torsdag 26 mars 2020

Zaidas arbete stävjade barnvåldtäkterna

Zaida Catalans offer stävjade barnvåldtäkterna i Kongo. Men till vilket pris? Detta står klart efter att ha sett ett inslag i Uppdrag Granskning.

Zaida Catalan ingick i en expertgrupp inom FN som arbetade i Kongo. Man hade upptäckt att en högt politiker som leder en milisgrupp. Politikern, Frederic Batumike, kan med hjälp av "trolldom" få milismännen att genomföra våldtäkter på små barn.
Våldtäkterna ska ge dem stor makt.
Tidigt 2017 hade expertgruppen samlat tillräckligt med bevis mot toppolitikern. Då åkte Zaida tillsammans med amerikanen Michael Sharp på ett annat uppdrag. De skulle träffa en annan milisgrupp som kämpade mot den kongolesiska regimen.
Detta skulle bli Zaidas sista resa.
Hon och Michael blev gripna och brutalt avrättade. Senare dök det upp bevis mot gärningsmännen. En sex minuter lång film visar avrättningen. Zaidas mamma och syster bestämmer sig för att se filmen, för att vara med henne, även i denna ohyggliga stund.
Zaidas arbete för de unga flickorna och mot våldtäkterna fortsatte även efter hennes död. Gynekolog Denis Mukwege, som arbetade nära Zaida och hennes medarbetare, fick Nobels fredspris 2018 för sin kamp mot det sexuella våldet.
Statistik visar att cirka 12 procent av kvinnorna/flickorna i Kongo har blivit våldtagna. Rättvisan nådde till sist Frederic Batumike. Han dömdes till livstids fängelse för sammanlagt 48 våldtäkter, begångna mellan åren 2012 och 2015. Nu finns dock risken att Batumike kan muta sig ut ur fängelset. Därmed svävar Felix Maroyi, Zaidas vän och kompanjon, som lämnade det tyngsta vittnesmålet som fällde Batumike, i livsfara.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar