måndag 27 april 2020

Bilder som fick afghanskt kungapar på fall

Bilden ovan visar det afghanska kungaparet Soraya Tarzi och Amanullah Khan, under sin rundresa i Europa 1928. Bilder som dessa fick senare kungaparet på fall, men mer om det senare.
Soraya Tarzi, är den enda drottning och kvinna som finns uppräknad på Afghanistans regentlista. Hon levde mellan 1899 och 1968 och räknas som en av de allra första afghanska och muslimska feministerna.
Hennes man, kung Amanullah Khan, deklarerade 1926 till folket: "I am your king, but the minister of education is my wife, your Queen". Kungaparet propagerade bland annat mot månggifte och kravet att bära slöja.
Hon uppmanade kvinnor att delta i samhällslivet och bygga upp ett modernt Afghanistan. 1928 sändes kvinnor att studera i Turkiet.
1927-1928 gjorde kungaparet den ovan nämnda rundresan i Europa. Soraya visades på bilder sitta vid samma bord som främmande män, fick handen kysst av den franska presidenten och visades utan sin slöja, vilket sågs som ett brott mot hedern. Detta fick till följd av att paret avsattes i en statskupp 1929. Bilden är tagen från besöket i Berlin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar