tisdag 7 april 2020

Andrew Marr - Världshistoria del 10

Stora döden kommer till Europa

1300-talet härjade Digerdöden i Europa. Pesten kom till Europa med råttor på fartygen. Plötsligt blev flödet av varor och människor livsfarligt.
Mellan Venedig och Kairo bedrevs handel. Den afrikanska kungen Mansa Musa regerade över Maliriket. Han gjorde pilgrimsresa till Mecka. I Maliriket var det råvaran guld som gällde. Man kan säga att Maliriket var ett afrikanskt Eldorado.
Kairo var världens största guldmarknad och Mansa Musa gjorde att världen blev rikare. I Zimbabwe fanns Stenstaden och i Benin regerade metallsmederna.
Maliriket fanns 1375 med på den katalanska världskartan.

Korstågen hade entusiasmerat Europa, men vinden vände. Osmanerna trängde in i Europa och 1453 belägrade Mehmet II Konstantinopel. Då var Konstantinopel det "nya Rom". Hagia Sofia var en mäktig kyrka. Osmanerna intog världens mest åtråvärda stad och kristendomen ersattes av islam. Hagia Sofia blev en moské och staden bytte namn till Istanbul.

I Italien fanns det konkurrerande stadsstater. Renässansen blommade, Europas återfödande. Leonardo da Vinci verkade och familjen Sforza i Milano beställde "Nattvarden".

I augusti 1492 var Christofer Columbus på väg till Orienten. I oktober anlände han till Bahamas. Rodrigo de Triana såg landet först men sveks av Columbus som tog åt sig äran. De kallade de infödda för "indier". Columbus stod för religion, erövring och slaveri. Inom åtta år skulle 98 procent av öns befolkning vara död. Smittkoppor och tyfus härjade. 
Samtidigt härjade de spanska conquistadorerna i Sydamerika, man utplånade aztekerna. Christofer Columbus dog i övertygelsen att han hamnat i Fjärran östern - ett värdefullt misstag. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar