måndag 16 september 2019

Från första dagen var Jesus rebell


Jesus var en rebell. Från första dagen ställde han till med problem. 

Jesus blev också avrättad som "judarnas konung", en politisk rebell. Rebell mot det patriarkala judiska samhället då han förespråkade jämställdhet. Denna inställning gäller dock inte hans lärjungar, exempelvis har Paulus erhållit ett rykte som kvinnohatare.
Rebelltemat finns med som en viktig del i Sören Wibecks bok "Jesus - Jude, rebell, Gud".
Jesus var jude och verkade i en avkrok i Romarriket. Hans liv är gåtfullt och mystiskt. Jesus existens är inte en religiös fråga, utan historisk. Få fackforskare tvivlar idag på Jesus existens. Detta har dock debatterats. Rättegången i Viterbo i Italien är ett känt exempel då en präst stod inför rätta för att ha lurat godtrogna människor när han proklamerade att Jesus har funnits. Domen avkunnades till prästens fördel.
Bruno Bauer hävdade att Nya Testamentet endast är en skönlitterär text utan bakgrund. Debatten har också rasat i Sverige. Den svenske lingvisten Alvar Ellegård skriver i boken Myten om Jesus att Jesus bara är en mytisk figur som aldrig existerat. Argumenten strandar dock på att de äldsta Paulusbreven anses äkta.
Vad finns att berätta om Jesus? Första delen av Wibecks bok är rätt tråkig. Långa uppräkningar av gestalter som skrivit om Jesus som historisk person, Albert Schweitzer, Bruno Bauer, David Friedrich Strauss och Ernest Renan för att nämna några. Det är initierat men långrandigt.
Möjligen är jag ofokuserad men inte mycket fakta fastnar. Det är fakta.
Sören Wibeck skriver senare om Jesus och fiktionen, exempelvis Dan Browns Da Vinci-koden. Då blir det lite mer intressant även om innehållet i Browns populära roman inte är något som Wibeck köper. Tesen i boken är att Jesus var gift med Maria Magdalena, att de tillsammans fick dottern Sara, och att deras blodlinje levde vidare i merovingerna. Ättlingarna till Jesus skulle ha skyddats av ett hemligt sällskap, Prieure de Sion där bland annat Leonardo da Vinci var stormästare.
Romanen fick hårda omdömen av forskare, "vår tid är bibliskt analfabetisk", löd ett omdöme. Det är därför som vi tror på berättelser som Dan Brown menar man.
Idén som Dan Brown förde fram är inte ny, den finns med i boken Heligt blod, helig Graal från 1982.
Wibecks bok tar upp många historiska felaktigheter i bibeln, bland annat tidpunkten för skattskrivningen som kejsar Augustus proklamerade, att Jesus inte föddes i Betlehem utan troligtvis i avkroken Nasaret.
Födelsetiden för Jesus är även också troligtvis fel. Man kan läsa av historikern Josefus att Jesus föddes när det var månförmörkelse under Herodes sjukdomstid. Detta har forskare beräknat till 4 f kr. Jesus verksamhet som utgick från Kafernaum varade troligtvis i tre år.
I boken framförs många intressanta fakta om bibelns tillkomst, bland annat alla tillägg som kopister gjort, exempelvis det som äktenskapsbryterskan. Vill man läsa om vad egentligen Jesus sa ska man läsa Q, en källa med Jesus ord. Läser man Mariaevangeliet får man reda på att Jesus älskade Maria Magdalena mer än lärjungarna, till framförallt Paulus vrede.
Andra lärdomar kan göras om man studerar de tidiga gnostiska texter som hittades i Nag Hammadi 1945, där Jesus bland annat enligt Tomasevangeliet inte framträder som Messias utan som en vishetslärare. I Petrusapokalypsen sägs Jesus aldrig ha dött och i Den Store Seths andra traktat ska Jesus aldrig ha korsfästs.
För övrigt förbjöd Konstantin den grymma avrättningsmetoden efter att han konverterat till kristendomen på 300-talet. Detta för att ära Kristus.
I boken finns också gott om visdomsord.
Akta er för habegär. En människas liv beror inte av överflöd på ägodelar. 
Det kan man ju tänka på ibland när man tänker att man skulle vilja ha mer pengar. Nej, rikedom är andens fiende. Jesus vände sig dessutom från en religion som var självförhärligande och fylld av smicker. Han stod alltså långt ifrån den religion vi känner idag.
Man får också reda på fler nyttiga saker, det vill säga att det enligt andra mosebok var dödsstraff på att arbeta under sabbaten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar