torsdag 30 januari 2020

En extrem räddningsaktion i grottan

Sommaren 2018 inträffade en av historiens mest extrema grotträddningsexpeditioner, räddningsaktionen vid grottan Tham Luang i norra Thailand. 
En av de som var med var dykaren Mikko Paasi som nyligen kunde ses i Skavlan. Mikko Paasi befann sig på Malta när han fick ett telefonsamtal om att tolv unga thailändska fotbollsspelare tillsammans med sin fotbollstränare satt fast i det komplexa grottsystemet. 
Pojkarna och tränaren hade varit ute på en cykelutflykt när de bestämde sig för att uforska grottan. När pojkarna gett sig in i grottan kom ett massivt oväder, monsunsäsongen stod för dörren, vilket överraskade de unga thailändarna. De hade inget annat val än att bege sig längre in i grottan för att söka skydd. Där blev de fast på grund av att grottan vattenfylldes. 
Pojkarna och tränaren hamnade i den nionde kammaren, 2,5 kilometer från grottingången. 
En massiv operation tog sin början. Thailändska myndigheter var i behov av internationell hjälp. Insatsen involverade 10 000 människor. Världens främsta grottexperter och tekniska dykare tillkallades. 
Mikko Paasi hade undervisat i teknisk dykning sedan 2010. Han tvekade inte när han fick frågan om att delta i räddningsaktionen. Han hade också tillgång till utrustning som krävdes för dessa extrema situationer. Han hade exempelvis lättrörliga behållare som kunde hållas under armarna.
Barnen som satt fast i grottan visade stor styrka. Tränaren lärde dem att meditera för att hålla sig lugna och för att få tiden att gå snabbare. 
Allt gick dock inte väl. En underofficerer i den thailändska marinen dog under operationen. 
En rörande sidohistoria finns med i boken. Mikko tillägnar boken sin vän Jode, som Mikko i en bisarr olycka råkade skjuta i ansiktet på en buss i Helsingfors 1991. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar