tisdag 10 september 2019

Nero förtryckte alla lika

År 64 stod Rom i lågor. Stora delar av staden förstördes. Neros palats, Jupiter Stator templet och Vestatemplet är exempel på byggnader som förtärdes av branden. Enligt bland annat historieskrivaren  Suetonius var det kejsar Nero själv som beordrade branden då han närde en galen önskan att förstöra Rom. Enligt historikern Tacitus la han skulden på de kristna. Kristna erkände men det kan ha varit framtvingade bekännelser. Tacitus uppger vidare att Nero gav order att kristna skulle kastas åt hundarna. Vissa fick agera som mänskliga facklor, som i konstverket ovan av Henryk Siemiradzki, ”The Torches Of Nero”. 
Om det verkligen var Nero som stod bakom Roms brand är just bara rykten. Vad som däremot inte bara är rykten utan en realitet är romarnas plundring av Jerusalem, några år senare, närmare bestämt år 70. Plundringen skedde som en följd av romarnas framgång i judiska kriget som ägde rum 66-70. Kriget var en konsekvens av det motstånd som restes av det judiska folket efter det religiösa och politiska tryck de utsattes för. Kejsar Nero stod bakom ordern att höga skatter och delar av tempelskatten skulle föras till Rom. Jerusalem plundrades och förstördes. Av templet återstod endast Klagomuren efter romarnas framfart. 
Nero störtades 68 efter en kupp och valde att ta sitt liv. Denne grymma despot var orsaken till förföljelsen av åtskilliga kristna och judar. På så tvistat sätt gjorde han allts ingen skillnad.
Bild: Kejsar Nero förtryckte gärna lika judar som kristna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar