lördag 2 januari 2021

Uffizierna i Florens




 

Uffizierna ligger vid floden Arno i centrala Florens, inte alls långt ifrån Ponte Vecchio. På andra sidan floden ligger Palazzo Pitti och de berömda trädgårdarna Giardino Bardini och Giardino di Boboli.

Tack vare sin centrala position är Uffizierna en utmärkt dagsaktivitet som enkelt kan kombineras med lunch, middag eller någon annan sevärdhet.

Någonting som är intressant med Uffizierna är hur det kom till. Som vi nämnde tidigare byggdes palatset som ett administrationskontor åt ätten Medici. Men familjen Medici, som samlade på sig många konstverk genom åren, valde att utnyttja byggnaden som lagerlokal för den konst som inte fick plats någon annanstans.

När ätten dog ut blev konstskatten kvar och år 1756 slogs portarna till Uffizierna upp för allmänheten.

Samlingen var så stor att all konst inte kunde få plats i endast Uffizierna. Det pågår därför ett ständigt arbete att utöka Uffiziernas yta. Till dess har man löst problemet genom att skjutsa ut konst till andra museer i Florens. Vissa kända statyer står därför bland annat i palatset Palazzo del Bargello.

Uffizierna är en riktig konstskatt som har flera av världens främsta renässansmästerverk i sina samlingar.

Bland de mest kända är Sandro Botticellis Venus födelse men här finns även verk av exempelvis Leonardo da Vinci, Artemisia Gentileschi, Michelangelo och Rafael.

Uffiziernas samlingar är enorma och omfattar verk från så tidigt som medeltiden till modern tid. Mest berömd är Uffizierna för sin stora samling av konstverk från renässansen, men all konst i museet är värd att besöka Uffizierna för.

Namnet Uffizierna kommer från det italienska ordet för kontor, nämligen uffizi. Cosimo I de’Medici, på svenska Cosimo den store, gav order om att det skulle uppföras ett administrationskontor i Florens.

År 1581 stod Uffizierna färdigt som administrationsbyggnad och idag känner vi förstås Uffizierna bättre som ett av världens mest omtalade konstmuseum.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar