tisdag 3 december 2019

Bilden ljuger när man talar om Lincoln

Han är den mest populära presidenten. Abraham Lincoln. Det finns cirka 140 fotografier av honom. Ler inte på någon. I detta fall ljuger bilderna, då Lincoln inte var en allvarsam herre, utan tvärtom hade mycket humor. Han hade alltid ett skämt på gång. Den surmulna uppsynen berodde på dåtidens fototeknik, då man vara tvungen att sitta still i flera sekunder när bilden togs. 
Han benämndes ofta som "ugly and grotesque". Inte grotesk på det sätt vi menar idag, utan helt enkelt egendomlig. Han hade ett udda utseende. Stora öron och stor näsa, långa armar och ben och en kort överkropp. Det finns till och med en bok om Lincolns kropp, Lincoln´s body av Richard Wightman Fox
Sitt utseende var en av de saker som Lincoln själv gärna skämtade om. Gärna för att ta udden av samtalsämnet som kanske inte någon tog upp i Lincolns närvaro. 
Omdömena om honom är splittrade. Fram tills bara för ett par år sedan har det inte funnits någon bok om hur hans död togs emot av opinionen. Martha Hodes publicerade 2015 boken "Mourning Lincoln". Det framkommer att han var älskad, framförallt i Nordstaterna, generellt för sitt ledarskap och personlighet och i synnerhet för att han befriade slavarna. 
Han var också hatad. Flera stödde John Wilkes Booth som sköt Lincoln den där aprildagen 1865 på Ford Theatre i Washington. Det hade då endast gått fem dagar sedan inbördeskriget tagit slut. 
Av en soldat i konfederationen blev Lincoln kallad för en "vampyr som gnagde på nationen". Lite ironiskt då han senare blev vampyrjägare i filmens värld. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar