onsdag 1 april 2020

Ta från de fattiga och ge till de rika

Kollar man på Netflix så lär man sig en helsikes massa saker. Jag snubblade på den här dokumentärserien, Dirty Money, och tryckte igång ett avsnitt. Det handlade om Najib Razak, först finansminister och sedan även premiärminister i Malaysia.
Ett av Najibs löften var att motverka fattigdom. Han var omtyckt, USA:s president Barack Obama uttalade att han hade ett bra samarbete med Najib. 
Najib Razak hade grandiosa planer: "Bara länderna i Mellanöstern har ett överskottskapital och vi ville ha ett nära samarbete med dem", resonerar Najib som tar beslut att starta en statlig investeringsfond. Snart investerar denna fond en miljard kronor av statliga pengar i det nystartade och suspekta företaget Petrosaudi
Najib Razak anlitar en rådgivare, Jho Low, en riktig partykille som festar med de stora kändisarna, exempelvis Britney Spears. Jho Low har även annat i sin verktygslåda, bland annat förbindelser med viktiga personer i Mellanöstern. Jho Low tar i sin tur kontakt med Tim Leissner som jobbar för Goldman Sachs. Goldman ger ut tre obligationsserier värda flera miljarder. Detta skulle vara lockbete för internationella investerare. Tanken är att pengarna som investeras ska gå till ett nytt finansdistrikt i Kuala Lumpur i Malaysia. 
Det finns de som har sina tvivel över Goldmans obligationer och planerna på ett nytt finansdistrikt, Tun Razak Exchange. Pengarna rullar in. Men sedan händer, inget. Istället för ett flashigt finansdistrikt blir resultatet istället en enorm övergiven byggarbetsplats. 
Investeringsfonden kunde inte slutföra projektet. Istället försökte man fylla hålet som utgjordes av det ekonomiska underskottet med medel från andra områden. Detta i sin tur påverkade bland annat medborgare som investerat pengar för att kunna resa på pilgrimsresa till Mecka. För många blev det nu ingen sådan resa. 

Under tiden fortsatte Jho Low sitt grandiosa spenderande. Han involverade bland annat Najibs styvson Riza till producerandet av filmen The Wolf On Wall Street med Leonardo di Caprio i huvudrollen. Kostnaden för produktionen: 100 miljoner dollar. 
Även Najibs hustru Rosmah Mansor fick en del av kakan. Hennes spenderande påminde om Imelda Marcos, men på en mycket högre nivå. 
"Jag accepterar att det fanns uppfattningar om en överdådig livsstil", säger Najib i dokumentären. Han vill dock visa upp sitt "verkliga jag". 
"Min fru gick på outlets också", säger Najib som menar att hon inte bara inhandlade diamanthalsband. 
"Jag älskar den enkla livsstilen", säger Najib och visar upp katten Kiky som blivit kändis på Instagram. 

Jho Low var flitig med att flytta runt pengar mellan olika skalbolag i världen. Man tror att så mycket som 2,7 miljarder dollar förskingrades för Jho Lows privata nöjen. 681 miljoner dollar gick rakt in på Najibs privata konto, men han kunde inte riktigt förklara var dessa pengar kom ifrån. 
Det malaysiska folket reagerade. Över 500 000 personer demonstrerade mot denna korruption. När Najib såg att folket rasade blev han desperat. Han la ner en tidning som skrev om fallet och grep människor som endast hade pratat om investeringsfonden. Han passade även på att sparka åklagaren som utredde saken. Maktmissbruk någon? 
Enda sättet att stoppa en korrupt regering är kanske det svåraste, nämligen genom ett val. Malaysierna sa sitt, de valde den förre premiärministern Tun Mahathir till ny premiärminister. 
"Jag accepterar folkets dom", sa Najib som uppenbarligen var helt tagen på sängen. 
Många malaysier jublade: "Det känns som självständighet från en regering som styrt oss i 60 år", sa en man. 

Polisen agerade efter valet. Sammanlagt konfiskerade man varor till ett värde av 240 miljoner dollar i Najib och hustrun Rosmahs hem och på andra platser de förfogat över. 
"Jag fortsatte bara traditionen som partiordförande", menade Najib som såg sig som helt oskyldig. 
Det stod iallafall klart att han använt flera miljarder dollar ur den statliga fonden för att köpa konstverk och lyxyachter. 
"Bara Gud kan tala om ifall Najib gjort rätt eller fel", sa en invånare. 
För Najib hade fortfarande sin anhängare. För många var han deras "boss". Najib hade nämligen kommit på ett knep. Innan valen åkte han runt och delade ut pengar till invånarna, för inköp av motorer och redskap. Dessa var givetvis själaglad och bryr sig inte om hur Najib använt de statliga medlena så länge han ger dem små pengagåvor. Nästan lite kul hur Najib framstår som en riktigt hygglig kille.

Faktum kvarstår, när ekonomin går dåligt i ett land så påverkar det invånarna. Sammanlagt 7 miljarder har stulits ur statskassan. Detta kommer drabba skattebetalarna i många år. Regeringen kan inte bygga vägar eller skolor som planerat. Tun Mahathir ska dock enligt dokumentären ha jobbat för att minska skulden. 
Vem är då den skyldige? Inte Najib om man får tro honom. Han är dock åtalad för korruption och riskerar livstids fängelse. Goldman Sachs kan vara skyldig på flera punkter, men det löste man genom att skylla på den anställde Tim Leissner. Han är den enda i hela härvan som erkänt sig skyldig. 
Vad hände då med Jho Low? Han står åtalad i USA och Malaysia. 900 miljoner dollar som han stulit anses förverkade. Festprissen Jho Low förnekar brott men flydde till Kina där han ska befinna sig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar