måndag 23 september 2019

Visar kartan templets skattgömmor?

1952, några år efter att Dödahavsrullarna gjorde målmedvetna arkeologer ännu en upptäckt i en skreva i en grotta i Qumran, Israel. Denna upptäckt var något alldeles, alldeles extra.  För det första var texten utmejslad på en kopparplåt som rullats ihop. För det andra, när forskare väl tagit isär rullen, vilket tog fyra år, kunde man utläsa att det handlade om en skattkarta. 
Skattkarta visade på 60 hemliga gömmor. Av texten kunde man också förstå att avsändaren ville att skatterna skulle hittas. Namn på platser där skatterna skulle finnas var utskrivna. 
Finns skatterna i verkligheten? Gud ska veta att många har försökt. 
Den dominerande teorin är att kartan visar på skatter från Jerusalems tempel och som gömdes undan för romarna innan man plundrade staden år 70 e kr. En uppfattning är att romarna hittade skatterna. Man menar att detta var en förutsättning för att kunna finansiera hela bygget av Colosseum i Rom. Man vet att krigsbytet från judiska kriget bekostade denna spektakulära amfiteater, men det kan alltså vara frågan om långt mer pengar och skatter som investerats än vad man kunnat tro. 
Vissa forskare är dock övertygade om att skatten finns kvar någonstans där ute, nedgrävd, men otillgänglig på grund av att tillstånd inte kan fås för att exploatera historiskt känsliga områden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar