måndag 16 mars 2020

Andrew Marr - Världshistoria del 6

 Korset blev till ett svärd

Vid 200 före Kristus bodde halva jordens befolkning i ett av två stora riken, Kina och Rom. Båda rikena ansåg att de styrde över jorden. De var omedvetna om varandras existens.
Rom var en kultur baserad på militarism, konsumism och handel. Julius Caesar anlände 48 f kr till Egypten. Biblioteket i Alexandria hade över 700 000 volymer. Faraonerna var levande gudar. I Egypten regerade Kleopatra som talade nio språk. Hon var en hänsynslös erövrare. Enligt författaren och filosofen Plutarchos blev Julius Caesar imponerad över Kleopatra. Tillsammans fick de sonen Cesarion. Julius Caesar ville själv bli en levande Gud. Efter segertåget tillbaka till Rom förklarades han för diktator. Några år senare lät senatorer mörda honom på Pompejus teater.
Imperiet slogs sönder av inbördeskrig. Rom blev korrumperat. Vad beträffar Kleopatra så begick hon självmord. Med henne dog Egypten.

Rom var moget för en andlig revolution. I Jerusalem cirka 30 e kr påstod Stefan att en timmermans son var Guds son. Stefan blev den första kristna martyren. En förföljelse av Jesu lärjungar påbörjades. En av förföljarna Saul omvände sig. Han blev senare känd som Paulus. Paulus fick i uppdrag att sprida nyheter om den kristna tron. Före Paulus hade alla kristi anhängare varit judar och historien om mannen från Galileen var en lokal angelägenhet. Paulus resa slutade i rikets hjärta, Rom. Även Paulus blev martyr. Hans budskap hade gått fram och antalet kristna spred sig. Romarna genomförde massavrättningar av kristna, bland annat på Colosseum.
 Perpetua är en av de få tidiga kvinnorösterna som nått oss. På arenan där hon avrättades satt en kristen och skrev ner vad som hände. Kristendomen spred sig i romarriket.
År 337 e kr gjorde Konstantin den store kristendomen till en statsreligion. Det var en stridande religion. Korset blev till ett svärd. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar