tisdag 7 januari 2020

Maktgalne Fredrik fick inrikta sig på nöjen

Jag vet, det är tjatigt, men nog verkar det som att Fredrik av Hessen-Kassel hade något med Karl XII:s död att göra. När den sista karolinerkungen befann sig i Halden vid Fredriksstens fästning den där ödesdigra kvällen 30 november 1718 befann sig Fredrik sju kilometer därifrån.
Han hade skickat sin man Sicre som befann sig alldeles i närheten av kungen när denne inspekterade löpgravarna som svenskarna grävde alldeles i närheten av fästningen.
När så det dödande skott äntrade Karl XII:s huvud via den vänstra tinningen agerade så Fredrik mycket snabbt. 
Han arrangerade så att hans gemål Ulrika Eleonora, kungens syster, blev vald till arvtagerska till den svenska tronen. Han lät också avrätta kungens högra hand, Görtz, ett justitiemord av sällan skådat slag. Ulrika Eleonora ansökte om att hennes man Fredrik skulle bli medregent men fick nej av riksråden.
Fredrik, som fick nöja sig med epitetet kunglig höghet, bidade sin tid. Bara ett år efter sin hustrus trontillträde abdikerade denne och gav plats åt honom.
Fredrik var nu kung av Sverige, det friaste land i världen, enligt Voltaire och Rousseau. 
För Sverige började en ny era, frihetstiden. För Fredrik personligen blev dock kungamakten en besvikelse. Enväldet var över och kungen blev mer av en marionett då den reella makten istället låg hos riksråden. Det var också under denna tid som de första politiska partierna växte fram.
För kung Fredrik återstod att fokusera på sin egen nöjeslystnad. 
Det stora intresset var jakt, på såväl Björn som kvinnor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar