tisdag 31 mars 2020

Fotbollen spränger klassbarriärerna

 
Året är 1879 och industrialiseringen i England är i full gång. Människorna i Darwen i norra England har bara två saker att leva för, arbetet på spinneriet och fotbollen. 
I början av 1800-talet började sporten etablera sig då den togs upp av brittiska internatskolor. I serien "The English Game", skapad av Julian Fellowes som också står bakom Downton Abbey, är det just elitskolan Eton som är "herre på täppan" när det gäller fotbollen i England. Den moderna fotbollen var från början en överklassport. 
Men nu har Eton fått en utmanare, spinneriarbetarna från Darwen. Målet är att ett arbetarlag för första gången ska vinna FA-cupen som inrättades 1871. Regeln om 11-mannalag hade införts året innan.
När vi börjar följa karaktärerna i serien är fotbollen i det närmaste en blandning av fotboll och rugby. Hårda tacklingar är ett naturligt inslag och inget som stävjas.  
Vad gäller spelstilen i serien så är det "rusa rakt fram i klump" som gäller. I The English Game rekryteras skottarna Fergus och Jimmy till spinnerilaget i Darwen. De två introducerar en helt ny taktik, en strategi som bygger på passningar och rörelse i laget. 
Ska det leda dem hela vägen till den åtråvärda FA-cup pokalen?
Fotbollsspelarna i Darwen har även helt andra utmaningar framför sig. Att överleva som arbetare i ett stenhårt klassamhälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar