onsdag 1 april 2020

Synsk förmåga klen tröst för raserad tillvaro

Läraren Johnny (Christopher Walken) lever ett bra liv. Han undervisar ungdomar i litteratur, reciterar "The Raven" av Edgar Allan Poe, och är djupt förälskad i sin lärarkollega. De ska gifta sig. En regnig natt på väg hem från flickvännen kraschar Johnny med sin bil mot en skenande lastbil. Han hamnar i en koma som varar i fem år. Då har hela hans tillvaro raserats. Hans flickvän har lämnat honom och gift sig med en annan man. Han får lära sig att gå på nytt. Den före detta flickvännen etablerar kontakt med honom och försöker förklara varför hon gått vidare. Hon: "Du har tappat i vikt". Han: "Det kallas komadiet. Tappa kilon medan du sover".
Under sin medvetslöshet har han erhållit en ny förmåga. Han har blivit synsk och kan se händelser i framtiden. Detta får han självklart användning av. Han räddar en sjuksköterskas dotter från att brinna inne. Snart är snacket igång i stan: Det finns en man som är synsk på sjukhuset.
Under tiden som Johnny har legat i koma härjar också den så kallade Castle Rock-mördaren. Efter många om och men bestämmer sig Johnny för att hjälpa polisen. Mannen har våldtagit och dödat tio kvinnor och Johnny vill göra något gott, trots att han känner att hans liv är förstört.
Han lyckas få fatt i mördaren, men följden blir att han knappt kan gå ut eftersom människor i nöd hela tiden söker hans hjälp. En av dem, en rik man, ber om hjälp med sin son som slutit sig inom sitt skal. Johnny och pojken når varandra och Johnny blir hans lärare och vän. Genom den förmögne mannen får Johnny vetskap om Greg Stilton, som kandiderar till senaten. Stilton är omåttligt populär, han siktar till och med på att bli president en dag, men är han verkligen den han utger sig för att vara?
Martin Sheen spelar den hänsynslöse Stilton och Tom Skerritt är den sympatiske polischefen.
Kuriosa: Den sista läxan som Johnny ger sina elever innan han kraschar med bilen och faller i koma är att läsa legenden om Sleepy Hollow. Walken gör ju som bekant senare rollen som den Huvudlöse ryttaren i filmen Sleepy Hollow där Johnny Depp spelar polisutredaren Icabod Crane. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar