måndag 27 april 2020

Chapman Catt och Wells-Barnett ledde kampen

Prenumererar ju på Time, ett magasin som länge, länge hade individuella omslag som länge, länge pryddes av nästan enbart män. Det första kvinnan som hamnade på Times omslag var den italienska skådespelerskan Eleonora Duse. Året var 1923. Samma årtionden lyckades suffragetterna i USA med sin långa kamp, att ge kvinnan rösträtt.
En av de många som jobbade för kvinnans politiska rösträtt var Carrie Chapman Catt. Hon vidtog vidsträckta föreläsningsturnéer i Europa och USA. 1920 fick rösträttsfrågan sin lösning. Det gällde dock inte för den kvinnliga svarta befolkningen. Först 1965, genom Voting Rights Act, fick dessa kvinnor rösta.
En annan kvinna väl värd att uppmärksamma i detta avseende är Ida Bell Wells-Barnett. Hon var medborgarrättskämpe och journalist, och dokumenterade lynchningar i USA. Genom sin grävande journalistik kunde hon visa att svarta män, som det påstods, inte lynchades i första hand för att de begått sexuella övergrepp mot vita kvinnor. Istället handlade orsakerna till lynchningar om saker som exempelvis offentlig berusning, obetalda skulder, att de inte lydde vita eller konkurrerade med vita ekonomiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar