torsdag 16 april 2020

Lundborg blev en vän och förkämpe till Hitler

Vad Hitler ställde till med för mänskligheten vet vi. Men såddes det måhända ett frö i Sverige som mynnade ut i Hitlers galenskaper? Tål att tänka på när man läsa Maja Hagermans "Käraste Herman", om rasbiologen Herman Lundborg

Herman Lundborg, född i Väse i Värmland, var läkare och rasbiolog. Han utvecklade metoder för "rasundersökning" inom den då introducerade vetenskapen rasbiologi. Han mätte, fotograferade, samlade och jämförde utseenden med särskilt fokus på samer och tornedalsfinnar. Han talade hotfullt om rasblandningens degenererade effekter. Lundborg hyllande Hitler, till en början diskret men sedan allt mer öppet, hans forskarvänner i Tyskland blev inflytelserika rasexperter i nazitiden.

Statens institut för rasbiologi i Uppsala, grundades i syfte att erhålla en vetenskaplig grund för rashygieniska åtgärder och var administrativt fullt självständigt. Herman Lundborg var rasbiologiska institutets första chef. Redan 1909 hade Svenska sällskapet för rashygien bildats. Under 1920-talet blev "degenerationsfaran", den förmenta försämringen av folkmaterialet och "förgiftandet av samhällskroppen" ett svenskt debattämne.
Propositionen att inrätta ett rasbiologiskt institut fick i maj 1921 bifall i riksdagens båda kamrar. Institutet hade politiskt stöd från riksdagens samtliga partier.
Fram till 1937 var institutet förlagt till Dekanhuset i Uppsala.

"Bland djuren gör det naturliga urvalet att exempelvis svaga smådjur blir tagna av rovfåglar, men ibland människor som styrs av humanitet är det naturliga urvalet satt ur spel, så därför behöver staten överta rovfåglarnas funktion".
- Erwin Baur, vän till Herman Lundborg.

Tidskriften Hygiensk revy: Där får man veta att det gäller att hindra olämpliga individer från att bli föräldrar, och att till varje pris undvika rasblandningar mellan svenskar och helt främmande folkslag.

På Herman Lundborgs initiativ arrangeras 1919 en folktypsutställning. Bilder på svenskar hängde bredvid vad som enligt bildtexterna var fotografier av zigenare, tattare, vagabonder och kriminella. Utställningen hade stöd av Sven Hedin, Anders Zorn och Ellen Key. Det blev en publiksuccé. 

"Tidningen Stockholms Dagblad ordnar en skönhetstävling i juni 1921 för att fastställa en "svensk-germansk ideal rastyp".

Riksdagsman Alfred Petrén ansöker 1923 hos Kungliga maj:t om att fastställa villkoren för sterilisering av sinnessvaga, sinnessjuka och epileptiker. Får bifall i riksdagens båda kamrar att låta Medicinalstyrelsen utreda en steriliseringslag

Kommittén föreslår att sterilisering införs i Sverige där man på vetenskaplig (rasbiologisk) grund befarar att en person kan avla psykiskt mindervärdiga barn.

"I SS kurser och internutbildningar fick dessa män lära sig att de hade en biologisk, vetenskapligt grundad rätt att behandla andra som underlägsna och mindre värda. De blev uppklädda i nya eleganta uniformer som Himmler beställt, svarta med silverbeslag och dödskallemärke i uniformsmössan, levererade av klädfabrikanten Hugo Boss som själv var medlem i NSDAP och stödmedlem till SS.

Brev från Himmler: Att judendomen som blandras av negroida, hetitiska, mongoliska och några europeiska inslag står djupt under den nordiska rasen, det har von Gobineau, Richard Wagner, Houston Stewart Chamberlain, Delapouge ända till Madison Grant, professor Lundborg och Lothrop Stoddard, alltså de bästa forskarna och rasmedvetna personerna i Europa, varit eniga om".

Herman Lundborg: För hela världens sakkunniga är det numera en obestridlig sanning att ett människomaterial av god rasbeskaffenhet är ett folks allra värdefullaste egendom. Vi måste alltså framförallt få till stånd en bättre "rekrytering" av den kommande generationen. Problemet är säkert inte olösbart, trots stora praktiska svårigheter.
Det är framförallt statsmännens och politikernas sak att snarast förverkliga dessa idéer som har uppstått ur vår tids vetenskapliga forskningar.

"På biblioteket i Berlin beställer jag allt som går att hitta av Bruno K Schultz. En försvarlig trave plockas fram ur bokmagasinens djup och räcks fram över biblioteksdesken" - Maja Hagerman.

När Tyskland 1939 inleder sitt blixtkrig mot Polen så kommer det nya rutiner för rasundersökningar som utvecklats inom SS centralbyrå för ras och bosättning får en ny tillämpning.

Schultz genomför rasmönstringar av större befolkningsgrupper, som leder till "koordinerad avfolkning" av några tusen i "rasiskt hänseende oönskade" personer.

SS rasexperter ansvarar både för teorin och för genomförandet av "ombefolkningen". Indirekt bestämmer de över liv och död. Människor utsätts för olika tvångsåtgärder, det kan vara skenbart frivillig "återtyskning", att man förlorar sina ägor, fördrivs, skickas till koncentrationsläger, eller blir mördad.

"Varför blir något en vetenskap? Det kan börja med ett ord. Ett begrepp som översätts från tyska till svenska: rashygien. Det representerar en ny idé, men för att den ska få genomslag krävs det att högt uppsatta personer i universitetsvärlden går i god för dess betydelse"

"Kvarteren kring Ludwig-Maximilan-universitetet i München är pampiga. Här visar man gärna upp att konst, kultur och vetenskap får kosta, så här finns boulevarder, fontäner, triumfbågar, vita pelargångar och ekande trapphallar av marmor".

Herman Lundborgs närmaste blir psykiatern Ernst Rödin. Rödin får 1939 motta "Goethes medalj för konst och vetenskap" av Adolf Hitler. Rödin blir hyllad som pionjär för att ha argumenterat för, utformat, rättfärdigat och lagt grunden till massteriliseringar och kliniskt dödande av vuxna och barn.

"Fjällrenskötande samers barn är förbjudna att gå i vanlig folkskola. Staten anser att samernas barn inte ska ha samma utbildning som andra, de ska helt enkelt inte lära sig hur majoriteten i Sverige lever. "Lapp ska vara lapp" - 1914

Herman Lundborg vistas hos Eugen Fischer, stor expert på hotfulla rasblandningar och bastarder. Fischer målar upp ett system för apartheid i tyska Sydvästafrika (Namibia) långt innan det introduceras i Sydafrika. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar