torsdag 14 november 2019

På gräns mellan geni och galenskap

Han föddes som Farrokh Bulsara men hans drömmar gjorde honom till Freddie Mercury.
Sagan om Queen började 1970. Ett band som var helt unika, blandade stilar och korsade gränsar.
Denna exklusiva drift fick de dock kämpa för. Ett exempel är inspelningen av A Night At The Opera  där episka Bohemian Rhapsody finns med. Titeln på låten återkommer i filmen som bär samma namn och innehållet sammanfattar vad Queen står för, en grandios musikalitet som gränsade med vad som sågs som galenskap och genialitet. 
Nämnda låt klockade in på sex minuter vilket trotsade allt som skivbolagen och BBC stod för. Standarden för radioformatet låg på tre minuter. Bohemian Rhapsody hamnade på en b-sida och fick anskrämligt dåliga recensioner. Kontroversen om låten innebar också en brytning mellan Queen och skivbolaget EMI.
Vi vet dock hur det gick sedan. Bohemian Rhapsody tillhör numera den mest exklusiva låtskatten inom rocken. 
För Freddie personligen gick det sämre. Han bröt med sin ”familj” Queen och satsade på en solokarriär. Han gick vilse i en karusell av fester, droger och sex. I mitten på 1980-talet konstaterades att han hade AIDS.
Slutet av filmen Bohemian Rhapsody som vann fyra Oscars, är dock en riktig solskenshistoria. Queen återförenades för Live Aid 1985 där skådespelaren Rami Malek verkligen får skina. Konserten är också ett koncentrat av Queens storhet. Freddies stora kärlek Mary porträtteras också på ett mycket fint sätt av Lucy Boynton. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar