lördag 21 mars 2020

Mer än bara ett derby






Coronatider betyder kris för fotbollsälskare. Jag vet, det finns allvarligare saker än fotboll, men likväl en passion som drabbat mig. Då i stort sett samtliga av världens ligor är inställda får jag vända mitt hopp till Fanatiz, en sajt och app baserad i Miami som specialiserat sig på sydamerikansk fotboll. Här kan man bland annat kolla på samtliga matcher från årets säsong av Superliga i Argentina. Nyligen tittade jag på derbyt mellan River Plate och Boca Juniors, de två giganterna från Buenos Aires. Här snackar vi inte bara om Clasico, utan Superclasico. Den engelska tidningen The Observer har bland annat sagt att detta derby är en av 50 sportevenemang man måste bevittna innan man dör. Båda lagen har sin bakgrund i arbetarkvarteret La Boca och grundades 1901 och 1905. Boca Juniors har behållit sin arbetarprägel medan River Plate attraherar de mer välbärgade fansen. Många av fansen till Boca Juniors har italienskt påbrå. Bocas fans kallar Rivers fans för "chickens" eftersom man menar att Rivers spelare saknar mod. Det är klart, kollar man på Carlos Tevez, den ärrade kämpen i Boca Juniors kan man förstå resonemanget om tuffingarna i Boca Juniors.
Derbyna har varit folkfester, om än våldsamma sådana. Det mest tragiska inträffade 1968 på Rivers hemmaarena El Monumental då 71 miste livet i trängseln. Bocas hemmaplan heter La Bombonera.
Det derbyt jag kollade på från i höstas var en tämligen tråkig historia. Det slutade mållöst och det sprudlade inte heller av skönspel eller målchanser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar