tisdag 10 december 2019

Inte helt klok på de tre systrarna

Dramer är dramer och inte alltid helt lätta att förstå. Har nu läst ut Anton Tjechovs Tre Systrar och jag måste säga att jag inte blev helt klok på den.
Den handlar som titeln antyder om de tre systrarna Olga, Irina och Masja. Masja är den enda av systrarna som är gift. Denna dag har Irina namnsdag och man förbereder en stor fest.
Ett antal gäster anländer, de flesta av dem militärer. Systrarna uppvaktas flitigt och Masja funderar över sitt äktenskap med Kulygin och blir intresserad av en annan gift man.
På natten bryter en eldssvåda ut och systrarnas hem får fungera som ett härbärge för de drabbade. Under natten hinner systrarna också med ett gräl med sin bror Andrej som inte lyckats nå särskilt långt i sitt liv karriärmässigt men ändå hunnit stadga sig med Natasja.
Systern Irina har under natten fattat beslutet att flytta till Moskva.
En pjäs om drömmar och misslyckanden.

Bara en liten tid, och vi försvinner för alltid, man glömmer oss, våra ansikten och våra röster, glömmer hur många vi var. Men våra lidanden ska förvandlas till glädje för dem som kommer efter oss, lycka och frid ska randas på jorden, och med ett gott ord och en välsignelse ska man minnas dem som lever nu. Å, kära systrar, vårt liv är inte slut ännu. Så låt oss då leva! 
Systern Olgas ord i slutscenen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar