De prostituerade hade uppkommit genom naturligt urval. Under många och långa nätters samtal med dessa kvinnor hade han aldrig träffat på någon som var olycklig".
Eller vad sägs om detta när han får sitt första barn: "Han inser nu riktigt att kvinnans enda och höga värde är att vara moder. På alla andra områden är hon överflödig då mannen kan allt bättre än hon".
I boken står också det livsavgörande ögonblicket för Strindberg då han träffade Siri von Essen på Drottninggatan. Om detta vet vi ju alltför väl hur det gick sedan.

måndag 18 november 2019

Robotar tillfredsställer människans behov

Ian McEwans nya roman handlar om ett framtidssamhälle som redan varit. 
Låt mig förklara. Vi befinner oss i London, det är 1980-tal under Thatcher-eran. Robotor har funnits länge för att tillfredsställa människans olika behov. 
Charlie har precis köpt en personlig robot. Egentligen ville han ha en Eva men det fick bli en Adam. Under tiden det tar att installera roboten funderar han att bjuda sin granne Miranda på middag. 
Kanske kommer han då berätta att han älskar henne. Adam som börjat startas upp varnar dock honom. Miranda är inte den hon utger sig för att vara. "Hon är en lögnare...". 


Katt ger mening åt James liv

Baserad på James Bowens bästsäljare om gatukatten Bob såg jag A Street Cat Named Bob i helgen. Den är en biografi över James Bowens liv. James lever i London och har tampats med narkotikaproblem i flera år. En dag tar han en överdos och hamnar på sjukhus. Han får metadon utskrivet och ger sig ut i gatudjungeln för att försöka klara sig. 
Han är en skicklig sångare och musiker men det hjälper föga och inte många penningar hamnar i James "hatt" när han uppträder vid Covent Garden. 
Genom en mycket empatisk socialarbetare erhåller han ett hyreskontrakt i ett sjabbigt hus. Den tidigare hemlöse hjälp får en fast punkt i tillvaron. Efter ett par dagar får han så besök av en rödaktig katt. Katten ger James någon att ge kärlek till, han får bättre självförtroende och inkomsterna blir stadiga, eftersom allmänheten charmas av katten. Medierna blir också intresserade av det udda paret. 
Mörkret finns dock fortfarande hos James. Han har en pappa vars nya hustru inte vill veta av James. Även pappan har svårt att ge kärlek. 
En solskenshistoria i allt det mörka. 

torsdag 14 november 2019

Påvar som led martyrdöd i katakomber

Såg nyligen en utgången dokumentär på SVT, Roms hemliga katakomber. För 2000 år sedan lades grunden till denna underjordiska kyrkogård. 
För några år sedan hittades en tidigare oupptäckt katakomb här, innehållande tusentals människoskelett, alla begravda enligt en aldrig tidigare påträffad ritual.
Forskare och kännare av katakomber försökte reda ut hur dessa människor dött och vilka de var. Troligtvis har de fallit offer för en pestsjukdom.
Totalt finns det cirka 40 katakomber i Rom, byggda utanför stadsmurarna.
De kristna katakomberna är också väldigt viktiga för konsttraditionen, eftersom de innehåller fresker och skulpturer.
Rika som hade råd begravdes i utsmyckade sarkofager. 

380 blev kristendomen en statsreligion. Fortfarande valde dock många att bli begravda i kammare bredvid martyrerna.
Runt år 900 blev katakomberna närmast övergivna, och heliga reliker flyttades till basilikor ovan jord.
1849 återupptäckte arkeologen Giovanni Battista de Rossi den försvunna katakomben Callixtus. 
Den ligger nära Via Appia Antica, söder om Rom. Katakomben var begravningsplats för totalt nio påvar, varav Callixtus som led martyrdöden 222 är en. Några övriga är Lucius I, Cornelius och Fabian.
Författaren Gösta Hagelin har skrivit två böcker om Roms katakomber.
Nedan foto på påvarnas krypta samt på påven Fabian som dog som martyr under kejsare Decius år 250.


På gräns mellan geni och galenskap

Han föddes som Farrokh Bulsara men hans drömmar gjorde honom till Freddie Mercury.
Sagan om Queen började 1970. Ett band som var helt unika, blandade stilar och korsade gränsar.
Denna exklusiva drift fick de dock kämpa för. Ett exempel är inspelningen av A Night At The Opera  där episka Bohemian Rhapsody finns med. Titeln på låten återkommer i filmen som bär samma namn och innehållet sammanfattar vad Queen står för, en grandios musikalitet som gränsade med vad som sågs som galenskap och genialitet. 
Nämnda låt klockade in på sex minuter vilket trotsade allt som skivbolagen och BBC stod för. Standarden för radioformatet låg på tre minuter. Bohemian Rhapsody hamnade på en b-sida och fick anskrämligt dåliga recensioner. Kontroversen om låten innebar också en brytning mellan Queen och skivbolaget EMI.
Vi vet dock hur det gick sedan. Bohemian Rhapsody tillhör numera den mest exklusiva låtskatten inom rocken. 
För Freddie personligen gick det sämre. Han bröt med sin ”familj” Queen och satsade på en solokarriär. Han gick vilse i en karusell av fester, droger och sex. I mitten på 1980-talet konstaterades att han hade AIDS.
Slutet av filmen Bohemian Rhapsody som vann fyra Oscars, är dock en riktig solskenshistoria. Queen återförenades för Live Aid 1985 där skådespelaren Rami Malek verkligen får skina. Konserten är också ett koncentrat av Queens storhet. Freddies stora kärlek Mary porträtteras också på ett mycket fint sätt av Lucy Boynton. 


måndag 11 november 2019

Glimt av rosa moln i misär

Många svenska indiefilmer är så här, ja även internationella när jag tänker efter. Par lever i misär, men ett romantiskt skimmer håller ihop dem. I Rosa Moln, med Hedda Stiernstedt och Albin Grenholm som spelar det ”miserabla paret” får vi följa den genomalkoholiserade Greipr som efter en blöt kväll läggs in för rehabilitering. 
En sådan fylla till och han är död. På institutionen träffar han Lea som blivit fråntagen sin dotter. Greipr får bo hos Lea och vi får se glimtar av lyckan som försöker göra avtryck i eländet.
Ändå helt ok film men det händer för lite.

lördag 9 november 2019

Fågel Fenix reser sig ur askan

En nerdekad Hollywoodskådis gör ett sista försök att blåsa luft i sin karriär genom att sätta upp en Raymond Carver-pjäs på Broadway i New York.
Förhandsvisningarna kantas av smärre katastrofer och den enda teaterkritikern som betyder något i New York hotar med att skriva en förödande recension.
Skådisen Riggan Thomson som det handlar om, formidabelt spelad av Michael Keaton, har dock ett äss i rockärmen. Han har en gång varit en hyllad superhjälte på filmduken, Birdman. En inre röst säger till honom att skippa de patetiska dialogerna och än en gång dra på sig fågeldräkten.
Fågel Fenix reser sig ur askan...
Detta är en suverän svart tragikomisk film av Alejandro G Inarritu. Skådespelarensemble är stark, här finns Emma Stone, Edward Norton, Zach Galifianakis, Naomi Watts, Amy Ryan och Andrea Riseborough. 

onsdag 6 november 2019

Kontrovers om Baphometstaty

Snubblade på denna dokumentär på Viddla. Hail Satan? är regisserad av Penny Lane och handlar om grundarna till The Satanic Temple. Rörelsen är en protest mot den kristna överhögheten som man menar präglar hela samhället. Den individuella friheten är central. 
Till skillnad från Anton LaVey som grundade Church Of Satan så menar TST att man inte tillber satan som sådan, trots de konsekventa hyllningarna.
Mycket av handlingen utspelas i Arkansas. Vid delstatshuset, verkar vara i Little Rock, så står en staty med de tio budorden. Här vill The Satanic Temple sätta upp en bronsstaty av Baphomet, en figur skapad av ockultisten Eliphas Levi, och som i en tidigare version lär ha dyrkats av Tempelherreorden och nu används i satanistiska ritualer.
Den kontroversen mellan kyrkan och de lokala politikerna å ena sidan och TST å den andra sidan är vad filmen handlar om och är roande att följa. 

måndag 4 november 2019

Pinters historia om maktspel

Har just läst Fastighetsskötaren av Harold Pinter. Luffaren Davies har varit nära att bli misshandlad men blir räddad av Aston. Davies får följa med Aston hem till hans hyreshus och erbjuds att sova över. Davies tackar inte nej. Snart kommer Astons bror Mick in i handlingen. Då Aston är trevlig och tillmötesgående är Mick burdus och rakt på. Man kan kalla hans bemötande av Davies för vuxenmobbning på hög nivå. 
Trots detta tyr sig Davies alltmer till Mick och fjärmar sig från Aston. Mick är en auktoritet som Davies är rädd för medan Aston öppnar sig mer för Davies. Han berättar bland annat att han suttit på mentalsjukhus. Detta kan vara förklaringen till att Davies beteende mot Aston. 
Det handlar alltså om hierarkier, maktspel. Båda bröderna erbjuder Davies att bli hyresvärd i det förfallna hyreshuset i London. Davies har dock en massa bortförklaringar. Han säger sig behöva ett par skor för att gå att hämta sin papper som han förvarat i åratal i stadsdelen Sidcup. Davies får skor av Aston men kan ändå inte ta sig för att gå att hämta sina papper. Han verkar mest nöjd över att han har någonstans att bo, oavsett hur illa han blir behandlad. 
Gillar denna svarta komiska pärla mycket och kommer att läsa mer av Harold Pinter. 

Amazon: Förtjänst till varje pris

2017 blev enligt Forbes grundaren av Amazon, Jeff Bezos, världens rikaste man med en förmögenhet på 114 miljarder dollar. Amazon är Amerikas näst största arbetsgivare, bara Walmart är större. 
På något sätt bidrar du säkerligen till Amazons förtjänst, vare sig du vill eller inte. Idag finns cirka 130 miljoner produkter som säljs av andra företag på Amazons hemsida. 
Amazons egna personalpolicy kännetecknas dock av sparsamhet. Många kritiker har också varnat för att Amazon kan bli för mäktiga, bland annat Donald Trump och Elisabeth Warren. Warren har till och med som angett som löfte, om hon skulle bli president, att mycket hårdare granska storföretag på nätet. 
Även Bernie Sanders är kritisk. Han har påpekat att det finns 500 000 hemlösa i USA och jämför detta med att Amazon inte betalar "ett nickel i federal inkomstskatt". 
Amazon står för många mycket populära produkter, bland annat läsplattan Kindle som lanserades 2007. Amazon Fire Phone som släpptes 2014 blev dock en flopp. Bätte gick det för röststyrda högtalaren Echo som lanserades året efter. Amazon Fire TV blev den mest populära boxen för strömning av tv-tjänster. 
Amazon startade också en egen studio, där man bland annat skapat "Manchester By The Sea" med Casey Affleck och Michelle Williams som vann två Oscars samt "The Marvelous Mrs Maisel" som vann åtta Emmys. 
Amazons egna personalpolicy kännetecknas dock av sträng sparsamhet. Anställda klockas. Hänger du inte med i tempot kan du exempelvis sparkas för dina dåliga knän. Amazons affärsmodell går ut på att andra företag kan använda deras tjänster, för exempelvis paketering och leverans. 
"Det finns ingen annan väg. Det är på Amazon kunderna finns", kommenterar ett av dessa företag. 
Totalt använder cirka 1.9 miljoner företag i USA sig av Amazons tjänster. 
Så långt allt väl. Men det påpekas att Amazon ägnar sig åt orättvisa metoder. Man kopierar exempelvis produkter som andra företag har lanserat på Amazons hemsida. Exempelvis såldes Williams-Sonoma stolar som de kallade för Orb på Amazon. Året efter började Amazon sälja en nästan identisk stol, också under namnet Orb. Detta är självklart helt förödande för mindre företag då det för ett mindre företag inte går att konkurrera med Amazon. 
Ett av Amazons ledord är effektivitet och snabbhet. Man har inte varit noga med att kontrollera säkerheten hos de företag man anlitar. Exempelvis har sedan 2015 60 olyckor inträffat i USA med svåra skador och dödsfall som följd. 
En liten hint om företagets inställning. På svenska kunde företaget ha hetat obeveklig.com. Amazon äger URL:et för relentless.com. 
Jeff Bezos har även gett sig in i mediebranschen. Sedan 2013 äger han Washington Post. 
Överst på sidan en bild från Amazons huvudkontor i Seattle. Underlaget till texten har jag tagit från The New Yorker, 21 oktober 2019. 

söndag 3 november 2019

Pricksäkert om unga på 90-talet

Ett gäng vilda tonårstjejer. Målet är att gå ur Oskuldsklubben och bli Kalmars jägarinnor. Tove Folkessons roman speglar ett röjigt liv med fester, cigaretter, sprit och hångel men också sammanhållning. Här håller man ihop, lyckligt eller olyckligt vetande om att inget håller för evigt.
En ny tid skulle komma, en tid då vi sakta men säkert skingrades. Spreds ut som paljetter över en mörkblå klänning. 
Pricksäkert om 1990-talet men ingen vidare handling. 

fredag 1 november 2019

Kul film om svindlande par

Man kan inte låta bli att gilla svindlaren Irving Rosenfeld (Christian Bale). När han träffar Sydney från Albuquerque (spelad av Amy Adams) är bedrägerifirman komplett. Tillsammans ger de sig in i skojarbranschen. Det är skojigt ända till de stöter på FBI-polisen Richie Dimaso (Bradley Cooper). Irving och Sydney får en chans till ett lindrigare straff, kravet är att hjälpa till att sätta dit högt uppsatta personer, bland annat New Jerseys borgmästare Carmine (Jeremy Renner).
Carmine vill bygga kasinon kommer så i kontakt med Irving. Tillsammans blir de insyltade med maffiabossen Victor Tellegio, otäckt gestaltad av Robert DeNiro.
Detta är en kul film i gangstermiljö. Bale spelar på ett komiskt sätt en person i förfall, man kan inte låta bli att tycka lite synd om honom.
Nämnas för utmärkt prestation ska även Jennifer Lawrence, som spelar Irvings bitchiga fru.

Pärs ambivalens mot Växjö

Pär Lagerkvist debuterade som 21-åring. Det tog honom ytterligare tretton år att skriva Gäst hos verkligheten. Det är på alla sätt en utmärkt liten roman.
Den svenska småstaden han sjunger om är Växjö, platsen där han föddes.
”I en svensk småstad låg som i alla andra en järnvägsrestaurang invid stationen”.
Så inleds berättelsen. I detta hus som idag kallas för Gamla domprostgården föddes Pär 1891. Han hävdade själv 1947 till litteraturforskaren Sven Linnér hur stor betydelse barndomsmiljön hade för hans utveckling som författare. 
Trots betydelsen av barndomen reste Pär ogärna hem till Växjö efter studenten, han kände en stark motvilja mot sin hembygd. Möjligen kan detta ha berott på skuldkänslor på grund av sin förlorade barnatro. Just religiositeten har ett centralt tema i Gäst hos verkligheten. Minns Anders (Pärs) tillflykt tillslagen där han ber vid en sten att ingen han känner ska behöva dö. 
Gemenskapen med syskonen höll dock i sig hela livet, Pär höll en tät brevkontakt med dem. 
1903 flyttade familjen till Södra Järnvägsgatan 8 i Växjö.
Platser finns att kolla upp alltså.

En exceptionellt förgrymmad unge

”Det var en sjuk liten unge”.
Dotterns kommentar efter att ha råkat se en liten snutt av The Prodigy, en skräckfim regisserad av Nicolas McCarthy. 
Klockan fyra på morgonen blir en seriemördare skjuten till döds. En kvart senare föds en bebis i en annan del av landet. Det står snart klart att detta inte är ett barn som alla andra. IQ:et är exceptionellt högt. Tyvärr hänger inte de sociala förmågorna med. Sadistiska tendenser börjar att visas.
Hur mycket har egentligen mördaren med detta barn att göra?
Tankarna går givetvis till Damien, de ondaste av de ondaste av alla förgrymmade ungar.