torsdag 30 april 2020

Mörk krim-noir om seriemördare på Island

En seriemördare härjar på Island och polisen Arnar kallas hem från Norge för att hjälpa till i polisarbetet. Offren som knivmördats har också fått skärskador på sina ögon. Man kommer fram till att spåren leder till ett nedlagt fosterhem som hette Valhalla.
Det är kanske lite förutsägbart men jag gillar denna mörka nordiska krim-noir som har titeln The Valhalla Murders. Även här är troligtvis en säsong 2 på gång.

måndag 27 april 2020

Dockan Klotty & Kompani en fullträff

"Se Klotty", sa mannen bredvid mig samtidigt som han avfyrade ett hjärtligt asgarv.
Har nu sett "Operation Klotty" denna serie med dockor i huvudrollerna och jag måste säga att det här vara bra. Serien som jag sett på SVT Play handlar om bilhandlaren Klotty och hans fru Renata. Hustrun vill göra sig ett namn i de mer förnäma kretsarna medan Klotty kämpar med att få verksamheten att gå ihop. 
Hustruns och makens världar kunde inte vara mer omaka, om man säger så. Den alkoholiserade Renata får till sist veta sanningen om Klottys belägenhet. Hon kommer på en plan för att upprätta familjens anseende. Det visar sig att hon inte skyr några medel för att nå sina mål.
Humorn är sjuk och mycket mycket rolig.
Bakom serien står Björn Carlberg.

Ferdinand - En av de främsta kleptokraterna

Vad är en kleptokrat? Jag har tidigare inte hört uttrycket, inte sedan jag läste en artikel om Corazon Aquino, kvinnan som tog över ledarskapet av Filippinerna efter Ferdinand Marcos. Just denne Ferdinand kvalar in till vad som kan kategoriseras som en kleptokrat.
1965 blev han landets president. Efter hand blev hans styre mer och mer korrumperat. Höjden på galenskaperna kom i augusti 1983 när han lät mörda oppositionspolitikern Benigno Aquino, när denne klev av flygplanet i Manila.
Benignos änka, Corazon Aquino, tog över som ledare för oppositionen och blev landets president 1986. För invånarna blev hon "Mother of democracy".
Vad hände med Ferdinand och hans ökända hustru Imelda då? De tog sin tillflykt till Hawaii. Här avled Ferdinand 1989. Ferdinand uppskattas ha stulit 5-10 miljarder av staten, vilket gör att han hamnar på plats fyra i rankingen av kända kleptokrater. Vem är den främsta på listan? Jo, Rysslands ledare Vladimir Putin som ska ha roffat åt sig mellan 200-300 amerikanska dollar.
Lite kuriosa till denna artikel, hittade en långfilm om mordet på Benigno Aquino. Gary Busey spelar huvudrollen.

Bilder som fick afghanskt kungapar på fall

Bilden ovan visar det afghanska kungaparet Soraya Tarzi och Amanullah Khan, under sin rundresa i Europa 1928. Bilder som dessa fick senare kungaparet på fall, men mer om det senare.
Soraya Tarzi, är den enda drottning och kvinna som finns uppräknad på Afghanistans regentlista. Hon levde mellan 1899 och 1968 och räknas som en av de allra första afghanska och muslimska feministerna.
Hennes man, kung Amanullah Khan, deklarerade 1926 till folket: "I am your king, but the minister of education is my wife, your Queen". Kungaparet propagerade bland annat mot månggifte och kravet att bära slöja.
Hon uppmanade kvinnor att delta i samhällslivet och bygga upp ett modernt Afghanistan. 1928 sändes kvinnor att studera i Turkiet.
1927-1928 gjorde kungaparet den ovan nämnda rundresan i Europa. Soraya visades på bilder sitta vid samma bord som främmande män, fick handen kysst av den franska presidenten och visades utan sin slöja, vilket sågs som ett brott mot hedern. Detta fick till följd av att paret avsattes i en statskupp 1929. Bilden är tagen från besöket i Berlin.

Chapman Catt och Wells-Barnett ledde kampen

Prenumererar ju på Time, ett magasin som länge, länge hade individuella omslag som länge, länge pryddes av nästan enbart män. Det första kvinnan som hamnade på Times omslag var den italienska skådespelerskan Eleonora Duse. Året var 1923. Samma årtionden lyckades suffragetterna i USA med sin långa kamp, att ge kvinnan rösträtt.
En av de många som jobbade för kvinnans politiska rösträtt var Carrie Chapman Catt. Hon vidtog vidsträckta föreläsningsturnéer i Europa och USA. 1920 fick rösträttsfrågan sin lösning. Det gällde dock inte för den kvinnliga svarta befolkningen. Först 1965, genom Voting Rights Act, fick dessa kvinnor rösta.
En annan kvinna väl värd att uppmärksamma i detta avseende är Ida Bell Wells-Barnett. Hon var medborgarrättskämpe och journalist, och dokumenterade lynchningar i USA. Genom sin grävande journalistik kunde hon visa att svarta män, som det påstods, inte lynchades i första hand för att de begått sexuella övergrepp mot vita kvinnor. Istället handlade orsakerna till lynchningar om saker som exempelvis offentlig berusning, obetalda skulder, att de inte lydde vita eller konkurrerade med vita ekonomiskt.

Inte en tråkig stund i Brygge

Efter ett misslyckat uppdrag tvingas yrkesmördarna Ray och Ken fly till Brygge i Belgien. Där ska de hålla en låg profil och vänta på telefonsamtal från sin boss, hårdfört spelad av Ralph Fiennes. Nu blir det inte så stillsamt i Brygge som var planen. Dessutom är den belgiska staden, som är en av de bäst bevarade medeltida städerna i Europa med mycket kultur och historia, en av de sista ställena som Ray, Colin Farrell, vill vara på.
Han hatar verkligen Brygge!
Allt går egentligen snett när de båda professionella "hitmännen" kommer i kontakt med ett filmsällskap. Den självmordsbenägne Ray får ett ögonblicks salighet när han träffar skådespelaren Chloe. Det dröjer dock inte länge förrän allt förvandlas till skit igen.
En mörk komisk actionpärla. Vi ser även Brendan Gleeson i en av huvudrollerna.

lördag 18 april 2020

Vem dödade de försvunna flickorna?

"Det här är en b_film", säger sambon.
Själv är jag lite mer engagerad i Lost Girls. En kväll försvinner Shannan, en prostituerad ung tjej, efter ett möte med en kund i Oakbeach på Long Island utanför New York. En mamma vägrar sluta leta, trots en ganska motsträvig polisiär.
Filmen är baserad på verkliga händelser.

torsdag 16 april 2020

Mer butiksbiträde än människa

36-åriga fröken Furukara är inte som alla andra. Barndomen och skoltiden går hon igenom som lite egen och eljest. Hon löser problem på sitt speciella sätt. Exempelvis avbryter hon ett slagsmål på skolgården genom att slå en pojke med en spade i huvudet.
En dag får hon vid en tunnelbanestation se en vit byggnad som håller på att göras i ordning till en affär. De behöver personal och Furukara söker tjänst som butiksbiträde och får jobbet.
Jobbet verkar passa hennes person perfekt. Hon fungerar exceptionellt som butiksbiträde. När vi kliver in i handlingen har Furukara jobbat i butiken i arton år.
"Det är bara det som gör mig till en normal människa", tänker Furukara. En annan tanke:"Jag litar på världen inuti den här ljusfyllda lådan", resonerar hon om butiken som har öppet dygnet runt.
Furukara har några vänner men det är bara på jobbet som hon känner sig riktigt hemma.

En dag börjar en kille jobba i närbutiken. En kille med slapp inställning som snart får sparken. Han och Furukara gör en överenskommelse. Han får bo hos henne och hålla sig gömd och blir försörjd av Furukara. I gengäld höjs Furukaras anseende, hennes närmaste kommer tro att hon har en man och att hon fått helt andra planer än att jobba i en närbutik.
Killen lyckas övertyga Furukara att sluta i närbutiken som timanställd och istället ta ett "riktigt" jobb. Furukara gör så men efter det blir inget sig likt. Hon börjar ångra sig.

"Jag har insett det. Jag är mer ett butiksbiträde än en människa. Det är ett faktum som jag inte kan komma undan, även om det innebär att jag är snedvriden som människa och att jag inte kommer kunna försörja mig utan dör ensam och utfattig. Alla mina celler existerar för närbutikens skull", funderar hon i slutet av boken.

Författaren Sayaka Murata är skapat en annorlunda berättelse med mycket små åthävor.

Nazist bakom ett av världens främsta modehus

Hugo Ferdinand Boss föddes 1885 i byn Metzingen i Tyskland. Som ung var hans köpmanslärling. Militärtjänsten gjorde han mellan 1903-1905. Han övertog sina föräldrars klädesbutik 1908. 1914 tog han värvning i armén och tjänstgjorde under första världskriget som korpral.
Han fick två barn, Gertrud och Siegfried. 1923 grundade han sitt eget klädföretag i Metzingen och sedan en fabrik 1924.
Boss gick med i nazistpartiet 1931, två år innan Adolf Hitler kom till makten i Tyskland. Hösten 1932 var den helt svarta SS-uniformen framtagen. Boss producerade även de bruna SA-skjortorna och de svartbruna uniformer som Hitlerjugend använde.
Arbetskraften som framställde uniformerna inkluderade polska och franska krigsfångar. Boss blev bötfälld för sitt stöd till nazismen efter kriget och blev fråntagen sin rösträtt.
Han dog 63 år gammal, av komplikationer efter en bruten tand.

Lundborg blev en vän och förkämpe till Hitler

Vad Hitler ställde till med för mänskligheten vet vi. Men såddes det måhända ett frö i Sverige som mynnade ut i Hitlers galenskaper? Tål att tänka på när man läsa Maja Hagermans "Käraste Herman", om rasbiologen Herman Lundborg

Herman Lundborg, född i Väse i Värmland, var läkare och rasbiolog. Han utvecklade metoder för "rasundersökning" inom den då introducerade vetenskapen rasbiologi. Han mätte, fotograferade, samlade och jämförde utseenden med särskilt fokus på samer och tornedalsfinnar. Han talade hotfullt om rasblandningens degenererade effekter. Lundborg hyllande Hitler, till en början diskret men sedan allt mer öppet, hans forskarvänner i Tyskland blev inflytelserika rasexperter i nazitiden.

Statens institut för rasbiologi i Uppsala, grundades i syfte att erhålla en vetenskaplig grund för rashygieniska åtgärder och var administrativt fullt självständigt. Herman Lundborg var rasbiologiska institutets första chef. Redan 1909 hade Svenska sällskapet för rashygien bildats. Under 1920-talet blev "degenerationsfaran", den förmenta försämringen av folkmaterialet och "förgiftandet av samhällskroppen" ett svenskt debattämne.
Propositionen att inrätta ett rasbiologiskt institut fick i maj 1921 bifall i riksdagens båda kamrar. Institutet hade politiskt stöd från riksdagens samtliga partier.
Fram till 1937 var institutet förlagt till Dekanhuset i Uppsala.

"Bland djuren gör det naturliga urvalet att exempelvis svaga smådjur blir tagna av rovfåglar, men ibland människor som styrs av humanitet är det naturliga urvalet satt ur spel, så därför behöver staten överta rovfåglarnas funktion".
- Erwin Baur, vän till Herman Lundborg.

Tidskriften Hygiensk revy: Där får man veta att det gäller att hindra olämpliga individer från att bli föräldrar, och att till varje pris undvika rasblandningar mellan svenskar och helt främmande folkslag.

På Herman Lundborgs initiativ arrangeras 1919 en folktypsutställning. Bilder på svenskar hängde bredvid vad som enligt bildtexterna var fotografier av zigenare, tattare, vagabonder och kriminella. Utställningen hade stöd av Sven Hedin, Anders Zorn och Ellen Key. Det blev en publiksuccé. 

"Tidningen Stockholms Dagblad ordnar en skönhetstävling i juni 1921 för att fastställa en "svensk-germansk ideal rastyp".

Riksdagsman Alfred Petrén ansöker 1923 hos Kungliga maj:t om att fastställa villkoren för sterilisering av sinnessvaga, sinnessjuka och epileptiker. Får bifall i riksdagens båda kamrar att låta Medicinalstyrelsen utreda en steriliseringslag

Kommittén föreslår att sterilisering införs i Sverige där man på vetenskaplig (rasbiologisk) grund befarar att en person kan avla psykiskt mindervärdiga barn.

"I SS kurser och internutbildningar fick dessa män lära sig att de hade en biologisk, vetenskapligt grundad rätt att behandla andra som underlägsna och mindre värda. De blev uppklädda i nya eleganta uniformer som Himmler beställt, svarta med silverbeslag och dödskallemärke i uniformsmössan, levererade av klädfabrikanten Hugo Boss som själv var medlem i NSDAP och stödmedlem till SS.

Brev från Himmler: Att judendomen som blandras av negroida, hetitiska, mongoliska och några europeiska inslag står djupt under den nordiska rasen, det har von Gobineau, Richard Wagner, Houston Stewart Chamberlain, Delapouge ända till Madison Grant, professor Lundborg och Lothrop Stoddard, alltså de bästa forskarna och rasmedvetna personerna i Europa, varit eniga om".

Herman Lundborg: För hela världens sakkunniga är det numera en obestridlig sanning att ett människomaterial av god rasbeskaffenhet är ett folks allra värdefullaste egendom. Vi måste alltså framförallt få till stånd en bättre "rekrytering" av den kommande generationen. Problemet är säkert inte olösbart, trots stora praktiska svårigheter.
Det är framförallt statsmännens och politikernas sak att snarast förverkliga dessa idéer som har uppstått ur vår tids vetenskapliga forskningar.

"På biblioteket i Berlin beställer jag allt som går att hitta av Bruno K Schultz. En försvarlig trave plockas fram ur bokmagasinens djup och räcks fram över biblioteksdesken" - Maja Hagerman.

När Tyskland 1939 inleder sitt blixtkrig mot Polen så kommer det nya rutiner för rasundersökningar som utvecklats inom SS centralbyrå för ras och bosättning får en ny tillämpning.

Schultz genomför rasmönstringar av större befolkningsgrupper, som leder till "koordinerad avfolkning" av några tusen i "rasiskt hänseende oönskade" personer.

SS rasexperter ansvarar både för teorin och för genomförandet av "ombefolkningen". Indirekt bestämmer de över liv och död. Människor utsätts för olika tvångsåtgärder, det kan vara skenbart frivillig "återtyskning", att man förlorar sina ägor, fördrivs, skickas till koncentrationsläger, eller blir mördad.

"Varför blir något en vetenskap? Det kan börja med ett ord. Ett begrepp som översätts från tyska till svenska: rashygien. Det representerar en ny idé, men för att den ska få genomslag krävs det att högt uppsatta personer i universitetsvärlden går i god för dess betydelse"

"Kvarteren kring Ludwig-Maximilan-universitetet i München är pampiga. Här visar man gärna upp att konst, kultur och vetenskap får kosta, så här finns boulevarder, fontäner, triumfbågar, vita pelargångar och ekande trapphallar av marmor".

Herman Lundborgs närmaste blir psykiatern Ernst Rödin. Rödin får 1939 motta "Goethes medalj för konst och vetenskap" av Adolf Hitler. Rödin blir hyllad som pionjär för att ha argumenterat för, utformat, rättfärdigat och lagt grunden till massteriliseringar och kliniskt dödande av vuxna och barn.

"Fjällrenskötande samers barn är förbjudna att gå i vanlig folkskola. Staten anser att samernas barn inte ska ha samma utbildning som andra, de ska helt enkelt inte lära sig hur majoriteten i Sverige lever. "Lapp ska vara lapp" - 1914

Herman Lundborg vistas hos Eugen Fischer, stor expert på hotfulla rasblandningar och bastarder. Fischer målar upp ett system för apartheid i tyska Sydvästafrika (Namibia) långt innan det introduceras i Sydafrika. 





onsdag 15 april 2020

Svara på detta och känn dig själv

Som tjugoåring utvecklade författaren Marcel Proust en lång rad frågor, som enligt författaren skulle kunna avslöja varje människas innersta tankar.

Här kommer de:
1) Vilket är ditt mest uttalade karaktärsdrag?
2) Vilken egenskap sätter du före alla andra hos en man?
3) Vilken egenskap sätter du före alla andra hos en kvinna?
4) Vad uppskattar du mest i en vänskapsrelation?
5) Vilket karaktärsdrag hos dig själv är du mest trött på?
6) Vilken är din favoritsysselsättning?
7) Hur blir man helt lycklig?
8) Vad betraktar du som din största olycka?
9) I vilket land vill du bo?
10) Vem är din favoritförfattare?
11) Vem är din favoritpoet?
12) Vem är din favorithjälte från böckernas värld?
13) Vem är din favorithjältinna från böckernas värld?
14) Vem är din favoritmålare?
15) Vilket är ditt favorit namn?
16) Vad hatar du allra mest?
17) Vilken talang skulle du helst vilja besitta?
18) Hur kan du tänka dig att dö?
19) Hur är ditt nuvarande sinnestillstånd?
20) Vad är ditt motto?

Jenny reste motvilligt men mycket bra

Jenny Diski, brittisk författare född i London. Hon växte upp som enda barnet i en judisk invandrarfamilj. Hon placerades på fosterhem där träffar hon Doris Lessings son Peter på en psykiatrisk klinik. Jenny fick sedan bo hos Doris Lessings. Hon engagerade sig intensivt i sextiotalskulturen. Hon studerade antropologi vid university college London. 1986 debuterade hon som författare. Böcker i urval, ” Den motvilliga resenären ”, ” Främling på tåg ”, ”På tunn is ”, ” Den sista resan ”. Jenny Diski dog i lungcancer 2016.

” Så snart vi hade lämnat Aucklands innerstad blev det uppenbart att Nya Zeeland, precis som reklamen förkunnar, är den vackraste platsen på jorden ”.

” Ibland tror jag att vad som helst, till och med en godispåse, är värt att meditera över resten av livet. Med tanke på den smörja jag ägnade en stor del av mina tankar åt skulle det inte vara något större slöseri med tid”.

” Att läsa någon annans tankar. Att tillägna sig dem, ta in dem i en tanklös hjärna ”.
” Någon annanstans då, men utan att behöva resa. Sitta stilla i tystnaden, läsa, tänka, lyssna på det som pågår i mitt huvud ”.

” Tanken var att jag skulle isolera mig, bara ensam precis som en riktig författare och som jag, författare eller ej, borde vara. Tänka, läsa, lyssna. Det här en redogörelse för den tiden ”.
” Jag hade valt mitt bibliotek med omsorg, min avsikt var att ägna mig åt ett organiserat läsande ”.

” Det är väldigt lätt att inte tro på Gud, mycket svårare att inte tro på biologin ”.

Att bli kvarlämnad är en av mina största njutningar. Det finns ingenting som går upp mot att vara ensam på en plats där det har befunnit sig människor.

” Jung, till vars anhängare jag inte räknar mig, bad en gång en blockerad författare att beskriva sin dag i detalj: ” Jag vaknar klockan 7 och stiger upp. ” Där har vi det! Det är ditt problem ”, avbröt Jung. ”Du stiger upp”.

” Det handlar det helt enkelt om det överhängande kravet att göra något. Det handlade också om min uppfattning om att vara ensam. Att vara riktigt ensam betyder att ingen har några förväntningar på en ”

” Jag kan omöjligt arbeta, läsa eller sitta stilla när jag väntar på något. Hur stor del av mitt liv har jag slösat bort på att vänta? Böcker som inte blivit lästa, böcker som inte blivit skrivna, diskbänkar som inte blivit avtorkade ”.

” Jag valde ut tre romaner varje morgon, ägnade hela dagen och stor del av natten åt att läsa dem, medan jag rökte med vindsfönstret öppet, och lämnade tillbaka dem nästa morgon”.



tisdag 14 april 2020

USA gick från folkets vän till fiende i Vietnam

Tv-serien The Vietnam War gav mig mycket, för mig, ny information.

Fransmännen invaderade Vietnam i mitten av 1800-talet. Det var en blodig och grym invasion. Det tog 50 år för erövringen att fullbordas. Vietnameserna fann sig inte i ockupationen.
På 1920-talet växte sig nationalismen starkare. Ho Chi Minh klev fram. Ho Chi Minh gick med i socialistpartiet, blev kommunist.
Runt 1940, när Tyskland erövrat Frankrike, passade Japan på att ockupera Vietnam. Frankrike fick fortsätta ha Vietnam som koloni. Ho Chi Minh grundade Vietminh.

1945 letade USA efter allierade i Vietnam, mot Japan. Blev kontaktade av Ho Chi Minh. USA försåg Ho Chi Minh med vapen. USA sågs då som "fria män som befriade folken". Ho Chi Minh uppmanade vietnameserna att ta tillbaka Vietnam från kolonialstyret.
I september 1945 utropades Vietnams självständighet.
Efter andra världskriget började det kalla kriget. USA ålades att "inte undergräva återupprättandet av det franska imperiet", Vietnam inkluderat. USA var officiellt neutrala. Frankrike inledde återerövringen av Vietnam. 

1946 besökte Ho Chi Minh Paris för att få löfte bekräftat. Han ville ha autonomi för Vietnam. Vietminh började döda andra vietnameser. Det blev krig mellan fransmän och Vietminh i Hanoi.
Landet som Ho Chi Minh ville ena var djupt splittrat.  
Kommunisterna var lika hänsynslösa som fransmännen. "Vi levde under två förtryckare", uttalade en sydvietnamesisk soldat.
1950 erkände Mao Ho Chi Minhs upprorsrörelse. Sovjet erbjöd också hjälp.
Harry Truman å sin sida, beskylld för att inte kunna tygla kommunismen, godkände ett stort bistånd till fransmännen i Vietnam.
USA var alltså inte längre neutralt. 
1950 var USA officiellt i Vietnam.
John F Kennedy, kongressledamot, var i Saigon. Han fick beskedet att "fransmännen höll på att förlora". Vietnameserna började förakta amerikanerna för att man stödde fransmännen.
Med Dwight D Eisenhower som president ökade USA:s stöd till Frankrike.
Vänstern i Frankrike kallade kriget "La Sale Guerre - The Dirty War".

1953 avslutades Koreakriget. "Kommunismen kunde tyglas". Slaget vid Dien Bien Phu blev en stor framgång för Vietminh. Franska regeringen bönföll USA att ingripa men Eisenhower vägrade.
Vietnam betydde inte så mycket, men om man förlorade skulle resten av Asien tillfalla kommunisterna. 
Fransmännen kapitulerade vid Dien Bien Phu. "Vi borde ha betraktat detta som slutet på den koloniala eran i Sydostasien. Men istället såg man det som en förlust för den fria världen. 

Diplomater samlades i Geneve för att avgöra Vietnams framtid. Ho Chi Minh kunde inte fortsätta strida utan stöd från Kina och Sovjet.
Ho Chi Minh uppmanades att godta en uppgörelsen. Uppgörelsen innebar att det blev en delning av Vietnam, Sydvietnam och Nordvietnam. 
För USA började kriget när man blev partner till Sydvietnam.  

Diem fick bort fransmännen från hela Vietnam. 1955 blev Ngo Dinh Diem president i den nya republiken Vietnam. 
Valet som utlovats som skulle återförena norr och söder hölls aldrig. 
Regimen i söder var hård och nord tog saken i egna händer. Man attackerade sydvietnamesiska tjänstemän.
Nya ledare klev fram i Hanoi. Le Duan. 1959 försökte Le Duan övertyga att störta Diem med våld.
1960 bildas FNL och Vietcong.

"När fransmännen hade flytt hoppade amerikanerna in". 
John F Kennedy dubblade anslagen till Sydvietnams armé. Kennedy godkände också bruk av napalm och Agent Orange.
USA hade 11 300 soldater i Vietnam 1961. Det var en upptrappning av insatsen. Sydvietnam byggde strategiska byar. Målet var att bygga en antikommunistisk stat i Sydvietnam.
Ho Chi Minh bad Kina om hjälp. Bönderna ogillade att flyttas till strategiska byar. Folkets vrede ökade och FNL rekryterade mer.
"Hela Sydvietnam var ett slagfält". "Men Amerika kan inte bygga demokrati på ruiner".
Ho Chi Minh vara bra på att verka bland folket.
"Vi borde ha förstått vietnamesernas längtan efter ett eget land". 

I Ap Bac sköts fem amerikanska helikoptrar ned. Det visade att man kunde besegra fienden. Diem stötte bort befolkningen på landsbygden vilket gödde FNL. Det blev en konflikt mellan den katolska regimen och buddister i Saigon.
1963 Quang Duc - En munk brände sig till döds i protest mot regimen i Sydvietnam. 
Folk fruktade Diemregimen.
"Jag blev medveten om Vietnam på grund av en brinnande munk". 

USA godkände en kupp i Sydvietnam, som gick ut på att göra sig av med Diem och brodern Nhu, de mördades.
1964 uttalade Lyndon B Johnson: "Varför i helvete ska jag skicka dit soldater?". "Vad har vi för nytta av Vietnam?".
Mellan åren 1964-1965 hade Vietnam åtta olika regeringar. I november 1963 blev Ho Chi Minh utmanövrerad av Le Duan. 
1964 ökade USA insatsen i Vietnam. Amerikanska piloter släpper bomber över Nordvietnam.
1964 antas Tonkinbuktsresolutionen. 

1965 ändrar USA taktik och börjar ägna sig åt systematisk bombning av Nordvietnam. Man skickar även in marktrupper.
La Drang-slagen. 
General Westmoreland begärde 200 000 man till.
"Redan 1965 visste USA att slaget/kriget inte gick att vinna". 

I USA och senare i hela världen blev det Vietnamdemonstrationer.  1967 tvingas Lyndon B Johnson att höja skatterna för att klara krigskostnaderna. Sociala program (krig mot fattigdom) blev lidande.
"De kände till terrängen, inte vi. De var riktigt bra", uttalar en amerikansk soldat om FNL.
Vietnamesernas sovjetiska AK 47:or verkade outslitliga medan amerikanernas MIG "var skit".

Det kommer nya ledare till Sydvietnam. Ky och Thieu.
1968 äger Tetoffensiven rum. Det var en attack från Nordvietnam.
"Om vi ibland lät bli att tro att vi var så goda, råkade vi kanske in i färre krig", sa en amerikansk soldat om den inhemska politiken.
1967 ville USA:s försvarsminister Robert McNamara dra sig ur kriget. Han sparkades då av Lyndon B Johnson och blev senare chef för Världsbanken.

Vietnam var det första helikopterkriget.
Nordvietnam ville återförena Vietnam. FNL attackerade 36 städer i Sydvietnam.
Nguyen Van Lem blev dödad av Sydvietnams nationella polis.
Lyndon B Johnson kritiserade pressens "lögner". Slaget om Hue var en stad som las i ruiner.
Bilden på Nguyen Van Lem blev vändpunkten. 
På återtåget från Hue dödade FNL 28 000 civila som "förrädare". Detta var en skamfläck.
Folket i Sydvietnam hade inte mycket till övers för kommunism. 
Om Lyndon B Johnson: "Hans ansikte var märkt av utmattning och nederlag".
I mars 1968 meddelar Lyndon B Johnson att han inte ställer upp i presidentvalet.
Richard Nixon påverkade så att Sydvietnam bojkottade fredssamtal så att han kunde bli vald till president.
"Vi kämpade på fel sida. Sydvietnam var korrupt", sa en soldat. 

I mars 1968 ägde Song My-massakern rum. Det var massmord på civila.
Richard Nixon anklagade de som rapporterat massakern. 
1970 beordrar Nixon trupper att gå in i Kambodja. Därmed utvidgar han kriget.
Skjutningarna vid Kent State University - en protest som möttes av skoningslöst våld. 
Nixons vietnamiseringspolicy gick ut på att striden skulle överlämnas till Sydvietnam.
Utredning visar att samtliga presidenter har ljugit om Vietnamkriget. 

President Nixon beordrade inbrott hos tankesmedjan Brookings för att stjäla dokument som visar att han torpederade fredssamtal - lyckades inte. 
Inbördeskrig i Vietnam - "Vietnameser dödade vietnameser".
Nixon besökte Kina 1972 för att förbättra relationerna. Samtidigt inledde Nordvietnam en ny omfattande attack, Påskoffensiven.
Nixon gav i gengäld order om Operation Linebacker. Det blev en stor förlust för Nordvietnam.

Nixon tecknar avtal med Sovjet om kärnvapennedrustning. Vietnams betydelse minskade ordentligt.
Fotografen Nick Ut tog den ökända bilden på flickan som skadats av napalm. Fotografiet sa att "nu får det vara nog". 
1972 vann Nixon en jordskredsseger. Samtidigt strandade fredssamtalen i Paris.
Under julbombningarna dog 1 600 civila. 
I januari 1973 slöts ett avtal som avslutade kriget. Kriget fortsatte dock även efter fredsavtalet.
Kongressen halverade dock det utlovade stödet till Saigon.
Vietnammonumentet är ett monument i Washington som ska hedra de stupade amerikanska soldaterna i Vietnam.

Vad hände då med Richard "Tricky Dick" Nixon? Han avgick 1974 efter den så kallade Watergateaffären.
 


Allt började med en smäll - eller?

Big Bang är den mest vedertagna kosmologiska teorin om universums tidiga utveckling. Teorin täcker tidsperioden sedan universum var mycket, mycket ungt till idag.
Universums utveckling tog sin början för cirka 13,8 miljarder år sedan då rymden började expandera. Universum var då extremt tätt, varmt och hela det observerbara universum var koncentrerat i en punkt.
Rum, tid och materia uppkom alla vid Big Bang. Den snabba expansionen har resulterat i vårt nuvarande, kalla och glesa universum, men det finns kvar värmevågor från Big Bang som stora antenner kan fånga upp.
Big Bang, termen, myntades an astronomen Fred Hoyle. Big Bang handlar inte om någon explosion, utan expansion.
Det finns inte mycket kunskap om hur det allra tidigaste skedet av expansionen har gått till. Universum uppstod ur en singularitet.
Stephen Hawking har visat att kvantmekaniska effekter gör det möjligt att universum uppstod utan någon singularitet i det första ögonblicket.
Vad finns utanför universum? Detta är en meningslös fråga då rumsliga begrepp inte finns någon annanstans än i universum.
Temperaturen var så hög i det tidiga universum, att materien var uppdelad i de mest fundamentala elementarpartiklar som finns, det vill säga kvarkar och leptoner.
Ungefär 0,1 ms efter universums uppkomst hade temperaturen sjunkit så mycket att kvarkarna slog sig samman till protoner och neutroner.

När universum var en sekund gammalt hade temperaturen blivit så låg att atomkärnor bildats. Det bildades helium, väte, deuterium och litium. Efter 35 000 år hade temperaturen sjunkit till 3 000 grader.
Universum går in i den mörka tidsåldern. Rejonisation och stjärnbildning. De första stjärnorna vägde några 100 gånger mer än solen.
De första galaxerna var relativt små och hade därmed mindre svarta hål. En miljard år efter Big Bang var gasen mellan stjärnorna joniserad och universum var genomskinligt.
De första stjärnorna var kortlivade och exploderade endast efter några miljoner år som en supernova.
Den kosmiska bakgrundsstrålningen är ett av bevisen för att Big Bang-teorin är riktig.
Genom gravitationen kommer expansionshastigheten att förändras med tiden. Universum expanderar hela tiden.
Det finns svårigheter för teorin, det så kallade horisontproblemet samt flathetsproblemet. En lösning till problemen är inflationsteorin.

För vetgiriga finns mer litteratur, exempelvis boken "Big Bang" av Simon Singh eller "De första tre minuterna" av Steven Weinberg.
Nedan en liten film om Big Bang.


Andrew Marr - Världshistoria del 14



 På 1600-talet var det inbördeskrig i England. Detta gav partipolitiken. 1773 var det 13 brittiska kolonier i Nordamerika. Kolonierna var dock inte representerade i parlamentet i London. Kolonierna skattades. Detta var bakgrunden till den så kallade tebjudningen i Boston.
Samuel Adams förde fram kravet, "ingen beskattning utan representation". Allt ledde fram till Frihetskriget i Nordamerika. 1776 kom så självständighetsförklaringen.
USA fick parlamentarism, det vill säga valda presidenter.

I Frankrike hade Ludvig XVI hjälpt kolonierna mot britterna. Frankrike blev bankrutt på kuppen. 1789 rådde ett fullskaligt klasskrig i Paris. Stormningen av Bastiljen var början på den franska revolutionen. 
Aristokratins privilegier avskaffades. "Frihet, jämlikhet, broderskap" - en paroll som skulle börja gälla. Ludvig XVI och Marie-Antoinette avrättades. Frankrike blev republik. Nationalförsamlingen införskaffades, man fick alltså vänster och höger i politiken.
Radikala jakobiner tog makten, det blev ett skräckvälde. Totalt 40 000 dog. Giljotinen gick varm. 1799 tog armén makten och Napoleon Bonaparte klev fram. 1804 utropades han till kejsare och enväldet var tillbaka. 

Andrew Marr - Världshistoria del 13

Tanken var att upplysningen skulle börja i Italien 

Början av 1600-talet. Italien var fullt med vetenskapsmän och uppfinnare. Här trodde man att upplysningen skulle börja.
Galileo Galilei visade teleskopet för dogen i Venedig. Galilei blev "vetenskapskändis", men teleskopet blev också Galileis undergång. Han kunde visa att solen istället för jorden var universums mittpunkt. Därmed förkastades Aristoteles teori, och kyrkans.
Att tänka fritt var en livsfara. Något som Giordano Bruno fick erfara. Han hävdade att solen var en stjärna och universum oändligt. 1600 brändes Bruno på bål i Rom.
1633 greps Galilei av inkvisitionen. Domen blev livstidsfängelse. Galelei fick avsäga sina åsikter. I cellen ska han dock ha muttrat, "Epporsi mouve"- It still moves.
 Galileis idéer spreds men upplysningen skulle aldrig kunna frodas under kyrkans censur.

Detta var en tid då envåldshärskarna regerade. Den främste envåldshärskaren var stormogulen Shah Jahan. Han byggde Taj Mahal.
Det var gott om konflikter i stormogulernas Indien. Bröderna Dara och Aurangzeb (muslim) tog makten. De stod för ett fanatiskt styre. De kämpade för att besegra den hinduiska södern. Aurangzeb försvagade Mogulriket så att britterna senare kunde ta över. 




Nåden gav mig Footballia.net

Jag har kommit på ett till sätt att bota min fotbollsabstinens. Genom försynen, eller nåd om du så vill, fick jag på internet se sajten footballia.net.
Just nu kollar jag på förra årets Copa America. Varken Brasilien eller Argentina har ännu briljerat.

Sunkig klubb med fint yttre

2017 startar processen mot filmmogulen och producenten Harvey Weinstein. I årtionden har rykten florerat om Weinsteins sexuella övergrepp mot kvinnor.
Några veckor senare sitter Matilda Gustavsson, kultur reporter på DN, och samtalar med en kompis om nyheten om kanske filmbranschens mäktigaste man.
Tanken föds hos henne att undersöka om det finns någon svensk motsvarighet till händelserna som utspelat sig inom filmbranschen i USA.
Hon kommer då att tänka på källarlokalen i Vasastan, där Sveriges kultur elit men även internationella celebriteter har framträtt, träffats och knutit kontakter. Mannen som håller i trådarna är  Jean-Claude Arnault som är konstnärlig ledare för Forum som klubben kallas. Den ligger på Sigtunagatan 14 i Stockholm.
Detta är en man som länge omgärdats av samma typ av rykten som Weinstein.
” Han lever det goda livet, han är nästan ensam om det, den ende som har förstånd. Han borde göra om Forum till en stilskola för unga män ”. Så säger akademiledamoten Horace Engdahl om Arnault.
Engdahl är inte den enda som hyllat Arnault. 2015 blev han av regeringen dubbad som riddare av första klassen i kungliga Nordstjärneorden.
Bakom klubben står ett par med minst sagt brokig bakgrund. Enligt boken har Arnault spridit ett antal lögner om sitt förflutna. Han studerade exempelvis inte vi några elit universitet, som exempelvis Sorbonne som han påstod. Han hade heller ingen framträdande plats i 68 rörelsen. Han var autodidakt inom litteratur och musik. Hans hustru, poeten Katarina Frostenson, såg måhända ut som en älva men visade en vrede som en furia. Hon kom från ett välbärgat hem i Sollentuna. Hon pratade aldrig om hon inte hade något att säga. Hon var exakt med orden. Ansågs ouppnåelig bland män.
” I den svenska litteraturen var Frostenson med och skapade en plats och ett större utrymme för den feminina outsidern. ”
Fina ord, men verkligheten vad gäller de båda var en annan.
För sin granskning erhöll Matilda Gustavsson stora journalistpriset.

Kvinnor regerar i svenska tv-serier


Två bra svenska drama/komediserier jag sett nyligen är Falkenberg Forever och Dejta. Bra i huvudrollerna är Johanna Runevad respektive Maria Sundbom.

måndag 13 april 2020

Den största dokumentären någonsin

” Den största dokumentären om människans historia ”. Så har den beskrivits, ” blockbustern ” Tiger King, tv-serien om den karismatiske självupptagna och excentriske zooägaren Joe Exotic. I sitt bestånd finns tigrar, lejon och schimpanser. Och kåkfarare. Producenten Rick Grisham åker till Oklahoma för att göra en TV-show om denna profil. Han får mer stoff än han kan ana.
För att toppa all galenskap sitter Joe Exotic nu i fängsligt förvar. För anstiftan till mord på sin ” nemesis ”, Carol Baskin. Därmed är Joe Exotic mer känd än någonsin. Hur det kommer att gå? President Donald Trump har lovat att han ska ta sig en titt på fallet.

söndag 12 april 2020

Dolan ville komma nära karaktärerna

”People have been trying to intellectualize the heck out of this”.
Så säger regissören Xavier Dolan om tekniken han använde när han filmade ”Mommy”. Ingen före Dolan hade testat att spela in i formatet 1:1, eller som en kvadrat.
Den konstnärliga ledaren för Philadelphias filmfestival, Michael Ellerman, varnade för att den fullsatta publiken skulle rusa till båset för filmprojektorn och klaga när filmen startade. Dolan har förklarat att han ville filma porträttlikt, att få komma nära karaktärerna och undvika distraktioner från vänster och höger.
Filmen handlar om hur en arbetarklassmamma, Anne Dorval, rekryterar grannfrun, Suzanne Clement, för att ge hemundervisning till sonen, Antoine-Oliver Pilon, i ett desperat försök att rädda undan den oberäknelige och våldsamma sonen från att bli institutionaliserad. 
Vid två tillfällen, vid hoppfulla stunder, breddas formatet. Detta drog ner applåder vid Cannes filmfestival.

Zweigs Utopia räcker inte

”Vad betyder mitt arbete? Vad betyder något mot denna verklighet?”
Den österrikiske författaren Stefan Zweig lever i landsflykt undan Hitlers terror i Europa. Han har tillsammans med astmasjuke hustrun Lotte tagit sin tillflykt till de amerikanska kontinenterna. Han reser kontinuerligt mellan Buenos Aires, Rio de Janeiro och New York. Han gör vad han kan för att rädda judiska vännerna undan förföljelsen. Zweig är en märkt man och har drabbats av svår depression på grund av den föränderliga världen. Han har mött sitt utopia i Brasilien men får allt svårare att se ljust på tillvaron.
I sitt spartanskt inredda hem i Petropolis beslutar sig Zweig och hans hustru i februari 1942, medan andra världskriget rasar för fullt, för att ta gift. Deras döda kroppar hittas av hushållerskan. Alldeles nyligen har Zweig skickat manuskriptet till Världen av igår till sin förläggare. Där redogör han för sina minnen. Boken blev en bästsäljare.
Regissören Maria Schrader har gjort en finstämd och sorglig film med bra prestationer av Josef Hader och Aenne Schwarz i huvudrollerna.

lördag 11 april 2020

Undersökte brasiliansk fotbollskultur

”Har du ett lag”? Frågan från portvakten på Rui Dois de Dezembro förvånar journalisten Henrik Brandao Jönsson. Han har bott i huset i Rio de Janeiro länge men aldrig kommit sina grannar direkt nära. När det går upp för portvakten att håller på Botafogo, den minsta av Rios fyra klubbar, blir situationen en helt annan. Han får respekt.
”Det hade ingen betydelse att jag höll på bohemklubben Botafogo, och att han själv hejade på Flamengo, Brasiliens största klubb. Jag var inte längre en anonym gringo. Jag hade bekänt färg. Jag hade en klubb”.

Få länder har utvecklats lika snabbt under 2000 talet som Brasilien. När jag flyttade hit hade södra halvklotet största land en av världens högsta utlandsskulder, arbetslösheten var utbredd och våldet skördade fler offer än Irakkriget. Nu lånar Brasilien ut pengar till europeiska centralbanken, erbjuder jobb åt arbetslösa portugiser och avväpna sina favelor. 

Jönsson skriver om den brasilianska fotbollshistorien. Stjärnor som Pele och Garrincha. Riktigt intressant blir det när Henrik blir mer personlig, som episoden när han får åka med Corinthians supporterbussen till en match mot Botafogo-SP, hjälten Socrates gamla lag. Han har hamnat hos ett riktigt järngäng och blir snart trakasserad.

Supportrarna ” hökarna ” ska enligt polisen har samröre med PCC, Brasiliens största och mest våldsamma brottssyndikat. Henrik förstår snart att det är en invigningsrit han ska genomgå. Han vinner respekt när han får frågan om han känner till Nem och svarar ja. Nem är en av Brasiliens mest ökända kokainkungar. Snart efteråt blir det lite hotfullt när han nobbar en lina kokain. Han inser att han ånyo riskerar att bli bussens hackkyckling när han pressas att säga att han är ”boiola”, bög. Han vägrar och fräser ifrån: ”Alltså, nu får ni ge er. Mitt namn är inte gringo. Jag heter Henrique och bor i Rio sedan tio år tillbaka. Jag pratar flytande portugisiska, har rest mycket mer i Brasilien än de flesta av er och är gift med en brasilianska. Min dotter är född i Rio och nu är jag här för att skriva ett kapitel om Democracia Corinthiana. Kan ni respektera det?”. Då blir det tyst i bussen.
Respekt Henrik.

Corinthians sätt att ta sig in på arenan är lite speciellt. De slår ner en familj som är iklädda Botafogos färger, rusar ur bussen och rånar svartabörshajar på deras biljetter. När de rånar en popcornförsäljare känner Henrik att han fått nog.
”Drogerna, våldet och kvinnosynen. Av någon anledning är det just här set tar definitivt stopp för mig. De som säljer popcorn i Brasilien tillhör de fattigaste i samhället. De rånar man inte”. 
Precis som Brasilien har förändrats (läs Stefan Zweig) så började faktiskt Democracia Corinthiana med stolthet.
”Det var det största jag varit med om. Vi upprättade en egen liten demokrati, mitt i en högerextrem militärdiktatur. Det råder inga tvivel om att vi som populära förebilder, i en folklig fotbollsklubb, bidrog till att sprida de demokratiska idéerna. Vi stod nära det då unga Arbetarpartiet och drog in pengar till Lukas första valkampanj och 20 år senare blev han presidebt”, sa Socrates i sin sista i tervju. Snart efteråt dog han, svårt alkoholiserad.

"Skriv som om du vore döende"

Annie Dillards bok "Det skrivande livet" är ingen handbok i att lära sig skriva. Hon skriver poetiskt om konsten att sätta ord på papper.
"Skriv som om du vore döende. Föreställ dig samtidigt att du skriver för en publik bestående uteslutande av obotligt sjuka. Det är trots allt så det är. Om du visste att du skulle dö snart, vad skulle du börja skriva? Vad skulle du säga till en döende människa, vad skulle inte vara stötande i hela sin trivialitet?

Den amerikanske poeten Annie Dillard började, efter att hon varit nära att dö i en lunginflammation, att skriva om det hon läste och upplevde i naturen. Dessa anteckningar blev grunden till Livet vid ån som hon vann Pulitzerpriset med 1975.

Dillard skriver i inledningen av boken om komplexiteten att skriva.
"Att sätta samman en bok är intressant och stimulerande. Det är tillräckligt svårt och komplicerat för att ta hela din intelligens i anspråk. Det är livet när det är som friast".
Hon skriver vidare att "avigsidan av den friheten är förstås att ditt arbete är så meningslöst, så helt och hållet för din egen skull och så värdelöst för världen, att ingen förutom du bryr sig om ifall du gör det bra, eller alls".

En del stora författare "namedroppas".
"Thomas Mann var ett under av produktivitet. Han arbetade heltid och skrev en sida per dag, med en sida per dag var han en av de mest produktiva skönlitterära författarna någonsin".
 "Jack London påstod sig skriva tjugo timmar om dygnet. Innan han började skriva införskaffade han University Of Californias litteraturlista och kursplan. Han ägnade ett år att läsa läroböckerna i filosofi och litteratur.
Annie Dillard reflekterar:
"Man skulle hellre läsa de här människorna, eller leva deras liv, än att vara deras fruar. Medan den danske aristokraten Wilhelm Dinesen hela daglarna sköt fåglar, drack brännvin, vilade och klädde sig inför kvällsmålet, hade han och hans fru tre barn som ännu inte var tre år fyllda. Det mellersta var Karen. 

Dillard poängterar vikten av att leva medvetet:
"Så vad ska jag göra den här förmiddagen? Hur vi lever våra dagar är förstås också hur vi lever våra liv. Vad vi gör med den här timmen, och den där, är det vi gör". 

Hon skriver också om att läsa:
"Varför läser vi om inte i hopp om att författaren ska förstärka och dramatisera våra dagar, upplysa och inspirera oss med visdom, mod och möjligheten till meningsfullhet, och ska tvinga på våra medvetanden de djupaste mysterier, så att vi åter får känna deras storhet och kraft?"

Hon utmanar om att utmana:
"Utmana. Undersök allt, intensivt och obevekligt. Utforska och sök varje föremål i ett konstverk. Lämna det inte, dröj inte vid det som vore det givet, följ det istället till du ser det i dess eget specifika och starka mysterium.
Beundra världen för att den aldrig tar slut för dig"

Hon påminner om vikten av handling:
"Samla inte på dig något som verkar bra att ha till en senare del av boken eller till en annan bok, ge det, ge allt, ge det nu. Impulsen att spara något till en bättre plats senare är signalen att du ska använda det nu. Något mer kommer att infinna sig, något bättre. De här sakerna fylls på bakifrån, underifrån, som källvatten. På samma sätt är impulsen att hålla för sig själv det man lärt sig inte bara skamlig, den är destruktiv. Allt du inte villigt och rikligt ger går förlorat för dig. Du öppnar ditt kassaskrin och möts av aska.

Författaren Elin Boardy ger genom sin text i efterordet goda råd.
"Börja bara, det är en rad av ord, den börjar här och den tar dig någonstans. Vart du ska blir inte synligt förrän du börjat. Det är det skrivande livet". 


Högintensivt om juvelerare i New York

Adam Sandler är kungen av postpubertala (nytt ord) komedier. I Uncut Gems gör han något helt annat. Eller inte. För vi känner igen Adam. Råmaterialet finns där och även fast det är ett drama så skrattar man när man ser honom.
Sandler spelar juveleraren Howard Ratner. Stereotypiskt nog är han jude och verksam i New York. Han är högljudd och gapig och otrogen mot sin fru. För Howard är det dealar som gäller.
Redan tidigt i filmen börjar stressen. Han har stora skulder och är jagad av indrivare. Howard har dock ett ess i rockärmen. Ett stycke sten som gömmer skinande opaler. Stenen kommer från en gruva i Etiopien och kan bli lösningen på Howards alla problem. Men tiden är knapp. 
Är då filmen så bra som recensionerna säger? Nja, jag tycker inte det.

torsdag 9 april 2020

CL 2003:Milan-Juventus 3-2 str

Finalen i Champions League 2003 var en helitalienska historia som ägde rum på engelsk mark, nämligen bestämt på Theatre Of Dreams, Old Trafford i Manchester. Ser man till helheten så var det ingen drömmatch mellan AC Milan och Juventus. För det kreativa och offensiva spelet stod Milan. De stod också för en stabil defensiv. Fegspel dominerade förlängningen och efter en relativt usel straffläggning kunde Shevcheno avgöra för Milan.
Nedan klipp på Andrei Shevchenko och fightern Gennaro Gattuso. 


tisdag 7 april 2020

Andrew Marr - Världshistoria del 12

 Erövringen av Sibirien ledde till det moderna Ryssland

Ivan den förskräcklige skapade det moderna Ryssland. 1550-talet kallades för den "lilla istiden", till och med Themsen frös till is. Handelsmagnater var Stroganovs. Kosacken Jermak tog anställning hos denna köpmansfamilj. Han handlade med pälsar och erövrade nya territorier åt Ivan. 1581 erövrade Jermak Kutjums huvudstad Sibir (Sibirien). Skjutvapen bidrog till segern och man fick genom erövringen av Sibirien 5 200 av Sibiriens finaste pälsar.
Jermak blev "prins av Sibirien". Han fick en rustning. Senare attackerades Jermak av Kutjum och Jermak dog. De följande 60 åren blev Sibirien ryskt. 80 procent av ryssarnas gas och kol och 90 procent av landets olja finns i Sibirien.

Under samma tidsepok hade Japan chansen att öppna sig mot Europa men sa nej. 1549 begav sig japanska missionärer, jesuiter, till Japan. I Japan härskade Tokugawa Ieyasu och han skulle komma att förfölja kristna i Japan. 1603 blev Ieyasu shogun. Han utnämnde sjöfararen William Adams till samuraj. Slottet i Osaka belägrades, kristna bannlystes och jesuiterna drevs ut ur Japan.
Det blev sakoku - Japan stängdes. Japans slutenhet gav landet 250 år av fred. Den japanska kulturen frodades.

I Europa skapades företag och handeln med kryddor gjorde köpmän rika. Muskot uppskattades mest, för en påse muskot kunde man köpa ett hus i London. England och Nederländerna såg möjligheterna och Brittiska ostindiska kompaniet och Nederländska ostindiska kompaniet bildades. Holländarna vann till sist slaget om muskothandeln.

Holländare fick också rättigheterna till Manhattan. 1637 köptes marken av Peter Wynant. 1607 grundades världens första börs i Amsterdam. Tulpaner blev världens första "spekulationsbubbla". Denna handel gjorde att börsen klappade ihop på fyra dagar, kapitalismen var född. Nya Amsterdam blev senare New York

Andrew Marr - Världshistoria del 11

Ny ekonomisk ordning - men genomsnittseuropéen lever i armod 

Vatikanen höll i mitten på 1500-talet på med sina avlatsbrev. En av frälsningsförsäljarna var Johan Tetzel. Påve Leo X höll på att bygga Peterskyrkan i Rom. 1517 spikade Martin Luther upp sina 95 teser i Wittenberg. Luther ville ha en offentlig strid och ställde frågan "varför bygger inte påven Peterskyrkan med egna pengar?" 
Johan Gutenberg hade uppfunnit tryckkonsten och Luther fördömdes som kättare genom en påvlig bulla. Luther brände bullan och kallade påven för "antikrist".
Samtidigt var Karl V tysk-romersk kejsare. Han var den överlägset mäktigaste monarken i Europa. Luther fick med sig några nordtyska furstar och protestantismen uppstod.
1524 blev det våldsamma uppror i Centraleuropa, det blev krig mellan protestanter och katoliker. Dessa sidor krigade med varandra i 25 år, 11 miljoner människor dog i religionskrigen.

Det katolska Spanien finansierade krigen med guld från Amerika. 1532 intog Spanien Tawantinsuyu (Inkariket). Francisco Pizarro hade uppdrag att fånga inkahärskaren Atahualpa. Två världar kolliderade. Pizarro använde musköter och kanoner och tog Atahualpa som gisslan. Atahualpa var rasande då han såg sig som världens härskare. Spanjorerna erhöll en enorm lösensumma för Atahualpas frigivning. Denne konverterade under tvång, men garotterades ändå. Atahualpas rike föll sönder.

45 000 ton guld och silver skeppades till Spanien som blev ofantligt rikt. Den anspråkslösa potatisen fanns i Peru, och skulle senare bli mer värdefull än guld och silver. Detta var en blodig historia och dess konsekvenser följer oss än idag.

Andrew Marr - Världshistoria del 10

Stora döden kommer till Europa

1300-talet härjade Digerdöden i Europa. Pesten kom till Europa med råttor på fartygen. Plötsligt blev flödet av varor och människor livsfarligt.
Mellan Venedig och Kairo bedrevs handel. Den afrikanska kungen Mansa Musa regerade över Maliriket. Han gjorde pilgrimsresa till Mecka. I Maliriket var det råvaran guld som gällde. Man kan säga att Maliriket var ett afrikanskt Eldorado.
Kairo var världens största guldmarknad och Mansa Musa gjorde att världen blev rikare. I Zimbabwe fanns Stenstaden och i Benin regerade metallsmederna.
Maliriket fanns 1375 med på den katalanska världskartan.

Korstågen hade entusiasmerat Europa, men vinden vände. Osmanerna trängde in i Europa och 1453 belägrade Mehmet II Konstantinopel. Då var Konstantinopel det "nya Rom". Hagia Sofia var en mäktig kyrka. Osmanerna intog världens mest åtråvärda stad och kristendomen ersattes av islam. Hagia Sofia blev en moské och staden bytte namn till Istanbul.

I Italien fanns det konkurrerande stadsstater. Renässansen blommade, Europas återfödande. Leonardo da Vinci verkade och familjen Sforza i Milano beställde "Nattvarden".

I augusti 1492 var Christofer Columbus på väg till Orienten. I oktober anlände han till Bahamas. Rodrigo de Triana såg landet först men sveks av Columbus som tog åt sig äran. De kallade de infödda för "indier". Columbus stod för religion, erövring och slaveri. Inom åtta år skulle 98 procent av öns befolkning vara död. Smittkoppor och tyfus härjade. 
Samtidigt härjade de spanska conquistadorerna i Sydamerika, man utplånade aztekerna. Christofer Columbus dog i övertygelsen att han hamnat i Fjärran östern - ett värdefullt misstag. 


Andrew Marr - Världhistoria del 9

 Djingis banade väg för det kristna Europa

Då man hade trott att islams framsteg skulle fortsätta, då kom nomaderna från Mongoliet.
På 1100-talet i Mongoliet var det många rivaliserande stammar. En som insåg att "enighet var styrka" var Temudjin, mer känd som Djingis Khan. Han enade stammarna och 1206 kunde han titulera sig som världshärskare. Han började sina erövringar i norra Kina och 1215 plundrades Peking. Djingis vände sig västerut där han mötte islamiska styrkor. 1220 nådde han och hans armé Buchara. Denna stad intogs , en efter en blev de andra stora islamiska städerna förintade.
1223 hade Djingis Khan förstört det muslimska imperiet i Centralasien. Djingis Khan hade nu ett rike som sträckte sig från Peking till Wien. Genom att utplåna den muslimska civilisationens hjärta banade Djingis väg för det kristna Europa.
Djingis erövringar ledde till att handeln mellan öst och väst blomstrade. Det blev en tid av fred, "Pax Mongolica". Sidenvägen öppnades för utomstående.

I Genua 1298 skrev Rustichello om Marco Polos äventyr. Marco Polo var en europeisk köpman från Venedig. Han etablerade ett handelscentrum och tog hem värdefulla kryddor som kanel, muskot, kryddnejlika och peppar. 1275 nådde Marco Polo Xanadu i Kina, "Paradiset på jorden". Här regerade Khubilai Khan. Efter 24 år i Kina och Fjärran östern kom Marco Polo tillbaka till Venedig. Senare kunde man alltså läsa om Marco Polos beskrivningar av världen i Rustichellos krönika.

måndag 6 april 2020

Tjechov - den stora novellmästaren

Anton Tjechov är den stora novellmästaren och det bevisar han med den underbara samlingen Damen med hunden. Boken inleds just med novellen "Damen med hunden" som handlar om akademiker i 40-årsåldern, Gurov, som reser till Jalta där han träffar på en ung dam med en hund.
Gurov är något av en casanova som trivs förträffligt i kvinnors sällskap medan han känner sig obekväm i mäns.  Han är också något av en människokännare och ser att kvinnan är olycklig och vilsen. De båda är gifta men det hindrar dem inte för att påbörja en kärleksaffär.
Gurov är en inbiten Moskvabo och reser tillbaka till Moskva för att delta i sällskapslivet. Det känns inte som förr och han kommer på sig med att han ständigt tänker på den unga damen.
Han börjar tycka att kvällarna känns meningslösa och enformiga.

"Ett ändlöst kortspelande och ätande och drickande med upprepade samtal om ett och detsamma. Alla ständigt upptagna av struntsaker och ett evigt malande av samma uttjatade samtalsämnen som lägger beslag på all värdefull tid, all tankeförmåga och all energi, och i slutändan återstår inget mer än en stympad, livlös tillvaro". 

Jag behöver väl inte säga mer än att Gurov bestämmer sig för att träffa damen, Anna Sergejevna, igen. Trots deras träffar höll livet dem åtskilda.

"De var som två flyttfåglar, en hona och en hane, som hade blivit infångade och tvingade att leva i skilda burar". 

Tjechov skriver också med stor humor. Han är fenomenal på personporträtt. Han skriver exempelvis så här om en ung kvinna som gifter sig med en tråkig och betydligt äldre man.
"Vid middagen åt Modest Alekseitj kolossala mängder, pratade politik och utnämningar, förflyttningar och utmärkelser, om vikten av att arbeta och sträva och att familjelivet inte var något nöje utan en plikt, att en rubel sparad är en rubel tjänad, och att han satte religion och moral högre än allt annat i denna världen. Och med bordskniven i näven som ett svärd sa han: - Varje människa har sina förpliktelser!" 

Han skriver också fruktansvärt roligt om karaktären Modests snålhet.
"När de passerade buffén ville Anja förfärligt gärna ha något gott, hon älskade choklad och äpplekaka, men hade inga pengar och skämdes för att tigga av sin man. Han tog ett päron, klämde på det och frågade obeslutsamt: - Vad kostar det? -Tjugofem kopek. - Å nej! sa han och lade tillbaka päronet. Men eftersom det kändes genant att lämna buffén utan att köpa något beställde han en flaska seltersvatten och hällde i sig hela flaskan ensam så att tårarna rann ur ögonen på honom. I det ögonblicket hatade Anja honom. Plötsligt kunde han bli alldeles röd och hastigt säga till Anja: - Hälsa på den där gamla damen! - Men jag känner henne inte. - Det spelar väl ingen roll. Hon är hustru till direktören för uppbördskammaren. Hälsa, säger jag dig! fräste han irriterat. - Skallen ramlar väl inte av dig!
Anja hälsade och hennes huvud trillade faktiskt inte av, men det hela kändes pinsamt. Hon gjorde allt vad mannen ville och hon blev ond på sig själv för att ha låtit lura sig som en riktig liten gås. Hon hade gift sig med honom enbart för pengarnas skull och ändå hade hon mindre pengar nu än hon haft innan hon gifte sig. 

Fann Zweig drömmen i Brasilien?

"I tusen och åter tusen år ligger det ofantliga brasilianska landet med sina mörkgröna, susande skogar, sina berg och floder och sitt rytmiskt brusande hav, okänt och namnlöst.
Och så en kväll den 22 april 1500, lysa plötsligt vita segel vid synranden, bredbukiga tunga karaveler med Portugals röda kors på sina dukar närma sig.
Det är en portugisk flotta under befäl av Pedro Alvarez Cabral".

Detta är ett stycke, poetiskt så det förslår, ur den österrikiska författaren Stefan Zweigs bok om Brasilien. På flykt undan nazismen sökte Zweig "den söta livskänslan". Drömmen fann han i Brasilien. Innan han åkte till Sydamerika träffade han på Salvador Dali på ett mellanstopp i New York. Denne Dali berättar i sina memoarer hur Zweig "gråtmilt svärmar över jättefjärilarna och lyckan i Brasilien".

I boken framställs det verkligen som han hittar "det söta". Verkligheten var en annan. Apatin och uppgivenheten tar över och Zweig tar tillsammans med hustrun sitt liv genom att ta gift, fyra dagar innan det stora karnevalen i Rio 1942.

Nedan följer utdrag ur Zweigs bok. En del av boken handlar om Brasiliens tillkomst och historia.
"Det förefaller att den portugisiska regeringen långt före den officiella upptäckten haft hemlig kunskap om Brasiliens existens och geografiska läge. Här gömmer sig ännu en stor hemlighet, för alltid förborgad, sedan dithörande dokument gått förlorade vid den stora jordbävningen i Lissabon 1756", skriver Zweig.

Den store upptäcktsresanden Amerigo Vespucci var imponerad av vad han såg när han satte fötterna på det framtida Brasiliens mark.
"Om någonstädes i världen ett jordiskt paradis existerar, så kan det inte ligga långt härifrån".
År 1506 ingås en överenskommelse som bekräftar Portugals hittills endast platoniska rätt över Brasilien.

Det är dock prosan som särskilt imponerar i Zweigs roman.
"Så kom infärden till Rio, ett av de mäktigaste intryck jag fått i mitt liv. Jag blev fascinerad och på samma gång förbryllad. Ty här trädde emot mig inte bara en rent underbar natur, en enastående kombination av hav och berg, stad och tropiskt landskap, utan även ett alldeles nytt slag av civilisation", skriver Zweig om känslan när han anlände till Brasilien.

Han blev snart väldigt ödmjuk.
"Med förvånande hastighet försvann mitt europeiska högmod, som jag alldeles onödigtvis tagit med mig på denna resa".

Många paralleller dras till det som håller på att hända i Europa, under andra världskriget och Hitlers härjningar.
"Allt livligare blev min önskan att, från en värld som förgör sig själv, för någon tid rädda mig över till en annan, helt upptagen av fredligt och skapande arbete".
"Det är icke härförare som äro Brasiliens stolthet och dess hjältar, utan statsmän sådana som Rio Branco, vilka genom klokhet och koncilians förstått att förhindra krig. Brasilien hyser ingen erövringslust, inga imperialistiska tendenser", framhåller Zweig.

Redan tidigt efter att Portugal annekterat landet efter 1500 kommer jesuiterna dit. De uttalade sig i skrifter om infödingarna.
"De äro i grunden godmodiga och fridsamma och föra krig med varandra endast för att taga fångar, vilka de sedan under stora festligheter äta upp. Men inte heller dessa kannibaliska sedvänjor ha sin grund i någon medfödd grymhet. Tvärtom giva dessa barbarer fångarna sina döttrar till hustrur och vårda och omhulda dem på alla sätt, innan de slakta dem. Ty dessa vildar stå ännu helt främmande för varje kulturell eller moralisk uppfattning, och att äta fångar är för dem ett lika glatt och oskyldigt nöje som att dricka, dansa eller ligga med kvinnor".

Jesuiterna försökte också med alla medel bekämpa slaveriet, skriver Zweig. 
"Slaveriet, från år 1500 och 1900, har utgjort Brasiliens krux. Mot denna "bekväma" uppfattning hos kolonisterna ingrep jesuiterna energiskt, ty landets förslavande och avfolkning går stick i stäv mot deras vittomfattande och välgenomtänkta framtidsplaner. De kunna inte tillåta att kolonisterna göra infödingarna till arbetsdjur, ty de ha ju satt till sin egentliga uppgift att vinna dessa vildar åt tron, åt landet, åt framtiden".

År 1578 till 1640 försvann Portugal som självständigt rike ur historien, efter förluster mot den spanska övermakten. Alla dess kolonier och därmed även Brasilien blir den spanska kronans egendom. I norra Brasilien (runt Recife) blir det en holländsk förvaltning. En nationell resning tvingar dock holländarna på reträtt 1654.
Det var alltså just ett främmande herraväldes hot (Hollands) som skapade och utvecklade den brasilianska nationalkänslan.

I början på 1800-talet avspärras Brasilien som om det vore "den portugisiska konungens privata trädgård".
"Med lidelsefull uppmärksamhet följer brasilianerna självständighetskampen i Nordamerika, vilket land med våld sliter sig löst från ett vida mildare och klokare förmynderskap och tilltvingar sig sin frihet. De forna skaparna av landets samhällsform, jesuiterna, som blivit allt mindre omtyckta,  måste lämna landet".
1788 bildas en grupp av unga studenter i staden Ouro Preto, den livaktigaste staden i Brasilien, ledare är Jose Alvares Maciel och Joaquim da Silva Xavier. De blir den första verkliga brasilianska frihetsrörelsens hjältar.
Upproret slås dock ner och medlemmar i gruppen deporteras till Afrika eller avrättas. Frihetsrörelsens gnista är dock ingalunda utstampad.

Napoleons världsomstörtande krig, påverkar kung Joao av Portugal att välja sida, Frankrike eller England. Joao väljer att uppge Portugal och tar med sig hovet till Brasilien. Brasilien behandlas inte längre som en koloni. Rio de Janeiro blir huvudstad och 1815 likställs Portugal och Brasilien. Brasilien blir besparat ett förhärjande frihetskrig.
Bildtext: Kung Joao lämnade Portugal tog sin tillflykt till Brasilien.

Joao, eller kung Johan VI av Portugal som vi känner honom, tvingas efter Napoleons fall tillbaka till Portugal. Han inser att personalunionen mellan länderna inte kan bestå. Hans son Pedro blir i oktober 1822 utropad till första kejsaren av Brasilien. Pedro ses dock som en främling och blir impopulär. Han utser sin som efterträdare, han är äkta brasilian.
Bildtext: Pedro, den första kejsaren av Brasilien, ses som en främling och blir impopulär.
Pedros son, Pedro II, var en sann humanist, mer som en biblioteksman än en militär ledare, och förutom ett mindre krig mot Paraguay, styrde han Brasilien med ett lugn som varade i över 50 år. Han hade ingen manlig arvinge, förutsättningen för att bevara en dynasti. En oblodig statskupp äger rum, kontinenten har inte längre en plats för konungar och kejsare, och sedan dess har Brasilien varit en federalistisk republik.
Bildtext: Pedro II var en sann humanist och styrde Brasilien på ett fredligt sätt i 50 år. Han hade dock ingen manlig arvinge och tvingades 1889 abdikera.

Stefan Zweig skriver mycket om de oerhörda naturtillgångarna som finns i Brasilien och vad som har gjort Brasilien rikt genom åren.
"Brasilien blir rikt genom socker, choklad och tobak, njutningsmedel för européer. Dessa tre grundpelare för Brasiliens ekonomiska liv pågår fram till slutet av 1700-talet. Sedan kom bomullen som främst försedde industrierna i England, som förädlade bomullen till tyg. Brasilien hade svårt att få igång en egen produktion.
Riktigt galet blir det när man hittar guld i norra Brasilien och även senare diamanter. Ouro Preto blev centrum gör guldruschen i Brasilien.

Det är intressant att läsa om Zweigs iakttagelser av det kulturella livet.
"Ty brasilianen är av naturen ytterst kulturellt intresserad. Av ett rörligt intellekt, snabb i uppfattningen och medfört meddelsam, har han som ättling av portugiserna sin naturliga glädje åt sköna språkliga former. Han älskar att läsa. Sällan ser man arbetaren eller spårvagnskonduktören någon ledig minut utan en tidning i handen. Sällan en ung student utan en bok.
Först under andra hälften av 1800-talet inträder Brasilien i världslitteraturens aula med två verkligt representativa personligheter. Dessa är Machado de Assis och Euclydes da Cunha. De Assis betyder för Brasilien vad Dickens betyder för England.

Stefan Zweig reser mycket i landet för att förstå landet och dess kultur.
"För att verkligt förstå en stad, ett konstverk, en människa, måste man känna deras förflutna, deras livshistoria, deras utveckling. Därför går min första väg i varje ny stad till de grundvalar på vilka den blivit uppbyggd, för att ur dess forntid söka förstå dessa nutid".
Han skriver om Rio de Janeiro och hur allt förr utgick från Avenida Rio Branco. "Den är, eller fastmera var, stadens stolthet", skriver Zweig.

Just Rio de Janeiro är en genuin kärlekshistoria för Zweig.
"Man kan verkligen bäst jämföra Rio med en konstnärligt målad solfjäder", skriver han lyriskt.
Han nämner Praia do Flamengo där förr de gamla förnäma residensen låg och "blickade mellan trädgårdar anspråkslöst från en första eller andra våning ned på stranden. Avenida Atlantica vid Copacabana blickar, låt vara över en hel ocean, bort mot Europa", skriver Zweig.

Jag avslutar med denna finstämda strof av Zweig:

"Ty den som förstår att rätt uppleva Brasilien, han har skådat skönhet nog för ett halvt liv".



Fotbollen som handelsvara

Dokumentären Det vackra spelet skildrar på ett naket sätt fotbollen som handelsvara. Agenten Patrik Mörk är i Elfenbenskusten för att leta efter nya talanger. Valet faller på 18-årige Odilon Koussounou. Han kommer till Sverige mitt i mörkaste vintern, tre månader innan den allsvenska premiären. Premiärmatchen mot Kalmar FF är en plåga att se. Odilon spelar inte bra och han blir bänkad i nästa match. Han får chansen igen och upptäcks av Club Brügge som ser hans kvaliteter trots hans mindre bra prestationer.
Försäljningen till det belgiska topplaget blir den mest inkomstbringande för Hammarby IF någonsin.
Jakten på nya talanger. Redan en kort tid efter att Odilon städat och lämnat lägenheten i Stockholm tas den över av en ny ivorian med stora drömmar om att lyckas.
För Odilon går det bra. Han har lyckats och i dokumentären kan man se när han går i närkamp med en superstjärna som Mbappe och lyckas med att avväpna dennes anfall.


söndag 5 april 2020

Zweigs kärleksförklaring till Rio

Ur Stefan Zweigs bok, Brasilien - Framtidslandet kommer denna kärleksförklaring till Rio de Janeiro.

"Den som kommer från Rio tycker sedan i alla andra städer att färgerna sakna lyskraft, att människorna på gatan äro enformiga, livet för ordnat, för enhetligt. Allt verkar sedan så nyktert, så dämpat, efter detta rus av färger och former, efter denna stads gudomliga mångfald.

Man kan leva som man vill i Rio. Tanken att vara rik är här mer lockande än annorstädes, att få bo i ett av dessa parkomgivna drömhus på Tijucas kullar, och ändå är det på samma gång lättare att vara fattig här än i någon annan storstad.
Havet är fritt för alla att bada i, skönheten fri för varje öga att skåda, livets nödtorft är billig, människorna vänliga, och outtömlig är mångfalden av de små dagliga överraskningarna, som göra människan lycklig utan att hon vet varför. Något vekt och avspännande ligger här i luften och gör en mindre stridslysten, kanske också mindre energisk.

Alltid är man här den mottagande, när det gäller att skåda och njuta, och omedvetet kommer en i detta landskap en hemlighetsfull tröst till del, såsom alltid från det sköna och enastående på jorden.

Om natten med sina miljoner stjärnor och ljus, om dagen med sina klara och bjärta, heta och exploderande färger, i skymningen med sina lätta töcken och sitt molnspel, i sin doftande hetta och sina tropiska regn, alltid är denna stad förtrollande.
Ju mer man känner den, dess mer älskar man den, men ju mer man känner den, dess svårare är det också att beskriva den".

Jag tycker ändå att han lyckas rätt bra ändå.