tisdag 26 maj 2020

Tyngre än så här blir det inte

Tyngre än så här blir det inte. Tuva Novotny står för regin i denna norska film, Blindsone, eller Blindspot på engelska. Allt utspelar sig i realtid. Vi får följa två tjejer på väg hem från en handbollsträning. Det är som vilken dag som helst, alltså helt vanligt. En av tjejerna går upp via trapporna in i lägenheten där hennes familj bor. Där tar hon en macka och lite juice, pratar lite smått med sin bonusmamma och sin bror, går in på sitt rum, ringer till pappa och berättar att hon älskar honom, och sedan slänger hon sig ut från fönstret.
Det här är givetvis varje förälders mardröm och som tittare får man följa med i denna vedervärdiga ström av känslor.

Hardy ger överspelet ett ansikte

Jag gillar Tom Hardy. Han brukar spela starka karaktärer som gör avtryck. Här spelar han också en udda figur, Ivan Locke, som en dag tar sin lyxiga BMW från den stora byggfirman han arbetar för. Redan tidigt börjar han telefonera kopiöst. Det är saker han måste berätta. Han har varit otrogen mot sin fru och nu ska den han varit otrogen med snart föda deras barn på BB i London. Locke har bestämt sig för att ta sitt ansvar. Det rings till arbetsgivare, fru och son, Locke berättar öppenhjärtigt att nu ska han göra det enda rätta, vara där när denna kvinna föder hans barn. Han är dock inte förälskad i henne, utan vill bara vara ansvarstagande.
Jag retar mig något på Hardys, vad jag anser, något överdrivna brittiska accent i filmen. Som film gillar jag dock greppet. Den enda spelare som är i bild är nämligen Hardy. Övriga aktörer är endast med i filmen med sina röster.

Skådespeleri och handling imponerar inte

From Darkness med Anne-Marie Duff i huvudrollen var ingen höjdare. Hon spelar Claire Church som dragit sig tillbaka från polislivet. Efter att ett antal kvinnolik har hittats nedgrävda i det före detta sexdistriktet i London så får hon frågan att hjälpa till i polisarbetet.
Hon har nämligen jobbat nära de prostituerade kvinnorna som arbetade där och kanske har information som kan hjälpa till att lösa fallet.
Skådespeleriet är inte av det vassa slaget och heller inte handlingen.

Terror på restaurang Svin

When The Dust Settles, eller När stövet har lagt sig, är en mycket bra tv-serie i tio delar. Det är danskt och det är ju något av ett kvalitetssignum i detta avseendet.
Serien handlar mycket om ett terrorbrott som äger rum på restaurang Svin i Kodbyen. I attentatet dör nästan tjugo människor och en av de som förlorar en närstående är justitieministern. För henne blir det hela en personlig vendetta.
Vi får också följa restaurangägaren och hans kamp att återupprätta ryktet för restaurangen. Jag menar, oddsen kanske inte är så höga att någon vill äta på ett ställe där människor kallblodigt skjutits ihjäl?
Vi får också följa fler människor som på olika sätt är involverade eller har kopplingar till terrordramat.

måndag 18 maj 2020

Svenska fotbollen står inför gigantiskt hot

För en tid sedan sa jag upp abonnemanget på Dplay. Jag ifrågasatte om kvaliteten på svensk elitfotboll jämfört med andra europeiska lag verkligen skulle väcka mitt intresse att kolla på matcherna. Jag tvekade, tänkte på spelare som Messi och Håland, och kom fram till att min tid och engagemang inte räcker till för att titta på Allsvenskan och Superettan.
Får nöja mig med de matcher som de visar för allmänheten i Kanal 5.
Nu när jag tittat på dokumentären "Fixet och fusket - Hotet mot svensk fotboll" får jag lite vatten på min kvarn, det vill säga att jag inte ska ödsla för mycket tid med att följa den svenska fotbollen.

I dokumentären slås det fast att matchfixning är det största problemet i svensk fotboll just nu. Detta håller bland annat svenska fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand med om.
Så här säger Tom Mace som jobbar för Sportradar som granskar den europeiska spelmarknaden:
"Matchfixning är ett stort och växande problem i Sverige". 

2019 var det hittills värsta året då hela 29 matcher i svensk fotboll upptäcktes vara manipulerade. Spelen gäller främst de lägre ligorna men även Allsvenskan har drabbats.
Declan Hill, som skrivit en avhandling om matchfixning, säger så här:
"Det borde inte finnas en så utbredd idrottskorruption i ett land som Sverige. Det är en mardröm". 

2020 spås bli än värre än 2019. De som främst pekas ut för matchfixningen är organiserade kriminella från bland annat Balkan och Asien. Där finns en enorm marknad för spelobjekt i Sverige. 

"There Can Be Only One"

Kollar just nu på Expedition Robinson. Vi är inne i finalveckan. En och en har röstats ut, visserligen har vissa gjort en rutt förbi Gränslandet, men ändå. I slutändan ska det bara vara en kvar.
Det är plotten även för denna film, Circle. Handlingen börjar direkt. 50 personer befinner sig i ett mörkt rum. Alla står på ljusplattor och i mitten finns något som liknar en generator.
Så plötsligt smäller det till. En person faller död ner. Smäll. Ännu en död faller till marken. Till en början verkar dessa ljusstrålar från generator vara slumpmässiga. Efterhand märker dock deltagarna i rummet att de själva kan välja vem som ska dö och därmed också den som ska leva.
Jag kan gilla filmer som avhandlar moraliska frågor men detta tycker jag blir lite enahanda. Upplösningen är dock ganska smart uttänkt. 


söndag 17 maj 2020

Har väntat för länge med att se denna film

Jag gillar verkligen Frances McDormand. För mig symboliserar hon förutom suveränt skådespeleri även integritet. Inga "ducklips" här inte utan ett ansikte med karaktär.
Den här filmen, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, hörde jag talas om när den gick på bio för två år sedan. Jag har alltså dröjt två år med att se den.
Det är en gripande historia om en mamma som förlorar sin dotter som faller offer för en våldtäktsman och mördare. Polisen i Ebbing har inte fått några spår och i sanningens namn kanske de flesta av dem på polisstationen inte är några arbetsmyror.
Mamman, som heter Mildred, bestämmer sig då för att bekosta skyltningen på de tre stora reklampelare som finns där hennes dotter hittades mördad. På dessa billboards ställer hon frågan varför polisen inte har kommit någon vart i utredningen. Skulden lägger hon på chief Willoughby, spelad av Woody Harrelson. Även Woody gör ett fint porträtt av en man som visar sig ha både sympati och goda intentioner, men tyvärr brottas med sina egna demoner.

Bra verklighetsinspirerad thriller

En journalist, Michael Finkel, på The New York Times får sparken efter att ha manipulerat ett av sina reportage. Samtidigt grips en man i Mexiko, Christian Longo, misstänkt för att ha försökt mörda sin familj. Det kusliga i sammanhanget är att namnet som Longo använt som alias är Michael Finkel.
Dessa uppgifter når Michael Finkel som bestämmer sig för att träffa Longo i häktet. Det visar sig att Longo har följt Finkel under hela dennes karriär och beundrar hans sätt att skriva.
De båda går in i en pakt. Finkel ska lära Longo att skriva i utbyte med att han berättar sin historia.
Jag gillade verkligen True Story som är just en sann historia. Det bjuds på många tvister innan vi som tittare får reda på vad som egentligen hände den där decembernatten när hela familjen hittades mördad.  Bra i huvudrollerna är Jonah Hill och James Franco.

torsdag 14 maj 2020

Kushners: The Number Of The Beast

Tittar på ett nytt avsnitt av Dirty Money på Netflix. Denna gång handlar det om Jared Kushner, president Donald Trumps svärson.
Jared är född i en rik och mäktig fastighetsfamilj, med patriarken Charles Kushner vid rodret. Denna Charles dömdes till fängelse för att ha lurat andra familjemedlemmar till att ha sex med prostituerade, filmat detta och sedan använt materialet till utpressning.
Jared är själv inte så dålig. Genom hans fastighetsbolag Kushner Companies försöker han få hyresgäster att flytta genom att skapa en obeboelig boendemiljö. Exempelvis använder byggarna borrar mitt i natten. Läckor i taket som inte fixas är vardagsmat.
Målet är när dessa mindre bemedlade hyresgäster flyttar, så renoveras de enkla lägenheterna till lyxbostäder för de ekonomiskt besuttna.
Dessutom så tar Kushners som hyresvärdar ut förseningsavgifter vid minsta försening, lägger på dessa på nya fakturor, så hyresgästerna hamnar i en ond spiral. Olagligt är bara förnamnet.
De vill inte heller legalisera sina byggnader. På sikt skulle det kosta massor av pengar för Kushners, och det går ju inte när man är ute efter att tjäna pengar.
"Hur man driver sitt företag visar vilken sorts person man är", säger R Torres på New York council. 

Kul kuriosa i sammanhanget är att byggnaden som Kushners köpte på Fifth Avenue i New York, där Kushner Companies har sitt säte, har numret 666.

måndag 11 maj 2020

Heberlein: "Ynkedom att vi inte klarar samtalet"

Jag gillar Ann Heberlein. Kommer försöka läsa fler av hennes böcker framöver. Här några citat från hennes medverkan i Söndagsintervjun i P1.

"Jag tror på samtalet. Ett bevis på ett slags ynkedom att vi inte klarar det".

"Akademin är väldigt präglad av vänsterintellektuella åsikter".

"Jag vill inte tänka på att det ska behöva vara lika många kvinnor som män, rasifierade eller inte rasifierade, det är en ointellektuell hållning".

"Det som utmärker arbetarklassen är frånvaron av drömmar".





"Det går alltid att börja om"

Olof Röhlander har jag en gått mött i pingis. Då tillhörde han Sverigeeliten och spelade för KFUM Jönköping. Jag fick storstryk. Det jag inte visste om honom förrän jag läste den här boken är att han också är en duktig självhjälpare.

Denna bok handlar om nyttan av att ibland göra en omstart.

"Ibland väntar vi för länge med att göra sådant som vi drömmer om, vi ger oss inte själva den där skjutsen som vi behöver för att ta nästa kliv, och plötsligt är det för sent".

"Omstart handlar således just om förmågan att kunna anpassa sig till förändrade omständigheter".

"Bara för att någon har fått insikt om att livet är kort och bestämmer sig för att göra saker som hittills har skjutits på, behöver det inte vara tal om en kris".

"Och visst är lådan en bra metafor för en omstart? Vad ska jag slänga, och vad är värt att behålla?".

"Det går alltid att börja om, "omstarten" behöver inte vara kravfylld och svår, den kan lika väl bli både önskvärd och njutbar".

"Många omstarter är inte mer än ett beslut bort".

"Rätt attityd är viktigare än rätt resurser".

"Genomgående hos mig var att inte leva på gamla meriter utan att vara i framåtrörelse. Nu upprepade jag mig själv. Inget nytt i lådan".

"Gjorde något drastiskt, men som var nödvändigt och utvecklande. Jag strök allt och började om med helt nytt material".

"Din bok ska fortsätta att skrivas. Den handlar om att kanalisera alla dina erfarenheter till något konstruktivt".

"Omstart handlar om anpassning".

"En omstart kan göras för att hitta tillbaka till din kärna, det som fick dig att börja med det du gör idag".

"Framrutan ska vara större än backspegeln".

"Du är inte ditt förflutna, du är dina beslut härifrån och framåt".

"Om framgångsrik trummis: Hans metod är alltså att både ta in nytt och behålla gammalt och det är två viktiga grundbultar i omstartens idé".

"Världen förändras, och precis som en orm ömsar skinna behöver vi förnya oss själva".

"Ingen annan kommer fixa det här livet åt dig".

"Min barndomskompis Fredrik reste i 30-årsåldern ensam till Japan för att arbeta som chef på ett stort svenskt företag. Kunde inte språket. Vad gör man i det läget? Frederik lärde sig snabbt att säga två meningar på japanska. Hade inställningen: "Ska det här bli bra behöver jag hjälpa till".

"Tampas med vissa frågor. Vad ska andra tycka? Klarar jag detta? Vem blir jag? Tänk om det blir sämre? Vi vet vad vi har men inte vad vi får. Du behöver dina inre fighter om ditt liv ska bli bättre till det yttre".

"Fly inte, utan att förändra dig själv. Det kanske är dags att stå kvar den här gången och ta tag i det som sker, även om det blir jobbigt?".

"Du får aldrig bli så bekväm i ditt yrkesval att du inte tror att du klarar något annat, för då sitter du fast".

"Det är så lätt att fastna i gamla mönster. Du gör det du redan kan eftersom det är enklare. Du slipper tänka, slipper ge dig ut i det okända, slipper otrygghet och svåra beslut".

"Det uppstår ofta stress när man tror att allting behöver göras omedelbart, att alla problem måste lösas på en gång. Faktum är att många saker lägger sig tillrätta av sig själva. Det gäller att lita på processen".

"Bli inte förvånad om det uppstår komplikationer mellan dig och teamet. Det handlar i nio fall av tio om missförstånd".

"Någon som principiellt är emot förbättring? Går då inte säga att det ska vara som det alltid har varit. En förbättring innebär alltid en förändring".

"Omstarten behöver komma inifrån".

"Det har aldrig hänt! Gå vidare! (Inställning man kan ha). Ska jag låta det här förstöra allt, älta det för resten av mitt liv, eller gå vidare?".

"Nyckeln till att omvandla ett projekt till en livsstil, börjar ofta med att lyckas sudda ut bilden av den du är just nu. Säg inte: "Jag är en sådan som...". Byt ut de till: "Tidigare var jag en sådan som....".

"Den onda cirkeln är en inre sak. Tror du att du inte kan gå vidare kommer du heller inte vidare".

"Fastnar du i en negativ spiral är det för att du låter dig själv stanna där".

"Var ärlig mot dig själv. Det är inte synd om dig. Sluta skylla ifrån dig".

"Du vet saker som gör att din rörelse har gått framåt, även om det inte känns så".

"Att följa sitt inre handlar för mig om att få lov att göra dikeskörningar. Och i dem finns också möjligheter att starta om".

"Om antalet erbjudanden inte längre är vad de var, se det som en tillfällig övergångsfas. Svälj stoltheten och gör vad som behöver göras för att hålla dig ovanför vattenytan tills du når fram till nya möjligheter och val. Anpassa dig till rådande omständigheter".

"Det kommer en ny vår för alla som inte släpper taget. Pendeln slår tillbaka. Sök fräscha uppslag och nya idéer. Få hjulen att börja rulla så smått igen. Bli inte bitter - bli revanschsugen".

"Var aktiv när det är stiltje. Sitt inte och vänta på att saker ska hända. Se till att det händer".

"Bestäm dig på allvar för att du har det i dig. Du kan, och ska, komma tillbaka!".

"Våga sätta något på spel. Du behöver ge dig ut på den vassa eggen och dansa igen".

"Hämta kraft i tanken att du kommer att bli ett föredöme för andra när du lyckats starta om".

"Har större acceptans. Idag vet jag att saker och ting oftast inte är så svarta eller vita som jag trodde tidigare".

"Att vägra acceptera skulle jag säga är ett stort hinder för förändring".

"Se saker som de är, men inte som värre än de är".

"Filosofen Seneca mötte ibland människor som blev arga när något gick snett. "Tror du på en värld där glas aldrig går sönder? Varför blir du då arg när glas går sönder?".

"Så länge du inte kan acceptera att du har förlorat en match kan du inte förbereda dig på att vinna nästa. Det viktigaste är vad du gör med det du vet härifrån och framåt, inte vad som ligger bakom dig".

"Visst, det är som det är just nu. Men hur skulle det kunna se ut framöver om det blir som jag tänkt mig".

"Vissa saker bör du göra även om du känner att du inte klarar det".

"Jag vet inget som har fungerat så bra för mig som att skriva ned mina tankar. Jag skriver med utgångspunkten att ingen annan än jag kommer läsa det".

"Har jag något särskilt som jag går och tänker på ger jag mig ut på en lång promenad. Naturen inspirerar verkligen till reflektion".

"Jag använder ofta musiken som verktyg när jag skriver".

"Platon: "Den som vill bli lycklig ska inte öka sina tillgångar, utan sänka sina anspråk".

"Uppgift: Skriv ned tre bra händelser varje dag".

"Det du framförallt behöver göra är att avsätta tid för att tänka. Frågor är bra för reflektion. Stress och reflektion hänger inte ihop".

"När du fastnat i gamla hjulspår kan du bli som en skiva som hakat upp sig. Det finns inget att upptäcka längre. Antingen får du sluta med det du gör, eller återuppfinna dig själv".

"Hitta en mening med det som skett".

"Att klippa banden till sitt förflutna och gå vidare utifrån ett nytt utgångsläge är en viktig nyckel för en lyckad omstart. Du tar med dig erfarenheter och minnen".

"Välj dina vänner med omsorg. Behöver personer som blickar framåt och inte bakåt".

Ted Talks - På Youtube. Spännande historier.

"En del människor får energi av andras olycka, de lever på det, och de kommer därför att låta dig stanna kvar i soffan så länge du vill".

"Det handlar mer om hur du hanterar det som sker, än om vad som egentligen har skett". 


Tankarna som blockerar ditt välmående

Dina tankar blockerar ditt välmående. Tänk om du stressar i onödan.
Råden kommer från författaren Tomas Lydahl i denna självhjälpsbok. Läste den bland annat inför mitt första bokprat, och då är jag ändå van vid mordrättegångar och livesändningar. Nedan en del citat.

"Mina tankar om saker och ting är liknande de jag alltid haft, men jag ser inte lika allvarligt på dem längre, för jag vet att det bara är tankar och inget annat".

"Du bör skriva ner dina mål och läsa dem dagligen, visualisera dem, upprepa affirmationer, meditera och läsa inspirerande böcker dagligen för att hålla motivationen uppe enligt vissa metoder".

"Våra upplevelser och känslor kommer och skapas av våra tankar".

"Alltså, i samma ögonblick som du får en ny tanke, om samma situation, så får du en helt ny upplevelse om omständigheten. Det här betyder att det mesta aldrig är så illa som det först kan verka. Du behöver bara släppa taget om rådande tanke och vänta en stund, så får du en ny tanke och en ny upplevelse".

"Verkligheten (om en situation) kan ändras på en sekund".

"Om du istället är ok med att du ibland får dåliga tankar för stunden kommer dessa att försvinna fortare än om du aktivt försöker jobba bort dem".

"Det är när vi kämpar emot som vi mår som sämst".

"När vi ger uppmärksamhet åt positiva tankar så mår vi bra".

"Ge ett barn en lång lista av saker hon ska utföra och se sedan om hon blir stressad. Det blir hon inte, för ingen har lärt henne att hon ska tänka stresstankar".

"Lugn och ro finns inom dig hela tiden. Det är inget du behöver leta efter".

"Ju tystare du får i huvudet, desto lugnare blir du".

"Rösten med alla svaren du letar efter finns hos dig hela tiden, men du hör den inte alltid, när "verkliga och allvarliga" tankar snurrar i huvudet på dig".

"Var inte otålig".

"Minns att du är perfekt som du är, och har allt inom dig för att må riktigt bra".

"Din visdom tillhör bara dig och ingen annan (om råd)".

"Vad kan du göra när du känner stressen komma? Gör ingenting. Sluta tro på den helt enkelt".

"Du vet ju nu att det bara är just tankar så du behöver inte ta dem så allvarligt. Plus att det kommer nya härliga tankar så fort du släppt taget om de dåliga".

"Dålig självkänsla är enbart negativa tankar om dig själv. Släpp taget om dem".

"Många dåliga förhållanden bottnar i negativa tankar om relationen. Så fort dessa tankar elimineras ersätts de med nya härliga tankar om den och plötsligt blir relationen bra igen".

"Tänk om vi inte kan nå vår fulla potential förrän vi släpper våra negativa tankar om oss själva?".

"Tänk om dessa tankar som tynger ner oss inte är verklighet?".

söndag 10 maj 2020

Sexet ger ovälkommen följeslagare

En mycket intressant, snyggt filmad och suggestiv film om en ung kvinna som blir jagad av något väsen efter ett sexuellt möte. Det enda sättet att undkomma utan att dö är att föra ”det vidare”. En film som jag rankar högt tillsammans med andra pärlor som doftar 80-tal som exempelvis ”Summer Of 84” och ”The Neon Demon”.
I en av rollerna får vi dessutom återse ”Sam” från Atypical.

Leos omöjliga kärlek i dekadent Rom

”Så fortsatte jag med att säga att det trots allt efter televisionen höll läsningen på att bli en så otidsenlig aktivitet att den bara höll stånd bland personer med en viss intelligensnivå.
”Läsarna är ett utdöende släkte. Som valarna, rapphönsen och vilda djur i allmänhet”, sa jag.
”Borges kallar dem svarta svanar och menar att de goda läsarna numera är mer sällsynta än de goda författarna. Han säger att det hur som helst är en successiv aktivitet, mer underkastad, mer hängiven, mer intellektuell”.

Den italienska kultklassiker ”Den sista sommaren” av Gianfranco Calligarich skrevs 1973 och prisades samma år men föll sedan i glömska. 2010 blev den föremål för avhandlingar och några små bokcirklar, gavs ut igen och fick ett stort genomslag i pressen. Även denna upplaga blev slutsåld och blev omöjlig att hitta, till och med på internet.

Boken har alltså återigen varit borta för massan, tills nu vill säga. Calligarich kärleksförklaring till Rom är både sorgsen och vacker. Den handlar om hur den missanpassade journalisten Leo träffar den gåtfulla Arianna. ”Alltid vacker”, som Leo framhåller vid flera tillfällen i boken. De får en natt tillsammans i det underbara dekadenta Rom. Det leder fram till en kärleksförklaring som blir omöjlig på sikt. 

Jag avslutar med ett citat: ”För allt det vi inte har gjort, för allt det vi borde ha gjort, för allt det vi inte kommer att göra”, sa jag och höjde en kopp rykande caffe latte.” 

Nazisternas brott gömdes för kommande generationer

Försvann alla nazister när Hitler dog? Fundera på den frågan. En åklagare i Frankfurt får i uppdrag att leta efter nazister som efter krigsslutet kamouflerat sig in i det tyska samhället.
Denne åklagare, Johann Radman, får genom en journalist och ett vittne som suttit fånge i Auschwitz kännedom om en före detta lägervakt i koncentrationslägret som nu jobbar som lärare på en skola.
Problemet är att efter kriget vill inte längre någon veta sanningen om nazisternas vidriga brott. Allt ska gömmas och glömmas för kommande generationer.
Åklagaren, som är en ung man, vet knappast något om vad som hände i Auschwitz och han är inte ensam.
I Nürnberg dömdes 150 ledande SS-män av de allierade men den tyska staten hade vid slutet av 1950-talet inte dömt någon för de förbrytelser som gjordes.

Konrad Adenauer uttryckte att man måste sätta punkt för detta beklagliga kapitel.

Åklagaren får genom sina vidare undersökningar tillgång till arkiven. Nazisterna har dokumenterat allt. Han får höra vittnesmål om doktor Josef Mengele, ”den vita ängeln”, och om hans vidriga experiment på tvillingar. Mengele är en av de många nazister som försvunnit, kanske genom Tysklands undfallenhet?
Eichmann och Mengele gömde sig i Argentina. Eichmann hittades och fördes till Israel för rättegång. Mengele undgick rättvisan och dog under en simutflykt 1979.

En labyrint av lögner är en film som lärde mig mycket om saker jag inte kände till.

fredag 8 maj 2020

Dagen då jag smugglade muggen

Det är fan smärtsamt att titta på dokumentären Sunderland Til I Die. Handlingen startar när laget i norr precis har åkt ut Premier League. Vi får följa de passionerade fansen och deras desperata hopp om en vändning. Som ett fan säger ” jag skiter i att det är urdåliga,  jag kan dö för det här laget”. När jag tittar nu ser det verkligen nattsvart ut för Sunderland. De ligger sist i The Championship.Att bli nedflyttade två säsonger i rad skulle innebära en ekonomisk katastrof. Hoppet står nu till den mycket populära tränaren Chris Coleman.
Dokumentären är mycket bra, mer spännande än vilken annan tv-serie som helst. Kul också att man själv har varit på Sunderlands hemmaarena stadium of Light.  Jag var där tillsammans med brorsan och bästa kompisen. Det var inte vilken match som helst vi såg. På andra sidan planen stod ärke- rivalen Newcastle. Jag minns att jag köpte en mugg i en shop i Sunderland. Med risk för min egen hälsa transporterade jag muggen under min jacka hela vägen tillbaka till Newcastle. Jag minns också polisen som hindrade de båda lagens fans att mötas, genom att bilda en mänsklig mur. Jag minns också apan klädd i Newcastledräkt i Sunderlands pub. Och jag minns också resebolagets buss som lämnade arenan utan att ta med sig hälften av deltagarna på bussen.

torsdag 7 maj 2020

Zlatan mäktigast när han frälste Inter

Läser nu David Lagercrantz biografi om Zlatan Ibrahimovic. På sistone har jag i det närmaste föraktat Zlatan för att han valde att gå in som ägare i Hammarby istället för att satsa ekonomiskt på Malmö FF, klubben han inte spelade i länge men verkligen gjorde ett avtryck i.
Efter att ha läst förstår jag dock Zlatans motvilja mot Malmö FF. När han skulle gå till Ajax fick den orutinerade Zlatan ett kontraktsförslag som kanske var bra för en grabb från Rosengård. Det skulle dock visa sig att han var sämst betald i hela Ajax, och han var stjärnan!
Boken är lättläst och jag kan förstå att det är en inkörsport för många unga killar och deras läsande. Jag gillar inte Zlatan och hans dryghet, men särskilt imponerad blir jag av när han skadad går och vinner scudetton åt Inter säsongen 2007/2008.
Inte konstigt om han sågs som en frälsare efter det. Nedan ett klipp från den magiska stund.

Kul är det också att läsa om alla de tränare som Zlatan haft genom åren. Om närheten till exempelvis Jose Mourinho, en kille som Zlatan säger "han kunde dö för i stort sett". Och om Pep Guardiola, som offrade Zlatan och andra nykomlingar som inte ville ställa sig bakom att allt handlade om Lionel Messi.

måndag 4 maj 2020

Det vardagligt skruvade bäst hos Östergren

"Det luktade kåldolmar ända ner i porten. Huset hade genomgått en upprustning och man hade utplånat de märken vi som barn satt i väggarna".
Så här vardagligt kan det låta i Klas Östergrens "Samlade noveller". Vissa av novellerna är mer surrealistiska.
Jag föredrar nog det vardagliga, även om det också har en lite skruvad tvist.
"Som ung hade den där mannen varit mycket fager, nykter och skötsam. Livsfarlig, eftersom han var rörmokare. Kärringarna, unga som gamla, tippade tonvis med kaffesump i vasken, tog till vilka knep som helst för att få rören rensade. 
Min far kallade honom "Rörmokar-Rubirosa". Han var en playboy som luktade avlopp. Men en gasolycka vanställde hans ansikte. Hela underkäken slets bort. 
Den var försvunnen i över en vecka. 
Utan underkäken ser vem som helst ut som ett monster och kvinnor som en gång i tiden dyrkat sin rörmokare nyttjade i fortsättningen hans namn för att skrämma barn till lydnad". 

Ett annat intressant utdrag ur boken:
"Andelen nervvrak är stor bland författarna och mycket av vår så kallade nationallitteratur är en enda mjältsjuk jämmerlåt". 

Klas Östergren skriver om hur han arbetade med en "Veranda för en tenor", hans mest spelade pjäs som senare blev film.
"Teaterhistorien är ju inget annat än en samling exempel på människans brist på storsinne. Utan småaktighet hade inte en enda pjäs blivit skriven". 

Eller om självvald ensamhet:
"Det hade slagit mig, bara några dagar tidigare, att jag slutat umgås med folk och som det yttersta beviset därpå var att jag inte saknade en enda bok". 

Jag avslutar med ett underbart stycke:
"Min cigarett var slut och jag fimpade och reste mig upp från köksbordet men hann inte ta mer än ett par steg mot mitt rum förrän han klargjorde: "Hon är högerkvinna". Jag stannade upp mitt i dörren, vände mig om och såg på honom, han var gravallvarlig. "Högerkvinna?" Han nickade. "Jaha", sa jag, "Än sedan då?". "Än sedan då?", upprepade han. "Ja?", sa jag. "Vad gör det?". "Vad gör det?", upprepade han muttrande. "Är du inte klok? En högerkvinna. En organiserad högerkvinna. Hur skulle det gå?". "Det vet man väl aldrig", sa jag. "Det fattar väl vem fan som helst", sa han, "att det är dödsdömt!". Han försökte föreställa sig hur det skulle låta: "Hej, här kommer jag med min gravida högerkvinna. Har ni träffat min högerkvinna, grabbar? Hälsa nu på mina vänstervridna vänner, högerkvinna!".