måndag 23 mars 2020

Bidrog Sejanus död till Jesus korsfästelse?

Den romerske konsuln Sejanus (bilden) var nära vän med kejsare Tiberius. Då Tiberius ansågs impopulär och drog sig undan till Capri fick Sejanus sköta förpliktelserna i Rom. Därmed var han imperiets mäktigaste man. Det finns teorier om att Sejanus öde var nära förknippat med Jesus, bland annat i dokumentären Last Days Of Jesus
I dokumentären försöker man reda ut oklarheterna i evangelierna om Jesus sista tid. En tes, som gör förloppet klarare, är att Jesus kom till Jerusalem sex månader tidigare än vad man trott. Han kom vid Sukkot istället för vid påsk. 
En fråga man bör ställa sig är varför Jesus inte greps när han välte månglarnas bord i templet? Jo, för att han hade de styrandes stöd. De som regerade var då Herodes Antipas som hade samröre med Sejanus, som hade den verkliga makten i Rom. Tillsammans hade de planer på ett nytt religiöst styre i Jerusalem ut med översteprästerna och in med Jesus som ny ledare. Herodes Antipas skulle ta ansvar för det världsliga, som judarnas konung. 
Vad ändrades? Tiberius upptäckte att Sejanus år 31 planerade en statskupp och att Sejanus troligen låg bakom mordet på Tiberius son Drusus. Då Sejanus trodde att han äntligen skulle nå den yttersta toppen och bli senator så greps han och avrättades i Tullianum
Detta förändrade läget. Herodes Antipas blev rädd att även han skulle avrättas. Därför ändrades opinionen och engagemanget för Jesus avtog drastiskt. 
Varför svek då Judas Jesus? Jesus var selot, en "fanatisk" judisk gruppering. Då Jesus misslyckades med att få inflytande utan blodbad vände denne revolutionär honom ryggen. 
Jesus sista måltid kan ha varit ett misslyckat strategimöte. Jesus förstod att inget längre fanns att göra. 
Efter Sejanus avrättning var det förbjudet att nämna hans namn i det romerska riket. Därför finns det inget om honom i evangelierna. Vissa historiker är dock övertygade, hade Sejanus fått leva hade Jesus troligtvis inte avrättats. 
Här följer en intressant dokumentär på Youtube om Sejanus öde. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar