måndag 4 november 2019

Pinters historia om maktspel

Har just läst Fastighetsskötaren av Harold Pinter. Luffaren Davies har varit nära att bli misshandlad men blir räddad av Aston. Davies får följa med Aston hem till hans hyreshus och erbjuds att sova över. Davies tackar inte nej. Snart kommer Astons bror Mick in i handlingen. Då Aston är trevlig och tillmötesgående är Mick burdus och rakt på. Man kan kalla hans bemötande av Davies för vuxenmobbning på hög nivå. 
Trots detta tyr sig Davies alltmer till Mick och fjärmar sig från Aston. Mick är en auktoritet som Davies är rädd för medan Aston öppnar sig mer för Davies. Han berättar bland annat att han suttit på mentalsjukhus. Detta kan vara förklaringen till att Davies beteende mot Aston. 
Det handlar alltså om hierarkier, maktspel. Båda bröderna erbjuder Davies att bli hyresvärd i det förfallna hyreshuset i London. Davies har dock en massa bortförklaringar. Han säger sig behöva ett par skor för att gå att hämta sin papper som han förvarat i åratal i stadsdelen Sidcup. Davies får skor av Aston men kan ändå inte ta sig för att gå att hämta sina papper. Han verkar mest nöjd över att han har någonstans att bo, oavsett hur illa han blir behandlad. 
Gillar denna svarta komiska pärla mycket och kommer att läsa mer av Harold Pinter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar