måndag 9 mars 2020

Kompromisslös debutroman om kvinnohat

Har nyligen läst Sara Omars debutbok "Dödstvätterskan". Den är som recensionerna säger kompromisslös och rättfram. Boken utspelar sig en liten by i Kurdistan under andra hälften av 1980-talet. En annan del av boken utspelar sig i nutidens Danmark.
I centrum står den lilla flickan Frmesk, som föds flintskallig med bara en vit kalufs på huvudet. Är det ett tecken från Allah eller från djävulen?
Innehållet i boken osar av kvinnoförakt och kvinnohat. Redan i inledningen pyser hatet från Frmesks far, en god kvinna ska föda söner! Frmesks farmor vill könsstympa henne. Rädd för att dottern inte ska överleva gömmer mamman flickan hos sina föräldrar som har en något mer kultiverad bild av kvinnan.
Frmesks mormor är dödstvätterska. Hon tvättar de kvinnolik som mördats för att de förstört familjens heder. Det är kvinnor som stämplats som orena för att de skrattar för högt, inte blöder på första bröllopsnatten eller av en slump anklagas för hor.
Morfadern, som är zoroastrier, menar att det istället är islam som är roten till all ondska. Så här resoneras det om honom: "Så långt tillbaka i tiden som man kunde spåra, hade hans förfäder varit zoroastrier. För honom och hans släkt var människan helig och bar ansvaret för det goda i sig själv, medan man i islam hade en enda bok, och den var så helig att den stod över varenda människas fria vilja i varje avseende och dessutom dikterade människans gärningar, goda som onda. I islam var mord, våldtäkt och stympning goda gärningar om de gjordes enligt Guds påbud".
Med tanke på meningar som dessa förstår man att Omars bok har vållat en del debatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar