söndag 12 april 2020

Zweigs Utopia räcker inte

”Vad betyder mitt arbete? Vad betyder något mot denna verklighet?”
Den österrikiske författaren Stefan Zweig lever i landsflykt undan Hitlers terror i Europa. Han har tillsammans med astmasjuke hustrun Lotte tagit sin tillflykt till de amerikanska kontinenterna. Han reser kontinuerligt mellan Buenos Aires, Rio de Janeiro och New York. Han gör vad han kan för att rädda judiska vännerna undan förföljelsen. Zweig är en märkt man och har drabbats av svår depression på grund av den föränderliga världen. Han har mött sitt utopia i Brasilien men får allt svårare att se ljust på tillvaron.
I sitt spartanskt inredda hem i Petropolis beslutar sig Zweig och hans hustru i februari 1942, medan andra världskriget rasar för fullt, för att ta gift. Deras döda kroppar hittas av hushållerskan. Alldeles nyligen har Zweig skickat manuskriptet till Världen av igår till sin förläggare. Där redogör han för sina minnen. Boken blev en bästsäljare.
Regissören Maria Schrader har gjort en finstämd och sorglig film med bra prestationer av Josef Hader och Aenne Schwarz i huvudrollerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar