torsdag 30 januari 2020

En extrem räddningsaktion i grottan

Sommaren 2018 inträffade en av historiens mest extrema grotträddningsexpeditioner, räddningsaktionen vid grottan Tham Luang i norra Thailand. 
En av de som var med var dykaren Mikko Paasi som nyligen kunde ses i Skavlan. Mikko Paasi befann sig på Malta när han fick ett telefonsamtal om att tolv unga thailändska fotbollsspelare tillsammans med sin fotbollstränare satt fast i det komplexa grottsystemet. 
Pojkarna och tränaren hade varit ute på en cykelutflykt när de bestämde sig för att uforska grottan. När pojkarna gett sig in i grottan kom ett massivt oväder, monsunsäsongen stod för dörren, vilket överraskade de unga thailändarna. De hade inget annat val än att bege sig längre in i grottan för att söka skydd. Där blev de fast på grund av att grottan vattenfylldes. 
Pojkarna och tränaren hamnade i den nionde kammaren, 2,5 kilometer från grottingången. 
En massiv operation tog sin början. Thailändska myndigheter var i behov av internationell hjälp. Insatsen involverade 10 000 människor. Världens främsta grottexperter och tekniska dykare tillkallades. 
Mikko Paasi hade undervisat i teknisk dykning sedan 2010. Han tvekade inte när han fick frågan om att delta i räddningsaktionen. Han hade också tillgång till utrustning som krävdes för dessa extrema situationer. Han hade exempelvis lättrörliga behållare som kunde hållas under armarna.
Barnen som satt fast i grottan visade stor styrka. Tränaren lärde dem att meditera för att hålla sig lugna och för att få tiden att gå snabbare. 
Allt gick dock inte väl. En underofficerer i den thailändska marinen dog under operationen. 
En rörande sidohistoria finns med i boken. Mikko tillägnar boken sin vän Jode, som Mikko i en bisarr olycka råkade skjuta i ansiktet på en buss i Helsingfors 1991. 

onsdag 29 januari 2020

Man tjallar inte mot sin familj

Den ständiga Nobelpriskandidaten Joyce Carol Oates har utkommit med en ny roman, Mitt liv som råtta. Oates, som var något ojämn i sin produktion, har här skrivit en mycket läsvärd bok med ett intressant tema.
Boken handlar om 12-åriga Violet Kerrigan som bor i samhället South Niagara, inte långt från Niagarafallen. Violet är som barn den machoaktige pappans favorit. Allt ändras i och med ett samtal som Violet hör hennes två bröder hålla efter att ha kommit hem sent en kväll.
Violet hör att bröderna pratar om ett fasansfullt brott. Det viskas och tasslas så man kan förstå att bröderna har något med det hela att göra.
Dagen efter hör Violet vad det handlar om. Den unge afroamerikanen Hadrien Johnson har blivit överfallen och misshandlad till döds med ett basebollträ. Förövarna ska vara två oidentifierade gärningsmän.
Violet lägger ihop ett och ett. Samtidigt misstänks också bröderna för ett sexuellt övergrepp som ska ha begåtts på en toalett.
Katoliker som familjen är så ingår det att bikta sig kontinuerligt. Så gör även 12-åriga Violet. Under en bikstund berättar hon för prästen vad hon vet om överfallet. Prästen är inte intresserad av att höra på. Ryktet når dock ut och Violet blir misshandlad av sin bror. Blir knuffad mot en isig trappa.
Händelsen får Violet att berätta om brödernas brott för rektorn. Denne tar uppgifterna på allvar. Bröderna grips och sätts sedan i fängelse.
Detta upprör familjen till så vida grad att Violet förskjuts från familjegemenskapen. Hon får flytta hem till sin moster och hennes man.
I denna miljö utsätts Violet för nya övergrepp. Först av en överlägsen och pervers lärare och sedan trakasseras hon även av mosterns man.
Jag gillade verkligen den här boken. Skriver Oates så här så kan hon mycket väl för min del kamma hem Nobelpriset.

måndag 27 januari 2020

Järnvägen ändrade tiden för svensken

När folket förr om åren levde isolerat i byar och i städer och inte reste som man gör idag behövdes ingen normaltid. Vad klockan var skilde mycket på olika platser i Sverige. 
Mellan Strömstad och Haparanda skilde det exempelvis 45 minuter och mellan Stockholm och Göteborg 24 minuter. 
Dessa skillnaderna ville man komma åt i och med utbyggnaden av järnvägarna i landet. Det var bland annat krångligt att skriva tidtabeller och och lokförarna hade problem att hålla reda på tiden. Först infördes så kallad järnvägstid, men detta gjorde det nästan omöjligt för gemene man att hålla koll på tidtabellen. 
Då beslutade den svenska regeringen 1879 att införa normaltid enligt 15-gradersmeridianen. Alla orter i landet fick då samma tid, då kallad borgerlig tid. 
Sverige var det första landet i världen att lagstifta om att införa normaltid. 

Mardrömslikt och ok som tidsfördriv

Fyra pojkar hittas döda i en pool. Uppgiften att lösa fallet går till polisutredarna Sander och Max som båda minst sagt har trassliga hemförhållanden. Sander bor ihop med sin hjärnskadade bror som kräver ständig tillsyn och Max har förlorat sin son i en bisarr trafikolycka. 
Ganska snart i utredningen börjar de båda poliserna hemsökas av mardrömmar och hallucinationer. Vad är verkligt och vad är påhittat?
Tv-serien är inte övertygande eller trovärdig men helt ok att titta på som tidsfördriv. Huvudrollerna i norska Besatt innehas av Anders Baasmo och Anders Danielsen Lie

söndag 19 januari 2020

Förundras och förfäras över Roms glansdagar

När Nero högg sig själv i halsen med en dolk år 69 efter Kristus dog den kejserliga ätten som startade med Augustus, landsfadern som utropades till gud.
Augustus må ha varit en hycklare, men ättlingarna som kom efter honom var spritt språngande galna. Eller uppträdde de bara som en kejsare förväntades uppträda? Tiberius lät småpojkar smeka hans genitalier på Capri, Caligula utnämnde sin häst som konsul och arrangerade perversa skådespel och Nero dödade sin arvtagare genom att sparka sin hustru i magen samt gifte sig senare med en eunuck som liknade hans tidigare hustru.
Tom Holland låter oss förfäras och förundras över denna gyllene och mycket våldsamma era.

fredag 17 januari 2020

A-Typical kommer leva kvar länge

Sam, Casey, Doug och Elsa. Jag kommer sakna dessa karaktärer i serien som handlar om autistiske, pingvintokige och konstnärligt talangfulle Sam. 
Det är roligt, ömsint och sorgligt.
Bästa tv-serien på länge! I rollerna bland andra Jennifer Jason Leigh och Michael Rapaport vars prestation jag njöt av i True Romance. 

Ford tar upp kampen med Ferrari

Tack vare jobbarkompisen Jörgen fick jag en frivisning av Ford vs Ferrari på biografen i Landsbro. Jag är väl inte överdrivet förtjust i bilar, men måste ändå säga att detta är en klart sevärd film. Självklart handlar den om 24-timmarsloppet Le Mans i Frankrike.
Amerikanen Carroll Shelby vann loppet 1959 men på grund av hälsoproblem har han tvingats dra sig tillbaka till ett liv som bilförsäljare. 
Shelby är bekant med kaxige engelske mekanikern Ken Miles som också är en sjutusan till bilförare. Tillsammans presenterar de idén för Ford att ta upp kampen med Ferrari att vinna det dödskittlande racet i Frankrike.
Matt Damon och Christian Bale i huvudrollerna.

fredag 10 januari 2020

Arminius förräderi mot Rom

År 9 e kr strävade romarna efter att få kontroll över fler landområden i Germanien. Under ledning av      Quinctilius Varus tågade 17:e, 18:e och 19:e legionerna västerut mot Vetera Castra för att slå vinterläger.
Varus beslutade sig för att ta en genväg och ledde sina män, totalt 20 000 man, genom eländig terräng bestående av träskmarker och täta skogsdungar.
Varus hade stor tillit till den militära ledaren Arminius. Han var german till ursprunget men hade gått över i romersk tjänst. Arminius var aktad hos de romerska ledarna. Han kunde tala latin och till och med blivit utnämnd till riddare, equites.
Tilliten till Arminius skulle visa sig bli en dyrköpt läxa för Rom. Arminius erbjöd sig att rida i förväg tillsammans med en grupp soldater. Planen var att rekognosera. Tiden gick och gruppen kom inte tillbaka. Man utgick ifrån att förtruppen blivit ihjälslagen.
Istället höll Arminius på att planera ett bakhåll för de romerska soldaterna. Längs med vägen nedanför berget Kalkriese hade germanerna byggt en hög vall. Bakom detta pålverk gömde sig tusentals germanska krigare som väntade på rätt tillfälle.
Romarna hade inget annat val än att följa vägen. Den romerska kolonnen var ytterst sårbar. Då slog germanerna till. Legionärerna hade ingenstans att fly. Slakten var ett faktum.
Tre legioner utplånades denna dag.
Slaget skulle visa sig ha massiv betydelse. Aldrig igen skulle Romarriket vara så starkt som timmarna innan Slaget i Teutoburgerskogen. För den europeiska historien innebar drabbningen att Rom aldrig lyckades införliva Germanien som en provins.
Bilder: Minnesmärket Hermannsdenkmal nära staden Detmold gjordes av bildhuggaren Ernst von Bandel. Monumentet avtäcktes 1875.


torsdag 9 januari 2020

Andrew Marr - Världshistoria del 4

Demokratisk revolution startade i Akropolis 

Judendomens historia började enligt traditionen för 4 000 år sedan. Det är världens äldsta av de större religionerna. 
Monoteismen
På 400-talet f kr genomgick Indien stora förändringar - man började använda järn och kunde plöja mer. 
Tillvägagångssättet var effektivt och nya städer växte fram. 
Det indiska samhället formades av kastsystemet. 
Siddharta Gautama levde ungefär 400 f kr. Tiden för hans födelse och död är omtvistat av historiker. 
Buddh Gaya: "Den muntliga traditionens styrka". 
Icke-våld: "Vänd er inåt". 
I Grekland gjordes ett tidigt experiment inom västerländsk kultur. Stadsstaten Aten
Världens första demokratiska revolution startade i Akropolis. 
Allas röst var lika mycket värd. Demos-Kritos. 
Pnyx. 
Demokratin uteslöt dock kvinnor och slavar. Aten var ett slavägande samhälle. 
Perserna hamnade i krig mot grekerna. Slaget vid Marathon 490 f kr - "Det viktigaste slaget i den antika världen". Grekerna vann slaget. Om perserna vunnit vid Marathon hade dagens värld sett annorlunda ut. Grekisk kultur hade varit en fotnot. 
Aischylos
Miltiades
På 500-talet f kr styrde Zhoudynastin i Kina. Krigshoten var många. Konfucius förespråkade en säkrare, snällare och mer välordnad värld. 
Han skapade riter, viktigt för moralen. 
Ett viktigt verk är "Analekterna". Kejsaren fick en effektiv och rättvis byråkrati. 



Andrew Marr - Världshistoria del 3

Våldet drev utvecklingen framåt 

För 3 000 år sedan skakades världen under de första stora imperiernas tid.
Våldet drev utvecklingen framåt.
I palatset i Nineve regerade Sanherib, assyriernas konung.
Sanherib var urtypen för en imperiebyggande galning.
År 701 f kr hade assyrierna världens mäktigaste rike.
Assyrierna skröt om sitt välde på lertavlor.
Fenicierna var duktiga sjöfarare. Fenicierna regerade i dagens Libanon och Syrien.
Fenicierna försökte köpa sig fria från assyrierna.
Deras viktigaste exportvara var alfabetet.
Alfabetet spred sig snabbt - grekerna la till vokalljud.
Romarna använde det för att skriva latin.
Hebréernas bibel skrevs med ett alfabet.
Assyrierna gav plats för nästa stora civilisation - perserna.
Kyros den store - till skillnad från de tidigare härskarna lyssnade han på de erövrade.
År 547 f kr attackerade Kyros ett av världens rikaste små kungadömen. Lydien (Turkiet).
Lydiens kung hette Krösus. I floden Paktolos ska det ha funnits guld och silver.
Lydierna utvann metallerna och gjorde dem till värdefulla mynt.
Den grekiske historikern Herodotos har många berättelser om Kyros och Krösus.
Herodotos, historieskrivningens fader, har dock också det mindre smickandre öknamnet: "Lögnens fader".
Perserna tog till sig Lydiens stora uppfinning: En trygg valuta.
Mynten spred sig. Kyros fortsatte sin framfart i Mellanöstern genom att erövra Babylon.
I Babylon levde hebréerna som slavar. Hebréerna fick åka hem till Jerusalem. Kyros återställde templet i Jerusalem. Klagomuren är en del av det templet.
Kyros fick titeln Messias.

Andrew Marr - Världshistoria del 2

Vid Tigris fanns de första jordbrukarna 

För omkring 16 000 år sedan började norra halvklotet att värmas upp.
Samtidigt skedde en stor förändring - människan bosatte sig vid floden Tigris där jorden var oerhört bördig.
Vi hade fått våra första jordbrukare - odlingssamhället tog sin början.
Frön planterades. Framförallt var det tre grässorter som gällde i forna tider: vete, ris och majs.
12 000 år senare är dessa grödor fortfarande basföda.
Jordbrukssamhället medförde en befolkningsexplosion.
Städer växte fram - i Anatolien hittades stora högar. Här fanns staden Catalhöyuk för 9 000 år sedan.
En grav i Catalhöyuk hittades 2004, den så kallade Leopardkvinnan.
Detta var en fridfull plats, ett jämnlikt samhället. Inga tempel eller palats fanns.
Det handlade dock inte om någon Edens lustgård. Smittspridning av tuberkulos ödelade troligen staden.
Stora översvämningar orsakade förödelse för många av de första kulturerna, däribland Kina.
Gula floden kallades för "Kinas stora sorg".
Invånarna försökte hitta flera olika sätt att tämja floden, kanaler byggdes.
Da Yu lär ha grundat den första kinesiska dynastin.
3 200 år sedan: Egypten. Nilen var världens längsta flod. Det var ingen slump att världens första stora civilisation började här.
Här fanns det tempel, skrifter, präster och skräckinjagande härskare, faraonerna.
Set Maat- Sanningens palats.
Skrivkonsten utvecklades i Egypten för 5 000 år sedan. "Ostraka".
Historien om Paneb - gravplundrare.
Alla egyptiska samhällen hade en domstol.
Pyramiderna.
Skrivkunnigheten gjorde att civilisationen spred sig.
Kreta var Europas första civilisation. Här regerade minoerna.
Det var få civilisationer som var så stilfulla som minoerna. De var pionjärer inom internationell handel.
De byggde det storslagna palatset Knossos. Tidigt 1900-tal grävdes Knossos fram under ledning av arkeolog Arthur Evans. Här fann man minoisk konst men också en fruktansvärd offerkult.
För 3 700 år sedan ödelades minoernas civilisation.

Andrew Marr - Världshistoria del 1

"Vi härstammar alla från en universell afrikansk mor" 

För 70 000 år sedan tog sig vår art Homo sapiens ut från Afrika. Flera stammar gjorde en resa ut ur Afrika och tog sig till dagens Arabien för 65 000 år sedan.
Människan indelades i jägare och samlare.
Alla människor härstammar alltså från en universell afrikansk mor.
Koloniseringen fortsatte mot Indien. Nådde Australien för 50 000 år sedan.
Landbryggan som förenade Asien och Amerika korsades först för 15 000 år sedan.
Kyla, värme, klimatförändringar låg bakom förflyttningarna.
Från Mellanöstern rörde sig en förgrening mot nordväst och nådde Europa för 45 000 år sedan.
Människan bodde i grupper som var av större familjer. Kollektivet visade en aggression mot främlingar.
I Europa upptäckte man att man inte var ensam. Här fanns neanderthalarna som hade överlevt svåra istidsförhållanden.
Under en period skedde samexistens mellan Homo sapiens och neanderthalare. Denna period varade i drygt 10 000 år.
Neanderthalarna, som funnits i 250 000 år, minskade i antal och dog ut för 30 000 år sedan.
För 20 000 år sedan blev det kallare - människan tvingades anpassa sig.
Då kom ett livsavgörande genombrott - nålen uppfanns.


Toba kunde ha utrotat människan

För omkring 70 000 år sedan inträffade ett vulkanutbrott Sumatra i Indonesien som kunde ha ödelagt människans historia. Utbrottet, vid nuvarande sjön Toba, var det mest kraftfulla på jorden under de senaste 25 miljoner åren. Vulkanen spydde ut 2 800 kubikkilometer vulkaniskt material. 
Detta orsakade en global vulkanisk vinter, med en kraftig temperatursänkning som följd. Medeltemperaturen sänktes med cirka 3-5 grader. Den kallare perioden ska ha hållit i sig i cirka 1 000 år. 
Stora mängder aska spreds över Sydostasien, Indien och Arabiska halvön. Teorier från forskare gör gällande att utbrottet nästan utrotade Homo sapiens. Populationen begränsades till några få tusen personer. 
Efter utbrottet, omkring för 65 000 år sedan, ska den stora migrationen från Afrika ha påbörjats.

onsdag 8 januari 2020

Sveriges mest misslyckade krig

Sveriges i särklass mest misslyckade krig måste vara det så kallade Hattarnas ryska krig som inleddes 1741. Det nystartade politiska partiet hattarna, som bland annat värnade om en aggressiv utrikespolitik, var förbittrade över det svenska nederlaget i Poltava 1709 som förutom förödmjukelse ledde till landavträdelser i Freden i Nystad 1721.
Påhejade av fransmännen skulle svenskarna ta tillbaka områden man förlorat i Stora nordiska kriget, bland annat Karelen och Estland.
Det visade sig dock att den svenska armén inte var vad den hade varit. Den var sämre. Den ryska stridsmakten var heller inte var den varit. Den var klart bättre.
Kriget blev ett stort fiasko. Ganska snart stod det klart att de dåligt tränade och svagt utrustade svenskarna inte hade en chans mot ryssarna. 
Ryssland intog Finland i vad som kallades Lilla ofreden. Svenskarna tvingades tillbaka och ett år efter krigsutbrottet, i augusti 1742, kapitulerade Sverige.
Sverige klarade sig dock lindrigt undan. Förutom mindre landavträdelser i bland annat Finland hölls gränserna relativt intakta.
För Sveriges befälhavare Charles Emil Lewenhaupt och Henrik Magnus von Buddenbrock innebar nederlaget en personlig katastrof. De utsågs till syndabockar och avrättades.

Pietism - För farligt för kyrkan

Pietismen, fromhet, var en väckelserörelse som uppstod i Tyskland i slutet på 1600-talet. Anhängarna ville reformera den lutherska kyrkan. I pietismen betonade man särskilt den individuella omvändelsen.
Det behövdes alltså inga präster som mellanhänder.
Deltagarna höll möten i hemmen, konventiklar, där endast omvända deltog. I rörelsen betonades Bibelns betydelse och man höll sig med en sträng etik.
Pietismen engagerade och väckte hårt motstånd från den svenska kyrkan. Runt 1700 uppstod pietistiska kretsar i Karlskrona och Stockholm.
Ett särskilt gynnsamt år för pietismen var peståret 1710, då bland annat en tredjedel av Stockholms befolkning dog. Invånarna kände säkert ett starkt behov av motstämning.
Många karoliner som hamnade i fångenskap i Ryssland efter nederlaget i Poltava 1709 vände sig till pietismen.
Genom konventikelplakatet 1726 tillintetgjordes pietismen som självständig rörelse. Möten förbjöds i hemmen och för de som upptäcktes väntade stränga straff. Ett populärkulturellt exempel är filmen Utvandrarna där ett gäng präster stormar in i ett hem där ett möte hålls. Prästerna får dock en minnesvärd utskällning av en före detta prostituerad som spelas av Monica Zetterlund.

tisdag 7 januari 2020

Petersons lekande lätta jazzfingrar

Jag googlade på jazzpianisten Oscar Petersons bästa och då dök Night Train upp på första plats. Detta är ett lättlyssnat album, lekande lätt behandlar Peterson tangenterna. Blev intresserad av kanadensaren när jag såg underbara filmen Phantom Thread som snart ska recenseras här på bloggen.

Maktgalne Fredrik fick inrikta sig på nöjen

Jag vet, det är tjatigt, men nog verkar det som att Fredrik av Hessen-Kassel hade något med Karl XII:s död att göra. När den sista karolinerkungen befann sig i Halden vid Fredriksstens fästning den där ödesdigra kvällen 30 november 1718 befann sig Fredrik sju kilometer därifrån.
Han hade skickat sin man Sicre som befann sig alldeles i närheten av kungen när denne inspekterade löpgravarna som svenskarna grävde alldeles i närheten av fästningen.
När så det dödande skott äntrade Karl XII:s huvud via den vänstra tinningen agerade så Fredrik mycket snabbt. 
Han arrangerade så att hans gemål Ulrika Eleonora, kungens syster, blev vald till arvtagerska till den svenska tronen. Han lät också avrätta kungens högra hand, Görtz, ett justitiemord av sällan skådat slag. Ulrika Eleonora ansökte om att hennes man Fredrik skulle bli medregent men fick nej av riksråden.
Fredrik, som fick nöja sig med epitetet kunglig höghet, bidade sin tid. Bara ett år efter sin hustrus trontillträde abdikerade denne och gav plats åt honom.
Fredrik var nu kung av Sverige, det friaste land i världen, enligt Voltaire och Rousseau. 
För Sverige började en ny era, frihetstiden. För Fredrik personligen blev dock kungamakten en besvikelse. Enväldet var över och kungen blev mer av en marionett då den reella makten istället låg hos riksråden. Det var också under denna tid som de första politiska partierna växte fram.
För kung Fredrik återstod att fokusera på sin egen nöjeslystnad. 
Det stora intresset var jakt, på såväl Björn som kvinnor.

Inga privata utsvävningar för Augustus

Även om Rom var "imperiets och gudarnas högsäte" hade staden länge visat upp en fasad som inte på långa vägar levde upp till hennes status som världens huvudstad. 
Brun rök från tusentals verkstäder och eldstäder lång tung över trånga slumområden. Svajande flerfamiljshus, uppstöttade av ställningar, klamrade sig fast utmed sluttningarna på stadens kullar. 
Svartnande tempel vittrade sönder bland de labyrintliknande, smutsiga gatorna. 
Jämfört med de glänsande städerna i öst, där kungar med anor från Alexander den store hade polerat sina huvudstäder till perfektion, var Rom ett smutsigt och monokromt gytter. 
Augustus, med obegränsade resurser och enorm självtillit, ville ändra på denna bild. Han byggde ett nytt glänsande Apollotempel på Palatinen. Ett uttryck som passar in på Augustus är att "han ärvde en stad i tegel, men efterlämnade en stad i marmor". Hans villa, fresker på bilden ovan, var dock "oansenlig såväl i storlek som i stil". 
"Även om romarna må uppskatta förskönande offentliga monument har de inget till övers för privata utsvävningar", menade Augustus. 

Välgjort men väl många luckor i intrigen

Liar är en mycket snyggt producerad brittisk tv-serie som utspelar sig i södra England.
Laura har nyligen gjort slut med sin pojkvän. Utanför skolan blir hon charmad av en man till en elev som går i hennes dotters klass. De båda bestämmer sig för att gå ut.
När kvällen lider mot sitt slut, säger mannen, läkaren Andrew Earlham, att han glömt sin telefon och att därför inte kan ringa efter taxi. Laura bjuder in honom.
Dagen efter vaknar Laura med en underlig känsla. Något har hänt henne och snart minns hon att hon blivit våldtagen.
Andrew grips men hävdar att sexet var i samtycke. Polisen väljer att gå på Andrews linje då det inte finns några fysiska bevis på att ett övergrepp har begåtts.
Laura vidhåller dock att hon har blivit våldtagen.
Vem ljuger?
Serien är som sagt välgjord men intrigmässigt finns det många luckor, särskilt i de senare avsnitten. Jag kan tycka att det blir lite för mycket, särskilt då Laura bestämmer sig för att bryta sig in hos Andrew i jakt på bevis och "actionavsnittet" del 5 där hon till och med beslutar sig för att kidnappa sin våldtäktsman.

Fint porträtt av Kim som mördades på "rutinuppdrag"

Vad hände egentligen ute på "ubåten" Nautilus, raketforskaren Peter Madsens hemmabygge?
Kim Wall var dryga 30 år och hennes karriär som frilansjournalist världen över hade precis tagit fart. Hon skulle bara göra ett snabbt knäck som skulle ta någon timme, innan hon skulle återgå till firandet med sina vänner. Festen gjordes med anledning av att hon och pojkvännen Ole snart skulle åka till Kina.
Det blev aldrig någon Kinaresa.Den där augustikvällen 2017 tog orden och livet slut för Kim Wall. Hon som utsatt för flera faror mördades när hon skulle göra ett rutinjobb.
Om människan Kim Wall skriver hennes föräldrar Ingrid och Joachim.
Det är ett fint porträtt om en mycket ambitiös yrkeskvinna som växer fram. Kim Wall var också en mycket omtänksam och varm person.
Det är svårt att inte beröras.

lördag 4 januari 2020

Roms historia började med våldtäkt

Roms historia började med en våldtäkt. En prinsessa överfölls och våldtogs. Två tvillingpojkar blev resultatet av övergreppet.
Pojkarna slängdes i Tibern och strandade så småningom vid Palatinen. Där hittades de vid mynningen av en grotta av en varghona som tog hand om dem och gav dem di.
En förbipasserande svinaherde drev bort varghonan. Pojkars fick namnen Romulus och Remus som växte upp till enastående krigare. 
År 753 f kr blev Romulus den förste kungen av Rom.
Vad hände med Remus? Här går versionerna isär. En tolkning är att han klev utanför stadens gränse och blev då dräpt. I och med offret fredade han dock stadens gränser.
En annan version gör gällande att han blev mördad av sin bror.

Byinvånare vill bli kvitt sin plågoande

Det blir faktiskt rätt spännande till slut, i danska tv-serien Fräls oss ifrån ondo (Fred til lands). Mike, spelad av Morten Hee Andersen, känd från Herrens vägar, terroriserar en liten by på Fyn i Danmark.
Till slut får en grupp invånare nog och planerar att mörda sin plågoande. Hur långt kan de kliva ner i den mänskliga avgrunden för att bli kvitt honom?

onsdag 1 januari 2020

Inte urvattnat eller lågvattenmärke

Året är 2017. Signe bor i Eidesdalen i Norge. I fjällen har glaciärerna börjat krypa uppåt bergsväggen.
Som den vill bort från människorna.
2041. David i Bordeaux, Frankrike. Åkrar är svedda och brända. Dricksvatten har blivit en bristvara. Bina har successivt försvunnit med torkan. Inga insekter, ingen frukt.
David är tillsammans med sin dotter, men har kommit ifrån sin fru och son. Troligtvis är de inkvarterade på ett av alla de läger som upprättats i södra Frankrike.
EU har för länge sedan upplösts. Vattenländer i konflikt med uttorkade.
Maja Lunde har följt upp Binas historia med ännu en klimatroman, Blå.
Ämnet är naturligtvis angeläget men innehållet i romanen lyckas inte fängsla mig så mycket som jag önskar.

Diskbänksrealism när den är som skitigast

Regissören Peter Grönlund gillar att röra sig på samhällets baksida. Efter Tjuvheder kom Goliat som belönades med guldbagge 2018. Baggen är rättvis. Svensk diskbänksrealism när den är som skitigast. Rolle är familjens överhuvud men ska in på kåken. Han vill att 17-årige sonen Kimmie ska ta över hans kriminella verksamhet. Motvilligt dras Kimmie in i denna värld. Allt längre dras han bort från sin dröm: att kunna leva ett ordinärt Svenssonliv.

Mordplaner förvandlas till kärlek

Har nu sett båda säsongerna av The End Of The Fucking World. En mycket originell brittisk serie. Gillar du svart humor har du kommit rätt. Med är stjärnskottet Jessica Barden och Alex Lawther som också är mycket bra. I första säsongen möter udda Alyssa den lika egna James. De blir kompisar. Vad Alyssa inte vet är att James planerar att mörda henne. Tillfället dyker dock aldrig upp och istället blir de tillsammans och ger sig ut på en galen roadtrip i England.