tisdag 31 mars 2020

Liljegren avdemoniserar Adolf Hitler

"Det är hög tid att vi avdemoniserar Adolf Hitler. Kunskap om honom som människa är ett effektivt vaccin mot hans sjuka ideologi". Så skriver författaren Bengt Liljegren i inledningen av hans biografi om Hitler. Jag läste den förra våren och kommer nedan blanda lite fakta om diktatorn tillsammans med citat från boken. Jag fokuserar i detta inlägg på Hitlers barndom och hur han formades till han blev. Hans krigiska och diktatoriska erfarenheter lämnar jag denna gång därhän.

Adolf Hitler föddes den 20 april 1889 i Braunau Am Inn i dåvarande Österrike-Ungern. Staden låg vid floden Inn som gränsade till Tyskland. Hitler hävdade tidigt att han känd sig mera som tysk än som österrikare. Fadern var tullinspektör Alois Hitler och mamma var Klara Pölzl. Adolf och hans yngre syster Paula var de enda av de sex barnen som nådde vuxen ålder.

Klara beskrivs som en tystlåten, underdånig, omtänksam och kärleksfull mor. Fadern Alois var sträng och hade lätt för att brusa upp. Det finns flera vittnesbörd om att han agade Adolf regelbundet. Alois ägnade sig knappt åt familjeliv. Han sysslade hellre med biodling än tillbringade tid med barnen.
"Jag högaktade min far men älskade min mor", sa Hitler själv.
Fadern var inte antisemit, han betraktade antisemitism som ett uttryck för kulturell efterblivenhet.
Vem som är Adolf Hitlers farfar är höljt i dunkel. Det spekuleras om att han kan ha varit jude.

Som barn uppskattade Adolf Karl Mays äventyrsromaner. Det lektes också en del krigslekar, men trots alla dessa lekar tog den unge Hitler aldrig till fysiskt våld. Gossen Adolf är inget monster. I källorna finns inga vittnesmål om våld, djurplågeri eller mobbning. Man ska vara mycket försiktig att se Hitlers personlighet, gränslös självtillit, förkärlek för storskaliga och radikala lösningar, brutalitet och människoförakt, enbart som en följd av uppväxtmiljön.  

I småskolan gjorde Hitler bra ifrån sig. När han däremot kom till realskolan i Linz gick det sämre. Dagdrömmar om ett framtida konstnärsskap tog överhanden.
Vid realskolan ökade kraven och betygen sjönk. Hitler själv avfärdade lärarkåren och dess intelligens. Adolf Hitler gick i realskolan i Linz samtidigt som Ludwig Wittgenstein, som senare blev berömd filosof.

Det finns inget som tyder på att Adolf Hitler var antisemit redan under skolåldern. Han var dock under denna tid fascinerad av begreppet ras. Vid senare studier på realskolan i Steyr söp Adolf bort sina betyg.
"Det var första och sista gången i mitt liv jag blev full", sa Hitler.
Fylld av hat mot undervisningssystemet lämnade Hitler skolan för gott vid 16 års ålder. 

Hitler brydde sig inte om sin släkt. 1938 hade han till exempel inga invändningar mot att ett gigantiskt militärt övningsfält anlades i hans hemtrakter. Faktum är att han ville dölja sin bakgrund. Han gav Gestapo order om att finkamma österrikiska arkiv och lägga beslag på dokument som rörde honom och hans familj. Detta var i samband med att Österrike anslöts till Tyskland 1938.

Adolf drömde ett tag om att bli kompositör. Han tappade snart intresset. "Ett geni behöver ingen träning", menade han. Han försökte sig även på att skriva poesi. Idrott intresserade honom inte. Under tiden i Linz fick han en stark vänskap med August Kubizek. Hitler bodde på Humboldtstrasse. I tidig ålder handlade Hitlers monologer om musik, konst och arkitektur. Att säga emot den unge Adolf Hitler var inte någon god idé.
"De två åren i Linz var min lyckligaste tid", sa Hitler.
Kubizek har skrivit en bok om vänskapen med Hitler, "Mein Jugend Freund". 

Adolf Hitler gick ofta på teater och opera. Han uppskattade Richard Wagner. Dramer av Friedrich von Schiller tillhörde också favoriterna.
Operan Rienzi var en avgörande händelse för Hitler. Hitler ville bli som Rienzi, en frälsare. I Wagners musik hörde den vuxne Hitler ekon från en förfluten värld, en värld fri från kommersialism, fri från judar och rasblandning, en värld där människor levde i samklang med naturen och där hjältar härskade".
Hitlers antisemitism kan ha börjat i Linz. När han bodde där var dock hans favoritskådespelare nästan undantagslöst judar.

Adolf hade alltid svårt att närma sig det motsatta könet. Kubizek och Hitler förälskade sig i samma flicka, Stefanie, men Hitler vågade aldrig närma sig.

1907, nyligen 17 år fyllda, flyttade Hitler till Wien i syfta att söka in till Konstakademien. Han blev inte antagen. Hitler blev förkrossad över beskedet. Han utnyttjade sedan inte ett rekommendationsbrev till scenmästaren Alfred Roller. Vännen Kubizek antogs till musikkonservatoriet. Adolf trivdes i Wien. "Hela Ringstrasse verkade vara ett underverk ur Tusen och en natt", sa Hitler. Första mötet med Wien hade gett mersmak.
Samma år dog Hitlers mor. "Jag har aldrig sett någon så förkrossad av sorg", sa modern läkare Bloch. Hitler såg senare till att Gestapo höll en skyddande hand över honom trots att han var av judisk härkomst.
Adolf levde ett kringflackande liv i Wien. Han jobbade bland annat som murare och målare. Här vet man att han kom i kontakt med starka antisemitiska och nationalistiska strömningar. Det finns mycket begränsat stöd för att Hitler var antisemit före 1919.
I Wien kom han i kontakt med Jörg Lanz von Liebenfels teorier om germaner som den ariska herrerasen. Han bevittnade debatter i parlamentet som slutade i kaos. Han tog också intryck av den radikale nationalisten Georg von Schönerer och Karl Luegers retorik. Det var i Wien Hitlers intresse för politik väcktes.

Hitlers Wien var den lille mannens, den fattige satens. Detta i motsats till Sigmund Freuds. Adolf bodde på Stumpergasse 31. Tillsammans med Kubizek försökte Hitler skriva en opera om smeden Wieland. Han tröttnade snart på projektet.Vad anbelangar kvinnor hade Hitler inte någon framgång.
"Hitler höll sig för god för en flickvän. Han saknade inte möjligheter", menade Kubizek.
Vid sidan av måleriet och operan var byggnadskonsten den unge Hitlers passion.
1908 gjorde han ett andra försök att bli antagen till Konstakademien. Han misslyckades även denna gång. En tid av misär följde. En flytt till ett ungkarlshotell vid Meldemannstrasse 27 innebar en nystart. Det var vid ungkarlshotellet som han fick erfarenhet att debattera med en större samling. Hitler började sälja kopierade bilder, han målade exempelvis Stefansdomen.
"Som konstnär var autodidakten Hitler faktiskt bättre än sitt rykte".
Arbete var inte något som tillhörde Hitlers huvudintressen.
Som yngling sympatiserade Hitler med högern och avskydde socialdemokraterna. Han såg arbetarna som en "indolent massa".

Några verkligt originella idéer hade Hitler inte. Han var inspirerad av nämnda nationalisten Schönerer. Judarna var något som betraktades som svurna fiender i dessa kretsar, men antisemit hade Hitler inte ännu blivit. Charles Darwins naturvetenskapliga rön sköljde över Europa. Herbert Spencer myntade uttrycket "Survival of the fittest". "Herrerasen" och "undermåliga raser" förekom ofta i debatten.
I Wien utnyttjade Hitler judisk välgörenhet som soppkök. Han hade även en del kontakt med judar. Han diskuterade ofta sionism med sin judiske vän Josef Neumann. "Neumann var en mycket hygglig karl", sa Hitler. Hanisch sa om Hitler: "Hitler sa ofta att det bara var med judar man kunde göra affärer, för de var de enda som var villiga att ta chanser".
Folk som kände Hitler i Wien skulle senare bli mycket förvånade inte bara över hans politiska framgångar, utan också hur han förvandlats till Europas ledande antisemit.

Adolf Hitler läste mycket böcker i Wien. "På några få år la jag grunden till ett vetande som jag fortfarande utökar", uttryckte Hitler i Mein Kampf. Allt som gick emot hans egen uppfattning förkastade han dock. Hitler hade i Wien länge haft siktet inställt på Tyskland, att lämna misären bakom sig. Tyskland var på stark frammarsch och Hitler var fascinerad. Tyska delen av Österrike skulle anslutas till Tyskland. För att undgå militärtjänstgöring i den österrikiska armén flyttade Hitler till München.

I maj 1913 kom han till München. Han bosatte sig på Schleissheimer Strasse 34. Nu stod det klart att drömmar om högre studier förblev drömmar.
Vid 25 års ålder var avgörande delar av Adolf Hitlers karaktär redan formade. En viktig pusselbit saknades: krig.
Första världskrigets utbrott i augusti 1914 kom att totalt förändra hans liv, och den värld han levde i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar