torsdag 2 april 2020

Serie om taximördaren i Swindon

Martin Freeman, kan han verkligen vara med i en dramaserie? Som handlar om kusliga mord? Denna kille minns jag att jag sett tidigare, efter en stund kommer jag på var. Han var ju en av kontoristerna i The Office, Ricky Gervais genialiska skapelse.
Nu spelar Freeman utredaren Steve Fulcher, som har i uppdrag att utreda försvinnandet av 22-åriga Sian, som har varit borta sedan en pubkväll i staden Swindon. Fulcher sätter samman ett litet team i sökandet. Snart får man på övervakningsbilder se en bil med en taxidekal på sidan. Bilen visar sig tillhöra Christopher Halliwell. Polisen sätter span på Halliwell som uppträder misstänkt. Till slut konfronteras Christopher och efter ha begärt en promenad på heden med Steve Fulcher så erkänner taxichauffören att han mördat Sian. Liket ska ligga i ett skogsparti.  Christopher avslöjar då att han har fler liv på sitt samvete. Han säger att han runt 2003-2005 dödade en annan kvinna, en prostituerad, som han grävt ned på en åker. Han visar Steve Fulcher och hans team var offret ligger begravt.
Så långt allt väl. Men nu börjar problemen för Steve Fulcher. I samband med att han blev visad nedgrävningsplatsen av den prostituerade, har han inte läst upp Christophers rättigheter, enligt polislagen, den så kallade PACE. Detta får följden vid rättegången att Christopher endast döms för mordet på Sian, och inte för det på den prostituerade, som heter Becky Godden.
Till råga på allt blir Christophers karriär och rykte fördärvat och efter att ha fått en förnedrande tjänst på ett annat poliskontor söker han sig till Libyen för utbildning i strategiskt arbete.
Några år går och nya bevis dyker upp mot Christopher. För att fälla honom krävs dock ett vittnesmål från Steve Fulcher som ju har blivit yrkesmässigt förnedrad.

Detta är plotten för serien Erkännandet, eller A Confession. Tv-serien bygger på verkliga händelser. Jag tycker det här är riktigt bra, framförallt när man vant sig vid den ryckiga handkameran som ger en dokumentär känsla men som också tyvärr kan leda till tankar på att man kan kolla på en skämtserie som tidigare nämnda The Office, där denna teknik också användes. Siobhan Finneran och Imelda Staunton är lysande i sina roller som mödrar som förlorat sina döttrar på de mest bestialiska sätt. Motivet som nämnts till Christophers handlande är ytterst banalt, men tyvärr nog väldigt vanligt. Han blev nämligen dumpad av en flickvän och ska då ta hämnd på andra kvinnor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar