onsdag 25 september 2019

Skruvat kostymdrama inte kul

En trio kvinnor gör huvudrollerna i detta pråliga kostymdrama, The Favourite, regisserad av Yorgos Lanthimos. De tre är Olivia Colman, känd från bland annat krimserien Broadchurch, och de två ner Hollywoodetablerade Emma Stone och Rachel Weisz.
Olivia Colman gör Queen Anne medan Emma och Rachel gestaltar Abigail Masha respektive Lady Sarah. Abigail och Sarah kämpar förtvivlat om drottning Annas gunst. Inga medel skys.
Expressen skrev att filmen var ”en örfil i ansiktet på allt sövande livlöst som tidigare gjorts i genren”. Jag kan allt annat än att hålla med.
Tempot är segt, överspelet märkbart och intrigen tämligen ointressant. Visst, det är meningen att det ska vara kul också men under denna komedi skrattar jag inte en enda gång. Lanthimos är ju känd för sina skruvade filmer, exempelvis The Lobster, men här har han förutom det fantastiska fotot misslyckats.
Gemensamt för de inblandade är deras krämpor, gikt och kaskadspyor om vartannat, de senare troligen orsakade av förgiftningar som de två gunstlingarna står bakom.
I filmen ter sig Drottning Anna (1665-1714) som en tämligen obetydlig drottning. Det var hon icke. Hon var den första härskaren av riket Storbritannien då hon såg till att England och Skottland förenades till ett Great Britain 1707. Parlamenten förenades med säte i Westminster. 
Anna hade ett tragiskt liv på det personliga planet. Hon var gravid minst sjutton gånger men fick inga överlevande barn. Man har därför förståelse för att det var en bitter kvinna som tog plats på tronen 1702. Målningen är från samma år som trontillträdet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar