tisdag 14 april 2020

Sunkig klubb med fint yttre

2017 startar processen mot filmmogulen och producenten Harvey Weinstein. I årtionden har rykten florerat om Weinsteins sexuella övergrepp mot kvinnor.
Några veckor senare sitter Matilda Gustavsson, kultur reporter på DN, och samtalar med en kompis om nyheten om kanske filmbranschens mäktigaste man.
Tanken föds hos henne att undersöka om det finns någon svensk motsvarighet till händelserna som utspelat sig inom filmbranschen i USA.
Hon kommer då att tänka på källarlokalen i Vasastan, där Sveriges kultur elit men även internationella celebriteter har framträtt, träffats och knutit kontakter. Mannen som håller i trådarna är  Jean-Claude Arnault som är konstnärlig ledare för Forum som klubben kallas. Den ligger på Sigtunagatan 14 i Stockholm.
Detta är en man som länge omgärdats av samma typ av rykten som Weinstein.
” Han lever det goda livet, han är nästan ensam om det, den ende som har förstånd. Han borde göra om Forum till en stilskola för unga män ”. Så säger akademiledamoten Horace Engdahl om Arnault.
Engdahl är inte den enda som hyllat Arnault. 2015 blev han av regeringen dubbad som riddare av första klassen i kungliga Nordstjärneorden.
Bakom klubben står ett par med minst sagt brokig bakgrund. Enligt boken har Arnault spridit ett antal lögner om sitt förflutna. Han studerade exempelvis inte vi några elit universitet, som exempelvis Sorbonne som han påstod. Han hade heller ingen framträdande plats i 68 rörelsen. Han var autodidakt inom litteratur och musik. Hans hustru, poeten Katarina Frostenson, såg måhända ut som en älva men visade en vrede som en furia. Hon kom från ett välbärgat hem i Sollentuna. Hon pratade aldrig om hon inte hade något att säga. Hon var exakt med orden. Ansågs ouppnåelig bland män.
” I den svenska litteraturen var Frostenson med och skapade en plats och ett större utrymme för den feminina outsidern. ”
Fina ord, men verkligheten vad gäller de båda var en annan.
För sin granskning erhöll Matilda Gustavsson stora journalistpriset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar