måndag 23 mars 2020

Valencia - Staden som har allt

Inte oväntat har jag fått ett ressug till Valencia. Av en händelse råkade jag se en artikel i tidningen Allt om resor, utgåvan 4/2019, som jag citerar mycket ifrån när jag skriver dessa rader.
Valencia är med sina 800 000 invånare Spaniens tredje största stad. Utöver att staden är födelsestad för den världsberömda risrätten paella har Valencia verkligen allt.

Här finns historia och kultur i överflöd, restauranger med härliga pintxos och tapas och mysiga gamla gränder varvat med übermoderna skapelser i Ciutat de les Arts I les Ciences.
Valencia var en del av den berömda Sidenvägen mellan Asien och Europa. I det gotiska silkespalatset La Lonja de la Seda från 1500-talet fanns förr en börshandel för siden.

För det mer moderna Valencia står "stadens son" Santiago Calatrava. Denne arkitekt designade Ciutat de les Arts I les Ciences, som är ett två kilometer långt kultur- och vetenskapskomplex med operahus, planetarier, museer och intressanta utställningar inom teknik, natur, design och vetenskap.

Kärnan i den gamla delen är Plaza de la Reina och partygatan San Vicente Martir. På barerna och restaurangerna här kan man testa den lokala specialiteten Aqua de Valencia, en blandning av apelsin och cava. Vill man ha pintxos så är det bröd som gäller, toppat med godsaker som exempelvis sardiner, krabba, korvar, torkad skinka, ansjovis och mycket mer.
För den teknikintresserade finns museet Prince Felipe och för sol- och baddyrkaren stränderna Malvarrosa och Las Arenas. Det gigantiska akvariet Oceanografic är faktiskt störst i Europa.

En av de mer lustiga omständigheterna med Valencia är att det är relativt få turister som kommer till staden. Det gör att Valencia är en promenadvänlig stad, fjärran från myllret i Barcelona. Modern märkesshopping finns på gatan Calle Colon och vid torget Plaza del Ayuntamiento. Stråket Carrer Conde de Salvatierra erbjuder lite mer alternativa butiker.

Stadens restaurang- och bartätaste område finns i stadens äldsta kvarter, "Carmenkvarteren", Barrio del Carmen. Jag som Valencia CF-supporter bör också gå till den minst sagt spektakulära arenan Mestalla.
Nedan en bild från Calatravas moderna kultur- och vetenskapscenter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar