tisdag 19 januari 2021

Hur skulle Europa delas upp?


 Den 4–12 februari 1945 träffades Storbritanniens premiärminister Winston Churchill, USA:s president Franklin D Roosevelt och Sovjetunionens ledare Josef Stalin i Jalta på Krim.

Under mötet diskuterade de tre allierade ledarna frågor som rörde krigsslutet och tiden därefter.

  • Tyskland skulle tvingas att kapitulera villkorslöst.
  • Efter kapitulationen skulle Tyskland delas in i fyra ockupationszoner: en brittisk, en fransk, en amerikansk och en sovjetisk.
  • Den allierade ockupationspolitiken skulle skötas av en särskild kontrollkommission.
  • Tyskland skulle demilitariseras.
  • Det tyska folket skulle avnazifieras.
  • Förenta Nationerna (FN) skulle bildas som en världsomfattande freds- och säkerhetsorganisation.

En konfliktfråga mellan de två västliga ledarna och Stalin var Östeuropas och framför allt Polens framtid. Många länder i Östeuropa hade redan erövrats av den sovjetiska armén och ingått avtal som, på ett eller annat sätt, band dem till Sovjetunionen. Men frågan om Polen var ännu inte löst. Stalin hade här ett ganska starkt förhandlingsläge gentemot Churchill och Roosevelt. Sovjetunionens insats i kriget mot Tyskland var betydande, både vad det gällde segrar över de tyska arméerna och sovjetiska förluster. Vid tiden för Jaltakonferensen hade den sovjetiska armén också nått längre i offensiven mot Tyskland på östfronten, än vad de västallierade arméerna hade gjort i Västeuropa. Lösningen blev att Churchill och Roosevelt accepterade en tillfällig kommunistisk regering i Polen, den så kallade Lublinregeringen, på villkor att fria val skulle utlysas efter krigsslutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar