Universums utveckling tog sin början för cirka 13,8 miljarder år sedan då rymden började expandera. Universum var då extremt tätt, varmt och hela det observerbara universum var koncentrerat i en punkt.
Rum, tid och materia uppkom alla vid Big Bang. Den snabba expansionen har resulterat i vårt nuvarande, kalla och glesa universum, men det finns kvar värmevågor från Big Bang som stora antenner kan fånga upp.
Big Bang, termen, myntades an astronomen Fred Hoyle. Big Bang handlar inte om någon explosion, utan expansion.
Det finns inte mycket kunskap om hur det allra tidigaste skedet av expansionen har gått till. Universum uppstod ur en singularitet.
Stephen Hawking har visat att kvantmekaniska effekter gör det möjligt att universum uppstod utan någon singularitet i det första ögonblicket.
Vad finns utanför universum? Detta är en meningslös fråga då rumsliga begrepp inte finns någon annanstans än i universum.
Temperaturen var så hög i det tidiga universum, att materien var uppdelad i de mest fundamentala elementarpartiklar som finns, det vill säga kvarkar och leptoner.
Ungefär 0,1 ms efter universums uppkomst hade temperaturen sjunkit så mycket att kvarkarna slog sig samman till protoner och neutroner.
När universum var en sekund gammalt hade temperaturen blivit så låg att atomkärnor bildats. Det bildades helium, väte, deuterium och litium. Efter 35 000 år hade temperaturen sjunkit till 3 000 grader.
Universum går in i den mörka tidsåldern. Rejonisation och stjärnbildning. De första stjärnorna vägde några 100 gånger mer än solen.
De första galaxerna var relativt små och hade därmed mindre svarta hål. En miljard år efter Big Bang var gasen mellan stjärnorna joniserad och universum var genomskinligt.
De första stjärnorna var kortlivade och exploderade endast efter några miljoner år som en supernova.
Den kosmiska bakgrundsstrålningen är ett av bevisen för att Big Bang-teorin är riktig.
Genom gravitationen kommer expansionshastigheten att förändras med tiden. Universum expanderar hela tiden.
Det finns svårigheter för teorin, det så kallade horisontproblemet samt flathetsproblemet. En lösning till problemen är inflationsteorin.
För vetgiriga finns mer litteratur, exempelvis boken "Big Bang" av Simon Singh eller "De första tre minuterna" av Steven Weinberg.
Nedan en liten film om Big Bang.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar