söndag 10 maj 2020

Nazisternas brott gömdes för kommande generationer

Försvann alla nazister när Hitler dog? Fundera på den frågan. En åklagare i Frankfurt får i uppdrag att leta efter nazister som efter krigsslutet kamouflerat sig in i det tyska samhället.
Denne åklagare, Johann Radman, får genom en journalist och ett vittne som suttit fånge i Auschwitz kännedom om en före detta lägervakt i koncentrationslägret som nu jobbar som lärare på en skola.
Problemet är att efter kriget vill inte längre någon veta sanningen om nazisternas vidriga brott. Allt ska gömmas och glömmas för kommande generationer.
Åklagaren, som är en ung man, vet knappast något om vad som hände i Auschwitz och han är inte ensam.
I Nürnberg dömdes 150 ledande SS-män av de allierade men den tyska staten hade vid slutet av 1950-talet inte dömt någon för de förbrytelser som gjordes.

Konrad Adenauer uttryckte att man måste sätta punkt för detta beklagliga kapitel.

Åklagaren får genom sina vidare undersökningar tillgång till arkiven. Nazisterna har dokumenterat allt. Han får höra vittnesmål om doktor Josef Mengele, ”den vita ängeln”, och om hans vidriga experiment på tvillingar. Mengele är en av de många nazister som försvunnit, kanske genom Tysklands undfallenhet?
Eichmann och Mengele gömde sig i Argentina. Eichmann hittades och fördes till Israel för rättegång. Mengele undgick rättvisan och dog under en simutflykt 1979.

En labyrint av lögner är en film som lärde mig mycket om saker jag inte kände till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar