torsdag 19 mars 2020

Människan kan inte existera utan passion

Jag har hört länge om Jeanette Winterson och nu var det tillfälle för mig att läsa en av hennes böcker. Valet föll på Passionen. Det är en udda bok. Och mycket bra. Handlingen är förlagd till 1800-talets början och handlar bland annat om Henri som går med i Napoleons armé. Allt handlar såklart om passion. 
Några citat ur boken: 
"Det var Napoleon som hade en sådan passion för kyckling att han lät sina kockar arbeta dygnet runt". 
"Ingen som var längre än en och femtiofem fick passa upp på kejsaren. Han höll sig med små tjänare och stora hästar."
"Bara tre mil därifrån, lätt att urskilja en klar dag, låg England med hela sin arrogans. Vi kände till engelsmännen. Vi visste att de åt sina barn och struntade i den Heliga jungfrun."
"Jag var lycklig, men lycklig är ett ord för vuxna. Man behöver inte fråga barn om de är lyckliga, man ser det. Antingen är de det, eller också är de inte det. Vuxna talar om att vara lyckliga eftersom de mestadels inte är det."
"Vi tänker på deras kroppar och ibland talar vi om hur det är där hemma, men vi tänker inte på dem som de är, de gedignaste, de högst älskade, de förtrogna."
"Hon hade gjort honom möjlig. I den meningen var hon hans Gud. Precis som Gud blev hon försummad."
"Vad munkarna än säger kan du möta Gud utan att stiga upp tidigt. Du kan möta Gud när du sitter och drar dig i kyrkbänken. Umbäranden och lidanden är mänskliga påfund eftersom människan inte kan existera utan passion. Religionen finns någonstans mellan skräck och lusta." 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar