måndag 16 mars 2020

Andrew Marr - Världshistoria del 8

Vikingen Oleg stod bakom framtida Ryssland? 

Inget folk var mer livskraftigt än vikingarna. Vikingarna började på 600- och 700-talen att terrorisera brittiska öarna, Frankrike och Island. Man var på Grönland och i Nordamerika. Nu var de på väg till östra Europas hjärta. Vikingarna hade inget gott rykte utan sågs som européerna som plundrare och rövare. "Bevare oss för nordmännens raseri".
Vikingar var skickliga på bosättning. I Kiev 882 fanns grottklostret. Här mumifierande man munkarna. Enligt Nestorskrönikan så segrade vikingen Oleg och utropade sig till Kievs furste.
Kiev blev huvudstad i rusernas rike. Vikingarna lyckades med bedriften att ena alla stammar. På Dnepr skickades pälsar, bivax och slavar söderut. Silver fördes norrut.

Miklagård, sedermera Konstantinopel, blev centrum för handel och bildning i öst. Det blev också hemvist för den grekisk-ortodoxa kyrkan. Vladimir den store var inte religiöst sinnad men ansåg att staden Kiev behövde en modern religion. Han bjöd in kristna, judar och muslimer och valde till sist den grekisk-ortodoxa kyrkan. Lökkupoler och kloster, allt finns på grund av Vladimir.
På 900-talet drogs den kristna gränsen i öster av vikingarna och den har bestått in i vår tid.

Vid samma tid frodades islam som en levande, intellektuell kultur. 827 träffades astronomer och matematiker i Sinjaröknen i Irak. Muhammed Ibn Musa Al Khwarizmi försökte mäta jordens omkrets för att visa hur vidsträckt det islamiska imperiet var.
Islam dominerade i ett område som var större än romarriket, från Pakistan till Spanien. "Visdomens hus" låg i Bagdad och var ett lärcenter. Det var fråga om en "energisk, ung och frågvis religion". Islam upplevde en guldålder. Khwarizmi lyckades med mätningen. Specialområdet var algoritmer. Det kristna Europa omgavs av islam. Cordoba i nuvarande Spanien var den muslimska världens mest praktfulla västliga utpost. Cordoba kallades för "världens näst största stad efter Bagdad." Den stora moskén i Cordoba var en stilblandningsarkitektur. Här förde man nyheter vidare till den kristna världen. Till slut krossade de kristna kungariket Al-Andalus, som har gett namn till regionen Andalusien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar