tisdag 10 september 2019

Downton omgärdat av katastrofer

Det börjar med en katastrof och slutar med en annan. Våren 1912 lämnar Titanic Southampton för sin jungfruresa mot New York. Hur det slutar är allmänt gods.
Strax före midnatt den 14 april kolliderar oceanångaren med ett isberg och katastrofen är ett faktum. Några timmar senare är den ”osänkbara” på väg mot Atlantens botten.
En av de som följde med i djupet var John Jacob Astor IV, rikast ombord. Denne Astor kände också de som drev det fiktiva godset Downton Abbey som tv-serien handlar om.
Godsherre här är Robert Crawley. Han saknar en manlig arvinge och nås i en av öppningsscenerna av nyheten att de två släktingar, som en gång skulle ta över Downton, har omkommit i olyckan. Återstår gör en ännu mer avlägsen släkting, en landsbygdsadvokat från Manchester, att ta över.
Robert som spelas av Hugh Bonneville tar detta med god min, som den gentleman han är. Det kan inte säga om hans mor, änkenåden lady Grantham som gestaltas förträffligt elakt av Maggie Smith. 
Om denna maktkamp, men framförallt för hur livet ter sig för personalen, handlar den första säsongen som rundas av med första världskrigets utbrott.
Detta grymt påkostade kostymdrama är till stora delar magnifikt, även om jag i seriens värsta stunder inte kan låta bli att dra paralleller till tv-såpor som Tillbaka till Aidensfield och liknande. 
Bilden nedan visar Titanic ut på sin ödesdigra jungfruresa mot New York.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar