söndag 1 december 2019

Egensinnigt och aktuellt av danske Kaspar

I denna originella dystopi, Den Europeiska Våren av Kaspar Colling Nielsen blir Köpenhamn alltmer militariserat. En våg av terrorattentat utförda av jihadister sveper över Europa. Danmark vill liksom andra länder stoppa gränsen för invandrare.
Man kommer på en egen lösning. Man hyr en liten ö utanför Moçambiques kust, kallar den för Frederikstad, och deporterar alla invandrare som skulle till Danmark dit. Även alla oönskade element deporteras.
Temat är högst aktuellt då Danmark förra året tog beslutet att skicka kriminella utvandrare till ön Lindholm i Stegebukten där ett så kallat utresecenter upprättas.
I Colling Nielsens roman kopierar fler länder den danska flyktingstadmodellen.
Parallellt med den politiska berättelsen får vi följa konstnären Stig och dennes hustru, forskaren Elisabeth. Stig är i grunden relativt nöjd med sin tillvaro medan Elisabeth vill vidare. Hon har blivit erbjuden att leda ett helt nytt och innovativt forskningscenter för grön energi och AI på Lolland.
Detta låter ju som ett slags roman. Men så har vi en annan. Genom den depraverade konstnären Christian bjuds vi på grova sexskildringar och gubbsjuka. Det finns dock en poäng med dessa beskrivningar, något som bokstavligt slår tillbaka på Christian.
Kan inte låta bli att dra paralleller med fransmannen Michel Houellebecq. 
På det hela taget har Kaspar Colling Nielsen skrivit en bra författad och egensinnig berättelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar