måndag 4 november 2019

Amazon: Förtjänst till varje pris

2017 blev enligt Forbes grundaren av Amazon, Jeff Bezos, världens rikaste man med en förmögenhet på 114 miljarder dollar. Amazon är Amerikas näst största arbetsgivare, bara Walmart är större. 
På något sätt bidrar du säkerligen till Amazons förtjänst, vare sig du vill eller inte. Idag finns cirka 130 miljoner produkter som säljs av andra företag på Amazons hemsida. 
Amazons egna personalpolicy kännetecknas dock av sparsamhet. Många kritiker har också varnat för att Amazon kan bli för mäktiga, bland annat Donald Trump och Elisabeth Warren. Warren har till och med som angett som löfte, om hon skulle bli president, att mycket hårdare granska storföretag på nätet. 
Även Bernie Sanders är kritisk. Han har påpekat att det finns 500 000 hemlösa i USA och jämför detta med att Amazon inte betalar "ett nickel i federal inkomstskatt". 
Amazon står för många mycket populära produkter, bland annat läsplattan Kindle som lanserades 2007. Amazon Fire Phone som släpptes 2014 blev dock en flopp. Bätte gick det för röststyrda högtalaren Echo som lanserades året efter. Amazon Fire TV blev den mest populära boxen för strömning av tv-tjänster. 
Amazon startade också en egen studio, där man bland annat skapat "Manchester By The Sea" med Casey Affleck och Michelle Williams som vann två Oscars samt "The Marvelous Mrs Maisel" som vann åtta Emmys. 
Amazons egna personalpolicy kännetecknas dock av sträng sparsamhet. Anställda klockas. Hänger du inte med i tempot kan du exempelvis sparkas för dina dåliga knän. Amazons affärsmodell går ut på att andra företag kan använda deras tjänster, för exempelvis paketering och leverans. 
"Det finns ingen annan väg. Det är på Amazon kunderna finns", kommenterar ett av dessa företag. 
Totalt använder cirka 1.9 miljoner företag i USA sig av Amazons tjänster. 
Så långt allt väl. Men det påpekas att Amazon ägnar sig åt orättvisa metoder. Man kopierar exempelvis produkter som andra företag har lanserat på Amazons hemsida. Exempelvis såldes Williams-Sonoma stolar som de kallade för Orb på Amazon. Året efter började Amazon sälja en nästan identisk stol, också under namnet Orb. Detta är självklart helt förödande för mindre företag då det för ett mindre företag inte går att konkurrera med Amazon. 
Ett av Amazons ledord är effektivitet och snabbhet. Man har inte varit noga med att kontrollera säkerheten hos de företag man anlitar. Exempelvis har sedan 2015 60 olyckor inträffat i USA med svåra skador och dödsfall som följd. 
En liten hint om företagets inställning. På svenska kunde företaget ha hetat obeveklig.com. Amazon äger URL:et för relentless.com. 
Jeff Bezos har även gett sig in i mediebranschen. Sedan 2013 äger han Washington Post. 
Överst på sidan en bild från Amazons huvudkontor i Seattle. Underlaget till texten har jag tagit från The New Yorker, 21 oktober 2019. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar