onsdag 8 januari 2020

Pietism - För farligt för kyrkan

Pietismen, fromhet, var en väckelserörelse som uppstod i Tyskland i slutet på 1600-talet. Anhängarna ville reformera den lutherska kyrkan. I pietismen betonade man särskilt den individuella omvändelsen.
Det behövdes alltså inga präster som mellanhänder.
Deltagarna höll möten i hemmen, konventiklar, där endast omvända deltog. I rörelsen betonades Bibelns betydelse och man höll sig med en sträng etik.
Pietismen engagerade och väckte hårt motstånd från den svenska kyrkan. Runt 1700 uppstod pietistiska kretsar i Karlskrona och Stockholm.
Ett särskilt gynnsamt år för pietismen var peståret 1710, då bland annat en tredjedel av Stockholms befolkning dog. Invånarna kände säkert ett starkt behov av motstämning.
Många karoliner som hamnade i fångenskap i Ryssland efter nederlaget i Poltava 1709 vände sig till pietismen.
Genom konventikelplakatet 1726 tillintetgjordes pietismen som självständig rörelse. Möten förbjöds i hemmen och för de som upptäcktes väntade stränga straff. Ett populärkulturellt exempel är filmen Utvandrarna där ett gäng präster stormar in i ett hem där ett möte hålls. Prästerna får dock en minnesvärd utskällning av en före detta prostituerad som spelas av Monica Zetterlund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar